En Sıcak Konular

Büyük Zafer'in 89. yıl dönümü

30 Ağustos 2011 12:17 tsi
Büyük Zafer'in 89. yıl dönümü 30 Ağustos Zafer Bayramı'ndan ilginç notlar...

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Anıtkabir’de tören düzenlendi.

Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Birgel, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve diğer askeri erkanın Aslanlı Yol’dan yürüyüşüyle başladı.

Orgeneral Özel, Atatürk’ün mozolesine, üzerinde "Türk Silahlı Kuvvetleri" yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Orgeneral Özel ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeni komuta kademesi Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Orgeneral Özel, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı ve deftere yazdığı metni yüksek sesle okudu. Orgeneral Özel, metinde şunları kaydetti: "Ebedi Başkomutanımız, cumhuriyetimizin kurucusu, büyük devlet adamı Yüce Önder Atatürk, tüm zorluklara rağmen bağımsızlık ve özgürlüğümüzün kazanılması için Türk milletiyle beraber gerçekleştirdiğiniz üstün mücadele ve kahramanlık neticesinde elde edilen büyük zaferin 89. yıl dönümünde huzurlarınızda olmanın onur ve heyecanını yaşıyoruz.

Kahraman milletimizin vatan sevgisinin, yıkılmaz azim ve iradesinin bir eseri olan bu zafer, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden bu yoldaki dönüm noktalarından biri olmuş, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma idealindeki Türk devrimi, hızını bu eşsiz zaferden almıştır. Dün olduğu gibi bugün de gücünü bağrından çıktığı asil milletinden alan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, modern, güçlü yapısı, üstün bir vazife bilinci ve disiplin anlayışla milletin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini korumaya, Atatürkçü düşünce sisteminin ışığı altında kendisine verilen bütün görevleri başarıyla yerine getirmeye daima hazırdır.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne en değerli emanetiniz olan Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar yaşatacağımıza olan inancımı manevi huzurunuzda bir kez daha dile getiriyor, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhun şad olsun." Deftere yazdıklarını okuduktan sonra töreni izleyen basın mensuplarının bayramını kutlayan Orgeneral Özel, Misak-ı Milli Kulesinden ayrılırken de Kore Gazisi Ramazan Durak ile bayramlaşarak bir süre sohbet etti.

 Ankara'da Atatürk anıtına çelenk konuldu

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, çeşitli törenlerle devam ediyor. Ankara’daki kutlamalar çerçevesinde, Ulus’taki Atatürk anıtına çelenk konuldu.

Büyük taarruzun 89. yıl dönümü kutlamaları, yurdun bütün bölgelerinde düzenlenen törenlerle kutlanırken, Ankara’daki kutlamalarda da Atatürk anıtı önünde toplanan Ankara Valiliği, Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Askeri Garnizon ve diğer yetkililer, Atatürk anıtına çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu.

Anıta ilk çelengi Ankara Valisi Alaaddin Yüksel koydu. Yüksel’in ardından, anıta sırasıyla Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Başsavcısı, Bölge İdare Mahkemesi, Gazi Üniversitesi, Yıldız Üniversitesi, Ankara Barosu, AK Parti Ankara İl Başkanlığı ve bankaların çelenkleri yerleştirildi.

Daha sonra, şehitler için bir dakikalık saygı duruşuna geçildi. Tören, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi. İstiklal Marşı’nın okunması sırasında üç asker de göndere bayrak çekti.

Törenin bitiminin ardından, Vali Yüksel katılımcıların bayramını kutladı.

Törene katılanlar birbiriyle bayramlaştıktan sonra dağıldı.

Ankara Valisi Yüksel, aracına binmeden önce, çevrede toplanarak töreni izleyen halkla tek tek tokalaşarak, hem Zafer Bayramlarını hem de Ramazan Bayramlarını kutladı.
 

İzmir'deki törenlere Bakan Günay da katıldı

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 89. yıldönümünde İzmir Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.

Tören başlamadan önce alana İzmir Valisi Cahit Kıraç ile birlikte gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, prokol üyeleriyle tek tek tokalaşarak bayramlarını kutladı.

Daha sonra düzenlenen törende Kültür ve Turizm Bakanı Günay, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı, Bölge İdare Mahkemesi, siyasi partiler, üniversiteler, mesleki kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

Şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Anı şeref defterini imzalayarak yazdıklarını okuyan Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Atay, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 89. yılının ulusça, coşkuyla kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Büyük zorluklara ve fedakarlıklarla katlanılarak kazanılan 30 Ağustos zaferinin ’Ya İstiklal Ya Ölüm’ fikrinin etrafında birleşerek ayağa kalkan Türk ulusunun bağrından çıkardığı efsanevi ordu ile işgalci güçlerin mağlup edildiği, aziz vatanın kurtulduğu, istiklalin yeniden temin edildiği dünya tarihinde eşi görülmemiş başlı başına bir destan olduğunu vurgulayan Atay şunları söyledi: "Aziz Atatürk; şanlı tarihinden aldığı güçle geleceğe güvenle bakan Türk Silahlı Kuvvetleri, tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de yüce Türk Milletinin hizmetinde, kendisine verilen görevleri üstün bir vazife aşkı ve özveri ile yerine getirme azim ve kararlılığı içerisindedir.

