En Sıcak Konular

Ümit Aktaş’la Ortadoğu ve özgürlük üzerine...

25 Ağustos 2011 11:25 tsi
Edebiyat ve düşünce dergisi Şehrengiz temmuz – ağustos 9. sayısında yazar Ümit Aktaş’la konuştu. Röportaj özgürleşme, hayat, insan, hakikat, edebiyat, kadın ve yolda olmak konular çerçevesinde gerçekleştirildi.

Şehrengiz, “Gerçek bir özgürleşme ancak bu yaratılışın, yani hakikatin ardınca yürüyebilmekte ve buna dahil olmakla mümkün olan bir şeydir” diyen yazar Ümit Aktaş ile özgürlük üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.

Okumaları hariç tutarsak edebiyat dünyasına şiirle girdiğini ifade eden Aktaş: “Ama herkesin şiiri bıraktığı bir yaşta ben şiire başladım. Üniversitenin ikinci sınıfıydı. Bu şiir için oldukça geç bir yaş.. Bir açıdan da bence makûl bir yaş, çünkü ben kelimenin tam anlamıyla “doğuştan şair” birisi değilim. Tabi bu, şairin ne demek olduğuyla da alakalı bir şey..

Düşünmeye ve hayatı sorgulamaya başlamak, aynı zamanda bir insan olmaya çalışmanın da başlangıcıdır. Şiir yazmam, felsefeye ve dine yönelmem hep üniversite yıllarında gerçekleşen şeylerdi. Ama üniversite etkisiyle olan şeyler değil, düşünmeye başlamamla alakalı bir şey. Dolayısıyla şiirimde hayatı sorgulamanın ve düşünmenin bir ifadesidir...” dedi.

“Özgürlüğü insanın insan olarak ortaya çıkma biçimi olarak görmek”

Fransız devrimiyle, Osmanlının son döneminde ortaya çıkmış olan özgürlük kavramlarını haklı olarak gören Ümit Aktaş: “Bizler aslında beşer olarak dünyaya geliriz ve dünyadaki hayatımızın bir yerinde düşünmeye, hayatı sorgulamaya, hayatla hesaplaşmaya veya hayatımıza bir anlam arayışımıza giriştiğimiz zaman, bu düşünmeye ve aynı zamanda “insan” olmaya başladığımız zamandır...

İnsan doğuşu itibariyle hayvandan farklı bir canlıdır. Ama düşünemeyen biride insan değildir. Düşünebilen biri ancak insanlık payesine ulaşır... Temel anlamda düşünmeyen bir varlık insan değildir. Düşündüğü halde inkâr eden biri ise “insan olma vasfını kazanmış olabilir ama inkârcıdır...” açıklamasında bulundu.

“Esas olan yolda olmaktır.”

Bir insanın mutlak olarak özgür olmasının yahut insanın hakikate mutlak manada ulaşmasınında mümkün olamayacağını, esas olanın “yolda olmak” olduğunu belirten Aktaş: “Ben insanı yolda olan, yolda olması gereken, sefer halinde olması gereken bir varlık olarak görüyorum. Özgürlük ve hakikat bizim için hep bir idealdir.

Özgürlük dediğimiz bir an veya bir nesnel durum söz konusu değildir... Bir müslümanın da öncelikle insan olabilmesi gerekiyor. Çünkü müslümanlık seçimle alakalı bir şeydir. Bilinçli seçim yapabilmek için de bir insanın öncelikle o seviyeye kavuşmuş olması, yani düşünmesi gerekir...” yorumunu yaptı.

“İnsan olma onuru istibdat altında yaşamakla uyuşmaz”

Demokrasi ve Ortadoğu konularına da değinen, istibdat altında yaşayan bir insan için elbette ki demokrasi göreceli olarak daha özgür aşama olduğunu, en azından özgürleşmeye daha müsaitleşme anlamını taşıdığını, ama demokrasininde bir yığın zaafları ve kusurları olan bir halk yönetimi olduğunu belirten Ümit Aktaş:

“Bir insan köle bile olsa kendi içinde özgür olabilir. Ama bunu söylerkende köleliğe rezerv koydum, bir insanın hiçbir hâl ve şartta köle olması düşünülemez. Arap ülkelerindeki dikta rejimlerinde yaşayan insanlar köle bile değiller. Herhangi bir kimliğe sahip değiller. O kadar insanlık dışı şartlarda yaşıyorlar. Dolayısıyla onların öncelikle bu biçimsel baskıdan kurtulmaları lazım...” dedi.

İslam tarihinde Müslüman toplumlarda kadın gereken konumunda olabilmiş midir?

Kadınların peygamberimizin başlattığı özgürleşme hareketini sürdüremediklerinin altını çizen, sürdürmeyi bir kenara koyun o zamandan daha da geriye gidildiğini anlatan Aktaş, şu anda bile İslam dünyasındaki kadınların konumu bence peygamberimizin hayatındaki konumdan daha geride olduğunu söylüyor.

Aktaş: “Gerek Arap isyanlarında, gerekse Türkiye’nin siyasal ve toplumsal mücadelelerinde kadınlar oldukça öncü bir konumdalar. Özellikle son yirmi yılda bunu çok iyi gözlemliyorum. Mesela nereye bir sohbete, konuşmaya gitsem en anlamlı sorular kadınlardan geliyor. Gördüğüm kadarıyla erkeklere göre kadınlar daha fazla okuyorlar.

Dolayısıyla daha fazla sorguluyorlar, daha çok mücadele ediyorlar. Bu giderek önümüzdeki  çağın bir kadın çağı haline gelebileceği gibi bir düşünce veriyor bana. Bunu da yüzyıllardır baskı altında tutulan bir enerjinin patlaması olarak görüyorum. Bu açıdan kadınların rolleri çok önemli...” yorumunu yapıyor.

Ayrıntılarıyla beraber Ümit Aktaş’ın “Ütopikal” şiiri de Şehrengiz’in 9.sayısında.



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,827 µs