En Sıcak Konular

Yeni konsept: Karanlık Savaş!

31 Mayıs 2007 09:32 tsi
Yeni konsept: Karanlık Savaş! Genelkurmay Başkanı Büyükanıt Harp Akademilerinde yaptığı konuşmada Soğuk Savaş sonrası dönemi Karanlık Savaş dönemi olarak niteledi. Büyükanıt konuşmasında AB, ABD ve Rusya'ya mesajlar gönderdi. İşte o konuşmadan önemli satır başlıkları...

Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt Harp Akademileri'nde konuştu. Ellibeş ülkeden yerli yabancı sekiz yüz katılımcıya konuşma yapan Büyükanıt'ın konuşmasından önemli satır başlıkları...

Karanlık Savaş

Soğuk Savaş döneminin sona ermesiyle stratejilerimizi dayandırdığımız parametrelerin çoğu sarsılmışır. Soğuk savaşın sona ermesiyle ve 11 Eylül sonrası güvenlik anlamında değişim aralıklarının nasıl daraldığını görmek mümkündür. Yaşadığımız dönemde güvenlik kavramı değişmektedir. Güvenlik kavramındaki değişimin en önemli kısmı tehdidin devletten devlete tek boyutlu olmaktan çıkarak asimetrik, çok boyutlu bir hal almasıdır. Yeni dönemde savaşan aktörler değişmektedir. Soğuk Savaş yerini karanlık savaşlara mı bırakmaktadır? Kimi ülkeler başka bir devleti zayıflatmak için terör örgütlerini desteklerken kimileri ekonomi gibi asimetrik araçlar kullanmaktadır. Karanlık savaş olarak nitelendirilebilecek bu dönemde ekonomik maliplasyonlar, etnik kışkırtmalar, ülke rejimlerine yönelik girişimler, ülke isimleri önlerine getirilen akıl dışı sıfatlar karanlık savaşın özellikleridir.

Terör

Yeni güvenlik anlayışında terör kavramı üzerinde uzlaşma yok ve bu yüzden terörle mücadele başarı ile gerçekleşemiyor. Müttefiklerimizin bir kısmına göre terör radikal dinci unsurlar olarak algılanıyor. Ancak bize göre ayrılıkçılık da bir terördür. Etnik milliyetçiliğe göre terör öncelikle farklı bir kimlik tanır, bu kimliğe siyasi amaç kazandırır ve bunu silah ile destekler. Etnik yapı sosyolojik bir olgudur ve yadırganmamalıdır. Ancak bunun üzerine siyasi bir söylem inşa edilirse bu ırkçılığa dönüşür ve etnik milliyetçilik silah ile buluştuğunda bu terördür. PKK bu şekilde ortaya çıkmıştır.

ABD ve AB'ye mesaj

Müttefik olduğumuz ülkeler arasında da PKK'ya dolaylı ya da doğrudan destek veren ülkeler var. Bu bizi üzüyor. Türkiye'de teröristler çeşitli patlayıcılar kullanmaktadır. Topuk koparan mayınlar ve C4, A4 patlayıcıları süpermarketlerden alınmıyor. Terör örgütünün yayın organı müttefik bir ülkede bulunmaktadır. Bizi asıl üzen bize insan hakları dersi vermeye kalkanların terör örgütünü desteklemesidir. Türkiye terörle mücadelede gereken desteği alamamaktadır.

NATO yerine BM!

Terörle mücadelede başarı için küresel düzlemde ortaklık şart ve fakir ve zengin ülkeler arasındaki uçurumun ortadan kaldırılması gerekiyor. Terörle mücadelede BM çatısını yetkili olarak görüyorum.

Rusya'ya mesaj

Enerji sorunu güvenlikten ayrı düşünülemez. Enerjinin bir silah olarak kullanılmamalıdır. Türkiye enerjinin pazarlara güvenli bir şekilde ulaşması için önemli bir rol oynuyor.

İklim değişikliği

İklim değişikliği kitlesel göç ve sağlık sorunlarını birlikte getiriyor. İklim değişikliği de güvenlik meselesi. Toplumlar arası refah farkı arttıkça terör beslenmektedir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 983 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,707 µs