En Sıcak Konular

Bayram trafiği helikopterle denetlenecek

25 Ağustos 2011 13:34 tsi
İçişleri Bakanlığı, Ramazan Bayramı dolayısıyla yayınladığı trafik genelgesinde havadan helikopter ile izleme ve denetlemeler yapılacağını bildirdi.

Bakan İdris Naim Şahin, 81 İl Valiliği, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne "Ramazan Bayramı Tatili Süresince Alınacak Trafik Tedbirleri" ile ilgili bir genelge gönderdi. Bayram tatilleri süresince trafikte yoğunluğun arttığı ve kurallara yeterince uyulmadığı için üzücü kazalarının yaşandığının belirtildiği genelgede, alınan tedbirler dolayısıyla kazalar ve ölümlerde yeterli olmamakla birlikte ciddi azalmalar sağlandığı ifade edildi. Trafik kuruluşların büro hizmetlerinde görevli personel, şehiriçi ve şehirlerarası karayolların trafiğin tanzimi ve denetimi ile görevli ekiplere takviye yapılacağının dile getirildiği genelgede, önemli kavşak, geçit ve güzergahlarda sabit ekipler konuşlandırılacağı ve şehirlerarası karayollarının ortalama her 30 kilometrelik bölümüne bir ekip düşecek şekilde görevlendirme yapılacağı kaydedildi.

Ekiplerin tepe lambalarının hava karardıktan sonra mutlaka yanar durumda olması istenen genelgede, "Trafik Hizmetleri Başkanlığınca uygun görülecek gün ve zaman dilimlerinde, karayolu trafiğini kontrol etmek, hatalı davranışları görülen araç ve sürücülerini trafik denetim ekiplerine bildirmek ve gerektiğinde karayolları üzerinde ek tedbirler aldırmak üzere, Ankara-Eskişehir-Afyonkarahisar, Ankara-Konya-Aksaray ve Ankara-Bolu-Düzce güzergâhlarında havadan helikopter ile izleme ve denetlemeler de yapılacaktır. Trafik hizmetlerinden sorumlu birim amirleri bayram tatilinin özellikle başlangıç ve bitiş günlerinde, bizzat güzergâhlarında bulunacak ve alınan tedbirleri uygulatıp, gerekli koordinasyonu sağlayacaklardır." denildi.

TRAFİK PERSONELİ MAÇ, KONSER VE TOPLANTILARDA GÖREVLENDİRİLMEYECEK

Trafik personelinin bayram tatili süresince maç, konser, toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyeceği, gerektiğinde bu gibi etkinliklerde sadece trafiğin tanzimi ve denetimi amacıyla görevlendirileceğinin dile getirildiği genelgede, bayram tatili süresince trafik ekiplerinde akaryakıt kısıtlamasına gidilmeyeceği vurgulandı.

Bayram öncesi basın ve yayın kuruluşları kanalıyla trafik bilinçlenmesinin yapılacağının ifade edildiği genelgede, "Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin; takografları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri (korsan taşımacılık yapıp yapmadıkları), Zorunlu Mali Mesuliyet ve Zorunlu Ferdi Kaza Koltuk Sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ile aracın fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek, arıza ve eksikliklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Ayrıca, karayolu güzergâhlarında ve Ulaştırma Bakanlığına ait müşterek yol kenarı denetim istasyonlarında da otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecektir. Son yıllarda bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazalarının nedenleri incelendiğinde, bu kazaların önemli bir bölümünün hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi ihlali gibi nedenlerden meydana geldiği görülmekte olup, bu ihlallerin önlenmesine yönelik denetimlere ağırlık verilecektir." denildi.

ŞOFÖRLERİN MOLA VERMELERİ SAĞLANACAK

Radarlı hız tespit ekiplerinin başta otoyolları ve bölünmüş karayolları olmak üzere, hız ihlallerinin ve bu ihlaller sonucu trafik kazalarının yoğunlaştığı yer ve yol kesimleri ile tespit edilen saat dilimlerinde seyir halinde denetimlerini sürdüreceğinin vurgulandığı genelgede, araç durdurmanın mümkün olmadığı veya risk oluşturduğu durumlarda denetimlerin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 116'ncı maddesine istinaden ihlalde bulunanların araç tescil plakasına göre cezai işlem uygulanmak suretiyle çevirme ekibi bulundurulmaksızın gerçekleştireceği belirtildi.

