En Sıcak Konular

'Rus nükleer denizaltıları Doğu Akdeniz'de'

25 Ağustos 2011 10:41 tsi
'Rus nükleer denizaltıları Doğu Akdeniz'de' Rum basınından ilginç iddia: Ruslar, Türkiye’nin Kıbrıs'ta doğalgaz aranması konusundaki tehditlerine karşılık iki denizaltı gönderdi.

Haravgi ve diğer gazeteler, Markulli’nin dün İsrail Devlet Başkanı Şimon Perez, Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman’la bir araya geldiğini yazdılar.

Habere göre Markulli konuya ilişkin açıklamasında; Perez, Netanyahu ve Liberman’la gerçekleştirdiği temaslarda, iki ülke arasındaki ilişkiler, Kıbrıs sorunu ve enerji alanında işbirliği konularının ele alındığını belirtirken temaslarından “çok memnun kaldığını” ifade etti.

Temaslarında Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerin yanı sıra, Güney Kıbrıs’ın ileri sürdükleri münhasır ekonomik bölgesinde yaptığı doğalgaz çalışmaları konusunda Türkiye’nin iddia edilen “tehditlerine” ilişkin bilgi verdiğini belirten Markulli; Güney Kıbrıs’ın tezleri konusunda İsrail’den tam anlayış gördüklerini ileri sürdü.

Markulli; iki ülke arasında imzalanmış pek çok anlaşma bulunduğunu, başka anlaşmaların da imzalanma yolunda olduğunu ifade etti ve ziyareti sırasında yenilenebilir enerji ve genel olarak enerji konusunda iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi konularına ağırlık verildiğini vurguladı.

Şu an için duyurulacak bir gelişme olmadığını da söyleyen Markulli; işbirliği konularının temaslarda ele alınmaya devam edileceğini ifade etti.

Markulli ayrıca, İsrail Devlet Başkanı Perez’in sonbaharda Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmesinin beklendiğini de duyurdu.

DOĞALGAZ ÇALIŞMALARINA İNGİLİZ ŞİRKET DE TALİP

Öte yandan Fileleftheros; Markulli’nin İsrail temaslarına ilişkin haberi; “İsrail’den Destek Aldı” başlığı altında verirken, Güney Kıbrıs’ın ileri sürülen MEB’inde doğalgaz arama çalışmalarında yer almak için bir İngiliz şirketinin niyet belirttiğini yazdı.

Gazete, “Financial Times” gazetesinde dayandırarak verdiği haberinde, Grönland’da hali hazırda doğalgaz arama faaliyetleri gerçekleştiren “Cairn Energy” isimli şirketin altı aylık faaliyet raporu çerçevesinde yaptığı açıklamada, Libya ve Güney Kıbrıs’ta doğalgaz faaliyetlerinde bulunma niyetini dile getirdiğini duyurdu.

Habere göre şirket müdürü Simon Thomson açıklamasında, Libya ve Güney Kıbrıs’ta doğalgaz aranması çalışmalarında yer almak konusunu çok dikkatli bir şekilde inceleyeceklerini ve belirleyici etkenin ekonomik kriterler olacağını söyledi.

RUS DENZİALTILARI DOĞU AKDENİZ’DE İDDİASI

Gazete bir diğer haberinde, Rusya’nın iki nükleer denizaltısının Doğu Akdeniz’de gezinmekte olduğuna ilişkin Rusya’dan bilgiler sızdığını, Rusya’nın “bilinçli olduğu” düşünülen bu sızma haberine izin vermesinin Türkiye’nin doğalgaz aranması konusundaki tehditlerine karşılık vermek olduğunu iddia etti.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın ileri sürülen MEB’inde doğalgaz arama çalışmalarına ilişkin Türkiye’nin iddia edilen tehditlerine karşılık Rusya’nın tepkisinin “sözde kalmış gibi görünmediği” yorumunda bulundu ve Rusya’nın bu haberle Türkiye’ye “bir mesaj gönderdiğini” ileri sürdü.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “Tehditler De Gündeme Geldi – Markulli Tel Aviv’deki Temaslarından Memnun – Cairn Energy Şirketi De İlgileniyor”.

Alithia: “İsrail Doğalgaz Çıkarma Konusunda Kıbrıs’ın Yanında”.

Simerini: “Erato Memnun Döndü – İsrail Liderliğiyle Temaslarının Merkezinde Enerji Konusu Vardı”.

TAK

Bu haber 2,046 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,288 µs