En Sıcak Konular

Elektrik zammını barajlar durdurdu

25 Ağustos 2011 11:26 tsi
Petrol ve döviz kurlarındaki yükseliş barajlar sayesinde enerji fiyatlarına yansımadı.

İlk 7 ayda hidroelektrik santralleri 33 milyar kilovatsaat elektrik üretti. Toplam tüketimin üçte birini HES'ler karşıladı.

Doğalgaz ve elektrik zammı tartışmaları sürerken barajların şu ana kadar yapılacak olası zamları engellediği ortaya çıktı. Artan petrol fiyatları ve döviz kurunun doğalgaza getirdiği yük vatandaşa hidroelektrik santraller (HES) sayesinde yansımadı. Bugüne kadar yağmurlar HES'lerdeki üretimi patlattı. İlk 6 ayda barajlara 108 milyar metreküp su geldi.

HESLER GAZA YETİŞTİ

İlk 7 ayda barajların elektrik üretimindeki payı yüzde 25 oldu. HES'ler 32.9 milyar kilovatsaat elektrik üretti. Yani toplam elektrik tüketiminin üçte biri barajlardan karşılandı. Aynı dönemde doğalgaz santrallerinden üretilen elektrik 56.1 milyar kilovatsaat oldu. Haziranda ise hidrolik santrallerin elektrik üretimindeki payı ilk kez yüzde 30.6'ya çıkarak doğalgaza yaklaştı. Bu, elektrik, doğalgaz veya alternatif fosil kaynaklarla üretilseydi karşılığı 4 milyar doları bulacaktı.

ZAM 'AL YA DA ÖDE'YE SOKAR

BOTAŞ'ın döviz kuru ve petrol fiyatları nedeniyle 2.5 milyar dolara yakın zararı olacağı belirtiliyor. Ancak doğalgaza yüksek oranda zam gelmesi durumunda tüketim azalacağı için Türkiye'nin al ya da öde'ye girme riski bulunuyor.

BABACAN: ŞU AN ZAM KARARI YOK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, enerji fiyatlarına zam konusunda verilmiş bir karar olmadığını belirterek, "Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin rekabet gücünü de düşünmemiz gerekiyor, şu anda ihtiyaçtan fazla gaz geliyor" dedi. Yabancıların son 2-3 haftadır tahvil aldığını belirten Babacan, "Demek ki enflasyonla ilgili kaygı yok" dedi. Son bir haftada dövizde girişin fazla, çıkışların az olduğunu belirten Babacan, "Cari açık korku unsuru olmayacak" dedi.

sabah

Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,776 µs