En Sıcak Konular

'Askeri başarı demokrasiyi getirdi'

25 Ağustos 2011 15:39 tsi
'Askeri başarı demokrasiyi getirdi' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin Trablus'taki Kaddafi kuvvetlerine karşı kazandığı askeri zafer, Libya halkına umdukları, bekledikleri ve mücadele ettikleri özgürlük, adalet, onur ve demokrasiyi getirmiştir'' dedi.

Davutoğlu, uluslararası toplumun, Libya krizini çözmeye yönelik çalışmalarına siyasi yönlendirme sağlamak amacıyla kurulan ve Türkiye'nin eş başkanlığını yaptığı Libya Temas Grubu'nun siyasi direktörler düzeyinde Conrad Oteli'nde gerçekleştirilen toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada, bu toplantının Libya Temas Grubu'nun 4'üncü toplantısından 40 gün sonra İstanbul'da düzenlendiğini söyledi.

Geçen ay İstanbul'da son derece örnek bir birlik sergilediklerini ve Libya halkının meşru beklentilerinin yerine getirilmesi konusundaki tam desteği bir kez daha yinelediklerini belirten Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Aslında uluslararası camianın bu tutumu, bugüne kadar elde edilen başarıları sağlayan temel faktörlerden biri olmuştur. Bugün hepimiz sahadaki dramatik gelişmelerden dolayı hem gurur duyuyoruz, hem de çok mutluyuz. Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin Trablus'taki Kaddafi kuvvetlerine karşı kazandığı askeri zafer, Libya halkına umdukları, bekledikleri ve mücadele ettikleri özgürlük, adalet, onur ve demokrasiyi getirmiştir. Bu tarihi bir dönüm noktasıdır. Sadece Libya için değil ama tüm bölge için. Çünkü Libya eminim ki bölgedeki diğer halklara ve onların liderlerine bir örnek teşkil edecek, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki demokratik dönüşüm ve siyasi değişim dalgasına yepyeni bir ivme katacaktır.''

-YENİ LİBYA'NIN DURUMU-

Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil'in bugüne kadar Libya ulusunu özgürlük ve demokrasiye doğru götürürken çok büyük bir performans sergilediğini, tüm taahhütlerini yerine getirerek uluslararası camianın güvenilir bir partneri olduğunu ispat ettiğini belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Bu şekilde İstanbul toplantısındaki başkanlığın açıklaması çerçevesinde biz de Ulusal Geçiş Konseyi'ni Libya'nın meşru yönetimi olarak kabul ettiğimizi belirtmiştik. Bugün Ulusal Geçiş Konseyi, hem ülkenin, hem de Libya halkının temsilcisi olacak bu geçiş döneminde. Yeni Libya, milletler topluluğunun eşit ve saygın bir üyesi olmayı hak etmiştir. New York'ta Birleşmiş Milletler merkezinde bayrağının dalgalanması gerekir. Umuyoruz ki bu Eylül ayındaki genel kurul toplantısında gerçekleşecektir.''

Aynı zamanda Ulusal Geçiş Konseyi'nin bugünkü zorluklarının üstesinden gelebilmesi için gerekli imkanlarla desteklenmesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, ''Bu bağlamda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde hukuki çerçevede Ulusal Geçiş Konseyi'nin mali ihtiyaçlarını yerine getirmek için gerekli çözümleri bulmamız gerekiyor. Özellikle de Libya'nın dondurulmuş varlıklarının yeniden kullanılabilir hale getirilmesi Ulusal Geçiş Konseyi için çok önemlidir'' diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye'nin bugüne kadar Ulusal Geçiş Konseyi'ne 200 milyon dolarlık kredi verdiğini, bunun 100 milyon dolarının nakit olarak geçen ay ödendiğini kaydetti.

A.A.



Bu haber 913 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,566 µs