En Sıcak Konular

İsrail o rapordan niye korkuyor?

30 Ağustos 2011 09:53 tsi
İsrail o rapordan niye korkuyor? Mavi Marmara Raporu sadece İsrail'i mi üzecek?

iyibilgi Ankara

Türk kamuoyunda “Mavi Marmara Raporu” olarak bilinen, gerçekte Birleşmiş Milletler’in, Başkanlığını Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Geoffrey Palmer'a yaptırdığı komisyondan dolayı adı “Palmer Raporu” olan metin bir kez daha ertelenmez ise Eylül ayı başında dünyaya açıklanmış olacak.

“Bir kez daha ertelenmezse” notunun anlamını artık herkes biliyor çünkü bu raporun ertelenmesinin hesabı artık tutulmuyor. Nedeni de basit: Türkiye ile İsrail arasında-bu raporun açıklanmasına ihtiyaç kalmadan bir uzlaşının sağlanması.

Oysa bir çok görüşmenin ardından, en azından şimdilik iki ülke arasında bir yakınlaşmanın ve Mavi Marmara olayı nedeniyle uzlaşmanın olmayacağı belli oldu.

Fakat bir başka gerçek de şu; İsrail bu raporun açıklanmasını istemiyor! Yayınlanmamasını engellemesi mümkün olsa bunu zaten yapacak ama sürekli erteleme istemekle yetinmek zorunda. 

Hatta bu yüzden sık sık siyasi manevralara başvuruyor ve Türkiye ile “yakınlaşabilinir” havası veriyor. Bu aşamada ise artık bu hamlelerin karşılığı kalmamış gibi.

Palmer Raporu’nun Eylül ayında açıklanacak olması Tel Aviv’i kaygılandırıyor ve bu yakın tarihin ötelenmesi için bir girişim de daha bulunuluyor.

Ancak bu talep karşılık bulmuş değil. En azından Ankara-artık çok da açık ve haklı-nedenlerle bu talebi reddetmiş bulunuyor. Keza, BM de ve kimi kilit oyuncular da (!) aynı kararda.

Elbette diplomasi daha esnek bir uygulama. Yani sadece birkaç gün içinde yeni gelişmeler de olabilir ve rapor bir kez daha ertelenebilir. Fakat bunun şartları İsrail için daha farklı olacaktır.

Öte yandan İsrail’i bu denli korkutan raporun içeriği de merak konusu. Elbette hem Türkiye hem de İsrail ve ilgili taraflar bu raporun içeriğine ilişkin kimi bilgelere sahipler.

Rapor, Mavi Marmara vakası incelemesini içeriyor doğal olarak ve ana noktasını teknik bilgilere yığıyor. Daha önemlisi ise her iki tarafın hatalarına göndermeler yapıyor, bunları maddeleştiriyor!

Rahatlıkla söyleyebiliriz ki, faturanın büyük kısmı İsrail’e kesilmiş durumda. Tabii büyük bir fatura saymamak lazım bunu. Tel Aviv’i asıl korkutan raporun ardından gelebilecek hukuki yaptırımlar.

Zaten bu yüzden soruşturma komisyonun çalışmalarına resmi onay da taraflardan gelmiyor. Ama İsrail’in olaydaki kusurları yine de dünya kamuoyuna açıklanacak ve böylece Mavi Marmara vakasında haklılık oranları dağıtılmış olacak.

Gerisi işin teknik boyutuyla dolu. Öte yandan Türkiye’nin de kimi hataları raporda yer alabilir. Ve belki bazı sürprizler de ortaya çıkabilir!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,056 µs