En Sıcak Konular

İzafiyet teorili "telekazık faturası"

31 Mayıs 2007 15:48 tsi
İzafiyet teorili Türk Telekom da fatura ve kontür soygunu sürüyor. Hafta sonu indirimleri gizlice kaldırıldı, şehir içi ve şehirler arası konuşmalar söylendiği gibi aynı değil. İzafiyet teorisine taş çıkartacak bir yöntemle bir dakikalık konuşmayla bir saniyelik konuşmay

2005 yılında özelleştirilerek yüzde 55 hissesi 6 milyar 550 milyon dolar fiyatla Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin ailesinin şirketi Oger Telekom’a devredilen Türk Telekom, tüketicilerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Kamu hizmeti özelleştirmelerinde tüketicinin bundan olumsuz biçimde etkilenmeyeceğini ve bunun takibini yaptıklarını iddia eden hükümet ise, Türk Telekom'un tüketiciyi soymasına sesini çıkarmıyor Tüketicinin "soygun" şikayetlerine ise kulak tıkanıyor.
Özelleştirilmesinden sonra gelirini 2 milyar YTL kadar düşüren Telekom, kârını ise katladı. Gelir artışı sağlamak için de 15 bin civarında insanın işine son verilirken, bu insanlar da özelleştirme mağduru olarak işsizler kervanına katıldı. Telekom'un özelleştirilmesiyle birlikte kurumun devlete ödediği Kurumlar Vergisi oranında da büyük düşmeler oldu. 2004 yılında 2.1 milyar YTL kâr rakamıyla 1.14 milyar YTL Kurumlar Vergisi ödeyen Türk Telekom, 2006 yılında 3.8 milyar YTL kâr açıklarken, ödediği Kurumlar Vergisi yalnızca 764,4 milyon YTL oldu. Gelirleri düşen Telekom kârını uyguladığı "soygun" yöntemleriyle katladı. İşte Türk Telekom'un son dört soygun metodu:

MART KAZIĞI


Kamusal hizmetlerde enflasyon oranının üzerinde zam yapılamaz kararlarına rağmen, Türk telekom 1 Mart'tan geçerli olmak üzere rekabetin olduğu milletlerarası, şehirlerarası ve GSM arama ücretlerinde indirime gidilirken, rekabetin olmadığı ve Türk Telekom'un tek başına hizmet sunduğu şehir içi görüşme ücretleri ve sabit ücretlere yüzde 25 zam yapıldı. Bunun üzerine "Telekazık" kampanyası başlatan Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, "Bu uygulama tüketici mecburiyetinin kötüye kullanılmasıdır" diyerek Telekom hakkında dava açtı. Kararın bugünlerde sonuçlanması bekleniyor.

KONTÖR UYGULAMASI VE KAZIK


Kontör bazındaki ücretlendirmedeki haksız kazancı değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazım Kaya; görüşme ücretlerinin kontör bazında tahakkuk ettirilmesi nedeniyle tüketiciden yüzde 35 daha fazla bedel tahsil edildiği, GSM operatörleri ve Türk Telekom'un tüketicilerden haksız yere aldıkları bu bedellerin toplamının da, yıllık üç milyar dolar olduğunun uzmanlarca belirtildiğini kaydetti. Kaya, "Türk Telekom'u tüketici mecburiyetini kötüye kullanan bu tutumundan vazgeçmeye davet ediyoruz"dedi.

TELEKOMÜNİKASYON GÖZ YUMUYOR


Telekominikasyon Kurumu'nun Anayasa'nın 172. maddesine göre tüketicileri koruyucu önlemler almak zorunda olduğunu belirten tüketici dernekleri, ancak kurumun bu güne kadar tüketiciden görüşme bedelinin yüzde 35'nin haksız olarak tahsil edilmesine göz yumduğunu ve anayasal suç işlediğini kaydediyorlar.

'REKLAMLAR İNSANLARI KANDIRIYOR'


Telekom'un bütün reklamları hakkında şu an davalar açıldığını belirten Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz, Telekom'un reklamlarla tüketiciye "aldatıcı, yanlış bilgiler ve mesajlar" verdiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

"Örneğin Telekom 1 Mart'tan itibaren uygulamaya başladığı yeni tarifesini reklamlarda "şehirlerarası ve şehir içi konuşma ücretleri aynı" diyerek tanıtıyor. Ancak tarifeyi incelediğinizde şehir içi 61 saniyelik konuşma ücretinin 1.62 kuruş, şehirlerarası ücretinin ise 1.07 kuruş olduğunu gördük. Yani şehir içi görüşen adeta cezalandırılıyor, Türk Telekom burada tekel konumunu kullanarak istediği fiyatı belirliyor, ama şehirlerarası görüşmeler daha ucuz."

'ALİ-CENGIZ KONTÖR UYGULAMASI'


Daha önceden tüketicilerin sabit ücret karşılığı kontör aldıklarını ve konuşmaya başladıklarında bu kontörlerden düşüldüğünü belirten Deniz, şimdi ise görüşme sırasında bu kontörlerden düşüş yapılmadığını, kon-törler dışında ekstra görüşme bedeli alındığını söyledi. "Yani hem kontör için ücret ödüyorsunuz hem de görüşmenize tekrar ücret ödüyorsunuz" diyen Deniz, bu durumda tüketicinin parasını ödediği kontörleri-nin karşılığını alamadığını söyledi. Deniz, daha önce harcanmayan kontörlerin tüketicinin gelecek ayki hesabına aktarıldığını, şimdi ise kontör arttıysa bile tüketicinin bundan bir daha faydalanamadığını vurgulayarak, "Yani Telekom'un martta yaptığı o yüzde 26'lık zam kontörler kullanılmadığında yüzde 115 zam anlamına geliyor aslında. Biz buna Ali-Cengiz kontörü diyoruz" dedi.

ADSL İÇİN 'SABİT HAT' OYUNU


Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, Türkiye'de tüketicinin dünyanın en pahalı ve en yavaş ADSL'lerinden birini kullandığını belirtirken, dünyanın hiçbir ülkesinde ADSL için telefon hattı gerekmediğini, ancak Türk Telekom'un, ADSL'de tüketiciyi telefon hattı almaya zorladığını söyledi. "ADSL için telefon hattı değil data hattı gerekiyor. Ama kimse bunu bilmediği için Türk Telekom tüketiciye zorla sabit ücret aldığı telefon hattı veriyor" diyen Özer, bu durumda en düşük aylık 29 YTL olan ADSL hattı bedelinin 41 YTL'ye çıktığını vurguladı.

 

birgün
 



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,444 µs