En Sıcak Konular

'Kültürü gerçek sahiplerine sorun'

25 Ağustos 2011 15:00 tsi
Halkın Sesi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu hükümetin kültür ve tabiat varlıklarına yönelik politikalarını değerlendirdi.

Profesör Bekaroğlu konuyla ilgili basın açıklamsında Şunlara değindi.

Hükümet, çıkardığı 17 Ağustos 2011 tarih ve 648 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarını feshederek, yerine Kültür Varlıkları ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları adı altında iki yeni kurul oluşturmuş ve bunları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlamıştır. Aynı kararname ile Anıtlar Yüksek Kurulu’nun yapısı ve görev alanı da değiştirilmiştir. Kararnameye göre, yeni oluşturulan kurullara bakanlıklar doğrudan üye ataması yapacaklardır. Oysa bugüne kadar bu kurulların üyeleri YÖK tarafından bakanlığa öneriliyordu. Bu şekilde kültür ve tabiat varlıklarının korunmasında önemli görevler üstlenmiş olan kurulların özerk yapıları ortadan kaldırılmış oldu.

Kentsel dönüşüm yağmalamadır

Hatırlanacaktır; Ak Parti Hükümeti, kentsel dönüşüm adı altında sürdürülen yağmalarda sürekli olarak Anıtlar Yüksek Kurulu ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulları’ndan şikâyetçi oluyordu. Aynı durum üzerlerine HES kurulan Türkiye dereleri yağmasında da söz konusuydu.

Şimdi Hükümet bu kararname ile tüm yetkiyi merkezde toplamış oldu. Bundan sonra kent ve doğa yağmacılarının önünde hiçbir engel kalmayacaktır. Kentsel dönüşüm ve HES kararlarını idare alacak, bunun uygunluğunu da yine kendileri denetleyecektir.

Bu şekilde ülke kazanma hırsının insafsız ellerine terk edilmiş olmaktadır. Bazı şeylerin değeri para ile ölçülemez. Bunların başında bizi bu toprakların sahibi yapan kültür varlıklarımızdır. Aynı şekilde tabiat varlıkları ve çevre de hepimizin, gelecek kuşakların ve diğer canlılarındır. Bütün bunların kazanma hırsı ile yağmalanması kabul edilemez. Ak Parti Hükümetini uyarıyoruz. Seçilmiş olmak, seçmenin % 50 desteğini almış olmanız size kültür ve tabiat varlıkları üzerinde mutlak tasarruf hakkı vermez. Yanlış yapıyorsunuz, kazanma hırsının esiri oluyorsunuz, ülkeyi yağmalıyor, yağmalatıyorsunuz. Bundan elli yıl sonra, yüz yıl sonra döneminize bakacak olanlar sizi ne diye anacaklar; sadece TOKİ’nin F Tipi konutları, ayrılmış yollar, köprüler ve kanallarla mı anacaklar? Hep büyük(!) şeyler yapıyorsunuz. Peki, estetik nerede, özgünlük nerede, güzellik nerede, hukuk nerede, hak nerede? Hani medeniyet iddianız vardı; büyük binalar ve alışveriş merkezleri yapmak mı sizin medeniyet anlayışınız?

Hükümete seslendi

Bekaroğlu son olarak Hükümete seslendi: Yanlış yapıyorsunuz; bu yoldan dönün. Sayın Başbakan siz ülkeyi yönetin diye seçildiniz. Ülkeyi yönetmek ülke zenginlikleri üzerinde mutlak bir şekilde tasarrufta bulunmak değildir. Siz kral değilsiniz, kral yetkileri ile donanmaktan vazgeçin. Toplumu, bu toplumun yetiştirmiş olduğu uzmanları küçümsemeyin, yönetirken onlarla paylaşın. Kültür varlıkları ve tabiat varlıkları üzerinde tasarruf kullanırken onların gerçek sahipleri olan insanlara, o yörenin halkına sorun.



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,697 µs