Özellikle sabaha karşı uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı ve doğu istikametine gidişte güneşin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendiği 04.00-07.30 saatleri ve batı istikametinde ise akşam üzeri 16.00-20.00 saatleri arasında uzak yerlerden geldiği anlaşılan araç sürücülerinin denetim noktalarında kısa süreli araçtan inmelerinin isteneceği, bu sayede görevlilerin aracın teknik şartlara uygunluğuna, belge ve plakalarının araç üzerinde ve uygun durumda olup olmadığına, sürücünün gerekli belgelerinin bulunup bulunmadığına yönelik kontrolleri yapılırken, hem aracın iç mekânındaki havanın değişmesi (oksijen yoğunluğunun artması) hem de hareket ederek kan dolaşımı normale dönen sürücünün uyku ve yorgunluğunun bir nebze de olsa giderilmesinin sağlanacağı ifade edildi.

Denetimlerde yorgunluğu, uykusuzluğu veya süre ihlali tespit edilen sürücülerin bölge trafik kuruluşlarında dinlenebilecekleri belirtileceği, çalışma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilen ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına müsaade edilmeyeceğinin altı çizildi.

ALTERNATİF YOLLARIN KULLANILMASI SAĞLANACAK


Bakan Şahin'in genelgesinde şu hususlara dikkat çekildi:

Yol kullanıcıları üzerindeki algılanan yakalanma riskini arttırmak amacıyla, trafik denetim hizmetlerinde görevli ekip ve personelin uygun görülecek bir kısmı sivil ihbarlı denetimlerde görevlendirilecek, bu personel kazaların neden ve sonuçlarında etkin olan hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı gibi kural ihlallerinin tespitini yaparak, güzergâh üzerindeki çevirme ekiplerine bildirecek ve bu ekiplerce de gerekli cezai işlemler uygulanacaktır. Bu şekilde denetim yapılacak yol kesimleri ve saat dilimleri, basın ve yayın kuruluşları aracılığıyla kamuoyuna da duyurulacaktır.

Denetimler, Trafik Kontrolleri ve Şerit Daraltma Yöntemlerine İlişkin Yönerge esaslarına uygun olarak, yolda gerekli güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle, kontrol noktasından önce yeterli mesafede ikaz ve işaretler konularak, bulunması halinde kontrol ceplerinde, bulunmaması durumunda ise yolu aniden daraltmaksızın ve akan trafiği tehlikeye düşürmeksizin yapılacaktır.

Denetim amacıyla durdurulan araçların basit teknik muayeneleri de yapılacak, sürücü ve yolcuların emniyet kemeri takıp takmadıkları kontrol edilecek, takmayanlardan emniyet kemerlerini takmaları istenecek ve kendilerine gerekli bilgilendirmelerde bulunulacaktır.

Aynı güzergah üzerinde olup da birden fazla ilin sorumluluğunda olan önemli karayolu güzergahları ve geçitlerinde heyelan, yol çökmesi, yolda çalışma, yağış ve sel gibi trafik akımını ve güvenliğini etkileyen durumlarda, iller arasında koordinasyon sağlanarak, araçların alternatif güzergahlara yönlendirilmesi de dahil olmak üzere gerekli tedbirler ivedilikle alınacaktır.

İki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında, bayram tatilinin başlangıç ve bitiş günlerinde ve trafik yoğunluğunun önemli oranlarda arttığı tespit edilen yol kesimlerinde, gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçların (TIR, kamyon, tanker gibi) uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı normale dönünceye kadar bekletilmesi sağlanacak, daha sonra bu araçlar trafik yoğunluğu oluşturmayacak şekilde belli zaman aralıklarıyla trafiğe çıkarılacaktır.

Yol kullanıcılarının yoğun olarak mola verdikleri karayolları üzerindeki dinlenme tesislerinde, trafik güvenliğine yönelik sesli ve görsel yayınlar yapılması sağlanacak, ayrıca bu tesisler ile karayolları üzerindeki denetim noktalarında sürücü ve yolcuların bilgilendirilip bilinçlendirilmelerini sağlayacak broşür ve sticker gibi materyaller dağıtılacaktır.

Arefe ve Bayram günlerinde vatandaşlarımızın yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları şehitlik ve mezarlıklar civarında trafik düzenini sağlamaya yönelik gerekli tedbirler alınacaktır.

Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşlarımızın zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacaktır. Ayrıca, 155 ve 156 telefon hatlarını arayan vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacaktır.

Görevlilerimizin kılık ve kıyafetleri ile ekip otolarının temiz, düzenli ve bakımlı olmasına özen gösterilecek, sürücülere hitap edilirken saygılı ve kararlı olunacak, halkla ilişkileri zedeleyecek diyalog ve tartışmalara girilmeyecektir.

Alınan bütün tedbirlere rağmen herhangi bir nedenle karayollarının trafiğe kapandığı veya yol güvenliğinin olumsuz yönde etkilendiği hallerde, durum en seri şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığına bağlı Kaza Danışma Birimi'ne bildirilecektir.

cihan

Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,799 µs