En Sıcak Konular

Arap Baharı'nı bastırmak için silah sattılar

30 Ağustos 2011 09:27 tsi
Arap Baharı'nı bastırmak için silah sattılar "Demokrasi talebiyle ayağa kalkan Arap halklarını bastırmaya çalışan buyurgan yönetimlere, keskin nişancı silahı satmak hangi kritere sığıyor?"

Batı ülkeleri buyurgan yöneticilere karşı isyan eden Arap halklarına desteklerini ilan ederlerken, bir yanda da bu ülkelerin buyurgan yöneticilerine isyanı bastırmaları için silah satıyorlar.

Dün The Times gazetesi, İngiliz silah ihracatçılarının Arap Baharı'nın başladığı geçen aralık ayından bugüne silah satışlarını yüzde 30 oranında artırdıklarını manşet haberiyle duyurdu. İngiltere'nin silah ihracatçılarının, Libya, Bahreyn ve Suudi Arabistan'a bu yılın şubathaziran döneminde 30.5 milyon sterlin tutarında keskin nişancı tüfeği ve diğer küçük silah satışı yaptığı tespit edildi. Amaç, buyurgan yönetime isyan eden insanları keskin nişancı tüfeğiyle vurmak ve diğer yakın muharebe silahlarıyla durdurmak.

Bu durumu bilerek silah satmak, ikiyüzlülük ve utanılacak bir iş değil de nedir? Hem dünyaya insan hakları dersi vereceksiniz, hem de yaşam hakkı talep eden insanların keskin nişancılarla avlanmasına vesile olacaksınız. Ama İngiliz silah üreticileri maalesef bunu yapıyorlar. İngiltere'de Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine silah satış lisansı alan 600 tane firma var. Bu firmaların buyurgan yönetimlere yıllık hafif silah satış tutarının 1.45 milyar sterlin olduğu biliniyor. İngiltere'nin yıllık silah satışları toplamı ise 35 milyar sterlini buluyor. Tabii buyurgan yönetimlere sadece İngiltere değil diğer silah üreticisi zengin ülkeler de bol bol silah satışı yapıyorlar.

Peki bütün bunları niye anlattık? Batılı ülkeler demokrasi eksiliği nedeniyle Arap ülkelerini ve gelişmekte olan ülkeleri sıralamaya tabi tutuyorlar. Kendileri insani değerler sıralamasında hep üstte yer alıyorlar. Hatta demokrasi eksiği var diyerek gelişmekte olan ülkelerin kredi notlarını düşürüyorlar. Onlara yüksek faizlerle borç para veriyorlar. Böylece hem silahtan kazanıyorlar hem yüksek faizden. Ama Batı'nın bu ikiyüzlülüğü çok devam edemeyecek gibi gözüküyor. Çünkü hem ekonomileri geriliyor hem de çifte standartları iyice ortaya çıkıyor.

Demokrasi talebiyle ayağa kalkan Arap halklarını bastırmaya çalışan buyurgan yönetimlere, keskin nişancı silahı satmak hangi kritere sığıyor? Bu soruların cevabını almadan Batılı ülkelerin ve Batılı kuruluşların verdiği kredi derecelendirme notlarını, insani değerlendirme ve gelişmişlik sıralamalarını ciddiye almak mümkün değil.

Süleyman Yaşar / Sabah



Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,893 µs