Büyük bir coşkuyla kutladığımız 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı ulusumuza armağan eden ulu önderimiz, ebedi başkomutan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, başta İstiklal Savaşı kahramanı silah arkadaşların olmak üzere vatan, millet, bayrak ve Cumhuriyet uğrunda canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize saygı ve şükranlarımızı sunuyor, manevi huzurunda hürmetle eğiliyoruz. Ruhun şad olsun."

Cumhurbaşkanı Gül, "Başkomutan" sıfatıyla kutlamaları kabul etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Genelkurmay Karargahı’nda düzenlenen törende tebrikleri kabul ederek, "Başkomutan" sıfatıyla kutlamaları kabul eden ilk cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanı Gül’ü, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Şeref Salonu’ndaki törende, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, konfederasyon, sendika ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, orgeneraller, oramiraller ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin diğer mensupları, bürokratlar ve yabancı askeri ataşeler ile diğer bazı kurum ve kuruluşların temsilcileri tebrik etti.

Şeref Salonu’nda, önceki yıllarda düzenlenen tebrik törenlerinde Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları kutlamaları kabul ediyordu.

Cumhurbaşkanı Gül, ilk kez gerçekleşen uygulamaya ilişkin olarak, "Bu 30 Ağustos’ta başkomutan olarak bütün kutlamaları ben kabul edeceğim. Genelkurmay Başkanımız, Başbakanımız Milli Güvenlik Kurulundan önce yaptığımız bir konuşmada Genelkurmay Başkanı’nın getirdiği bir düşünceydi. Biz de çok doğru bulduk.

Uygulama bundan sonra böyle olacaktır" demişti.

Cumhurbaşkanı Gül, kutlamaları kabul ederken iki yanında Türk bayrakları yer aldı. Bayraklardan birinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunduğu görüldü.
 

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda tören düzenlendi.

Tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üniversiteler, siyası partiler, yargı organları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin anıta çelenk koymasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Anıt Şeref Defteri’ni imzalayan Orgeneral Ataman, deftere şunları yazdı: "Milletimizin bölünmez bütünlüğü ve bekası adına içtiği anda bağla kalan, çağdaş değerleri benimseyen Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Atatürk’ün düşünce sistemi doğrultusunda ilke ve devrimlerden aldığı güçle, şehit kanlarıyla sulanarak temeli atılan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerini, kutsal vatanımızın bölünmez bütünlüğünü ve ulusal menfaatlerimizi koruma ve kollama kararlılığındadır."

VALİ MUTLU’NUN BAYRAM MESAJI

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, tören sonunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bugün iki bayramımızı birlikte kutluyoruz. Ramazan Bayramı’nı, öncelikle ülkemize ve bütün dünyaya barış, huzur ve mutluluk getirmesi dileğiyle tebrik ediyorum" dedi.

Mutlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı vesilesiyle şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Bu güzel yurdu, hürriyet ve istiklalimizi ilelebet yaşatacağımız bu güzel vatanı bize emanet eden atalarımızı da şehitlerimizi de rahmetle anıyor, gazilerimize de şükranlarımızı sunuyoruz. İstanbul’da bugün fevkalade huzurlu bir ortamda bayramlarımızı yaşıyoruz. Bayram coşkusunu İstanbullularla birlikte Vatan Caddesi’nde de en güzel şekilde kutlayacağız. Bu vesileyle tüm İstanbulluların güzel bayramlarını yürekten tebrik ediyorum. Hepinize huzurlu, barış ve mutluluk dolu bayramlar temenni ediyorum." Törene katılanlar, daha sonra Harbiye Orduevi’ne geçti. Buradaki kutlama, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.
 

 Mersin'deki törene Bakan Çağlayan da katıldı

30 Ağustos Zafer Bayramı, Mersin’de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katılımıyla düzenlenen törenle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören, Bakan Çağlayan ve kamu kurumlarının temsilcilerinin Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı.

Günün anlam ve önemine ilişkin açıklamanın okunduğu törende, resmigeçit yapıldı.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kemal Sığırcıkoğlu ve Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren’in de katıldığı tören, kültür merkezinde protokolün kabulüyle sona erdi.

Bu arada, dünkü şehitlik ziyareti sırasında CHP Mersin Milletvekili İsa Gök’ün Atatürk ve silah arkadaşlarına dua etmediğini ileri sürdüğü İl Müftüsü Ali Melek, gazetecilerin olayı hatırlatması üzerine, şunları kaydetti: "Sayın vekilimizin tam olarak neler söylediğini bilmiyorum, sadece duydum. Dün şehitlerimizin ve gazilerimizin ruhuna Kur’an-ı Kerim okundu.

Söylendiği gibi olayda maksat söz konusu değildir. Özellikle duanın içerisine alınmamış olması söz konusu değil. Daha önceki dualarımızda her zaman telaffuz ediyoruz. Bir dua ediyorsunuz ve o atmosferde bazı şeyleri o anda telaffuz etmemiş olabilirsiniz ama bu durum, kasıtlı olarak telaffuz edilmemiş diye yorumlanmamalı."


Bu haber 1,134 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs