En Sıcak Konular

Somali'ye 'evlatlık' seferberliği

21 Ağustos 2011 10:08 tsi
Açlığın ülkesi Somali'de her gün onlarca çocuğun açlıktan ölmesine Türk halkı kayıtsız kalmadı.

Ankara'daki Somali Büyükelçiliği'ne 'evlatlık edinmek istiyorum' diye telefon edenlerin sayısı 400'ü geçti. Yetkililer, kimsesiz çocukları evlatlık vermeyi düşündüklerini ancak prosedürlerin tamamlanabilmesi için zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi.Yüzyılın kuraklığını yaşayan Somali'de ölümle burun buruna yaşayan çocukları evlat edinmek isteyen Türk aileler, Ankara'daki Somali Büyükelçiliği'ni telefon yağmuruna tuttu. Ülkede yaşanan insanlık dramına duyarsız kalamayan 400 aile, kimsesiz çocukları evlat edinmek istediğini söyledi. Kimse Yok mu Derneği'ne de 20'den fazla başvuru geldi. Büyükelçilik yetkilileri, kimsesiz çocukları evlatlık vermeyi düşündüklerini ancak henüz yasal durum netleşmediği için başvuru alamadıklarını belirtti.

10 milyon nüfusun üçte birinin açlık sınırında yaşadığı Somali'deki çocuklara talip olan aileler, büyükelçiliği arayarak üzüntülerini ve desteklerini dile getiriyor. Kimsesiz çocukları evlat edinme isteklerini ileten aileler, ileride isterlerse çocukların ülkelerine dönebileceklerini söylüyor. Son üç ayda 5 yaşın altında 30 bin çocuğun açlıktan öldüğü Somali'de ise kimsesiz çocukların yurtdışına evlatlık verilmesiyle ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor. Bu nedenle büyükelçilikteki yetkililer evlatlık talep eden ailelere henüz bir cevap veremiyor. Bu konuda yoğun talep aldıklarını Somali Dışişleri Bakanlığı'na bildiren büyükelçilik yetkilileri, "Bu konu gündemimizde. Somali Dışişleri Bakanlığı'na ilettik, onlar da değerlendirmeye alacaklar. Ama şu anda başvuru yapanların kayıtlarını tutmuyoruz." diyor. Büyükelçilik, bu durumun suistimal edilmesinden korkuyor. Çünkü Afrika'daki farklı ülkelerde organ mafyalarının çocukları hedef aldığı biliniyor.

Bu arada Kimse Yok mu Derneği'ne son 10 günde Somalili çocukları evlatlık edinmek için başvuranların sayısı 20'yi geçti. Dernek yetkilileri, "Yasal düzenleme gerçekleşirse uygulamayı başlatan ilk kurum biz oluruz." ifadelerini kullanıyor.

zaman

Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,460 µs