En Sıcak Konular

PKK kimi vurdu?

31 Mayıs 2007 08:54 tsi
PKK kimi vurdu? Ankara'da sorulan soru şu: PKK, Genç ilçesindeki trene saldırırken tesadüfen Hizbullah ya da Hamas'a giden silahları mı vurdu? Yoksa, örgüt trenin taşıdığı malzemenin adresine ulaşmaması için taşeron olarak mı kullanıldı?

İran'dan yüklenen konteynerleri Suriye'ye götüren yük trenini Genç ilçesi yakınlarında yola döşedikleri mayını patlatarak deviren PKK'nın hedefi neydi?
PKK, yük trenini devirerek Türkiye'ye mi zarar vermek istedi? Yoksa, trendeki konteynerlerden çıkan malzemenin gideceği adresi mi vurmak istedi?
Son dönemde Türkiye'de eylemlerini artıran ve demiryollarına da mayın döşeyen PKK, bu treni özellikle mi seçti, yoksa bu bir tesadüf müydü?
Ankara'da güvenlik birimleri bu sorulara yanıt arıyor.

Trende ne var?
Devrilen trendeki bazı konteynerlerde ne vardı?
Ankara'da üst düzey güvenlik yetkililerine gelen rapora göre, koyteynerlerde iki tür askeri malzeme çıktı:
1- 81 milimetrelik havan mermileri,
2- Roketatar parçaları.
Konteynerlerden çıkan bu askeri malzemenin ayrıntılı bir incelemesini yapmak için oluşturulan heyette TSK'dan uzmanlar görevlendirildi. Ankara, bu heyetin vereceği ayrıntılı raporu bekliyor.
Ankara'ya ulaşan ilk rapora göre, söz konusu konteynerlere ilişkin konşimentoda ev eşyası taşındığı beyan ediliyor. Evrak üzerinde ev eşyası dolu olduğu gösterilen konteynerlerde çeşitli malzemelerin arasına gizlenmiş havan mermisi ve roketatar yapımında kullanılan parçalar olduğu saptanmış durumda.

Şirket Mersin'de mi?
Ankara'ya ulaşan bir duyum, söz konusu konşimentoda ev eşyası olarak görünen malzemeyle ilgili faturanın Mersin'de faaliyet gösteren bir şirkete ait olduğu yolunda. Savcılık ve emniyet, olayın bu yönünü de araştırıyor. Söz konusu şirketin, kime veya kimlere ait olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.

ABD menşeli mi?
Ortaya çıkan havan mermileri ve roketatar parçalarının ABD yapımı olduğuna ilişkin iddialar da inceleniyor. Ancak, Ankara'ya ulaşan raporda, mermi ve roketatar parçalarının menşei konusunda bir bilgi bulunmuyor.

Ceylanpınar örneği
Ankara'da güvenlik uzmanları yük treni olayını 1996'da Ceylanpınar'da yakalanan 4 TIR olayına benzetiyorlar. İran'dan gelen ve aynı güzergâhı izleyen 4 TIR, Ceylanpınar yakınlarında gümrük görevlilerince aranmış ve parafin fıçılarına gizlenmiş roketatarlar bulunmuştu. Roketatarların son adresinin Lübnan'da Hizbullah olduğu öne sürülmüştü.
Ankara'da, yük trenindeki konteynerlerde çıkan havan mermileri ve roketatar parçalarının da son adresinin Hizbullah olabileceği tahmini yapılıyor.
Terör uzmanı Dr. Nihat Ali Özcan, İran-Suriye güzergâhının Hizbullah ve Hamas'a silah sevkiyatı için kullandığına dikkat çekerek, PKK'nın devirdiği trendeki malzemenin de bu adreslere ait olmasının güçlü bir olasılık olduğunu vurguluyor.
Bu bağlamda, yük trenin devrilmesi ve ortaya çıkan malzemelerle İsrail'in de ilgilendiği Ankara'ya gelen duyumlar arasında.

Tesadüfi kontrol
Demiryoluyla yapılan transit taşımacılığında kontrol açısından bir ayrıcalık var mı?
Seçimler nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı'ndan ayrılan Binali Yıldırım, bu sorumuzu yanıtlarken, şu bilgileri verdi:
"Demiryolu transit taşımacılığı da normal gümrük denetimine tabidir. Bir özelliği yoktur. Ancak, kontroller örnekleme yöntemiyle yapılır. Tesadüfi olarak bazı kontroller gerçekleştirilir. Her konteyner aranmaz. Ancak, bir ihbar varsa mutlaka aranır."

PKK neyi vurdu?
PKK, Türkiye'yi vurmak isterken tesadüfen Hizbullah veya Hamas'ı mı vurdu? Ankara'da bu soru gündemde. PKK'nın, trenin taşıdığı yükü bilmeden, Türkiye'ye karşı bir eylem gerçekleştirmek isterken, tesadüfen bu örgütlere zarar verdiği üzerinde duruluyor. Bir diğer senaryo ise, PKK'nın trenin taşıdığı malzeme konusunda bilgilendirildiği ve adresi ulaşmaması için taşeron olarak kullanıldığı yönünde.
Ankara'da güvenlik birimleri kesin kanıya varabilmek için ayrıntılı raporu bekliyor.

Milliyet



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs