En Sıcak Konular

Bizim bildiğimiz TSK'yı halk da öğrendi!

25 Ağustos 2011 13:48 tsi
Bizim bildiğimiz TSK'yı halk da öğrendi! Genelkurmay eski Başkanı Org. Işık Koşaner'in internete düşen şok ses kaydını değerlendiren gazeteci Alper Görmüş, 'Bu ses kaydı, zaten bilinen gerçekleri ortaya koyuyor. Bizim bildiğimiz gerçekleri, vatandaş da öğrenmiş oldu' dedi. İşte Görmüş'ün ve

Önceki gün internete düşen Org. Işık Koşener'in şok ses kaydıyla ilgili gazeteciler, akademisyenler, hukukçular ve emekli askerler çeşitli değerlendirmeler yaptılar.

İşte o değerlendirmeler bazıları:

Bizim bildiğimizi halk da öğrendi

Alper Görmüş (Gazeteci): Bu ses kaydı, zaten bilinen gerçekleri ortaya koyuyor. Bizim bildiğimiz gerçekleri, vatandaş da öğrenmiş oldu.

Şimdiye kadar, TSK’nın toplumun kirinden, pasından arınmış bambaşka bir kategori oluşturduğuna dair bir söylem vardı. Bu ordunun siyasete müdahalesinin manevi zeminini oluşturdu.

Çünkü siviller vatanı satabilirler,  müdahale edilmeliler anlaşıyı vardı. Aslında ordunun da zannettiğimiz kadar işini ciddi yapmadığını ortaya koydu.

Bu bir iflas durumudur

Prof. Dr. Ömer Çaha (Akademisyen): Koşaner’in konuşması çok büyük skandal. Konuşmalar gösterdi ki, TSK’daki skandallar en tepe noktasında biliniyordu. Ve bunlara bir müdahalede bulunulmamış.

Burada bir suç durumu söz konusu. TSK komuta kademesi meseleyi bildiği halde örtbas ediyor görüşü var. Bir iflas durumudur. Bu konuşmayı büyük bir skandal olarak görüyorum.

Şehitler üzerinden siyaset yaptılar

Faik Tarımcıoğlu (Emekli askeri hakim ve eski milletvekili): TSK, komuta kademesinde bir acı itiraf yaptı. Anlatılan bu gerçekler, yaşadığımız olaylarla birebir örtüşüyor. Bir sistem zaafının itirafını gördük.

Silahını bırakıp giden tim komutanı yaptığı ile 10 askerin şehit olmasına neden olarak, hükümeti mi köşeye sıkıştırmak istemektedir. Darbe heveslisi midir?

Genelkurmay, ‘Heronu düşürelim’ diye konuşan subaylarının üzerine gitseydi belki de bugün bu konuşmayı yapmamış olacaktı. Ama onlar olayın üzerini kapatmayı seçtiler.

Demek ki birileri, şehit cenazeleri üzerinden siyaset yapmaya kalktığı için TSK içinde onulmaz yaralar açılacak vahim durum meydana geldi. Tüm bunlar bunun itirafıdır.

Asimetrik savaş olmadığı görüldü

Reşat Petek (Emekli savcı): Belki de en önemli hususlardan birisi, kamuoyunda askerlerimizin ihmaller ya da ihanetlerle şehit olduğu konusu gündeme geldiğinde, bunun sert tepki ile inkar edilmesiydi.

Şimdi ilk ağızdan itiraf niteliğinden açıklama geldi. Asimetrik savaş yürütülüyor iddiasının doğru olmadığı, bir numaralı komutanın ağzından belirlendi.

TSK içindeki ihmal ve ihanet derecesindeki eylemleri kim yapıyorsa, mevcut komuta kademesi hukukun gereğini yapmalıdır.

TSK bu çağın gereğine uymamış

Dr. Ümit Kardaş (Hukukçu): Böyle bir hukuk dışı dinleme ile bu tür konuşmaların dışarı yansıması hoş değil.Yansıyınca da değerlendirmeme ihtimali ortadan kalkıyor.

Terör karşısında TSK’nın zaafları olduğu itiraf ediliyor. TSK kendisi yapması gerekenleri yapmamış, çağın gereklerine uymamış.

Keşke bunun için istifa etseydi

Şamil Tayyar (AK Parti Gaziantep milletvekili): Bu itirafları okuyunca Balyoz tutuklamaları nedeniyle değil de itiraflarına konu olan gerekçeler nedeniyle görevinden istifa etseydi, bence daha onurlu bir iş yapardı diye düşünüyorum.

Kaldı ki kendisi Jandarma Genel Komutanlığı yapmış birisidir. Bu anlatımlara da baktığımızda askerin terörle, teröristle mücadelede çok ciddi zaaflarının olduğu anlaşılıyor.

PKK’nın inlerine ilişkin, çok ciddi hazırlanmış, operasyon planları vardı. Ancak Koşaner’in kafası sürekli Silivri’deydi.

Konuşmaları yadırgamadım

Adnan Tanrıverdi (Emekli Tuğgeneral): Burada esas olan, bu konuşmanın bize terörle kim mücadele etsin, silahla mücadele niye bu kadar uzun sürdü, ülkemizdeki Kürt sorunu silahla çözülür mü sorularının can alıcı noktalarını göstermesidir. Ben konuşmaları yadırgamadım.

Star



Bu haber 1,053 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,949 µs