En Sıcak Konular

Sınır ötesi 3. harekatın perde arkası

21 Ağustos 2011 09:06 tsi
Sınır ötesi 3. harekatın perde arkası İkinci Dağlıca'yı Heronlar önledi...

30 teröristin sınıra sızma girişiminde bulunduğu tespiti üzerine yapılan 3. Hava Harekâtı'nda 9 katır üzerindeki cephane imha edildi, 20'ye yakın terörist öldürüldü.

TürkSilahlı Kuvvetleri'nin (TSK) önceki gece yarısı düzenlediği 3. hava harekatı ile ikinci bir Dağlıca baskınını önlediği belirtildi. SABAH'a bilgi veren Genelkurmay kaynaklarına göre, TSK unsurları 19 Ağustos gündüz ve gecesinde 30 dolayında terörist grubun sınıra sızma girişiminde bulunduğu tespitini yaptı. İlk istihbarat bilgilerinde teröristlerin başlatılan hava harekatları ile topçu atışlarına misilleme yapmak için ikinci bir Dağlıca baskını hedefledikleri belirlendi. Terörist grubun havadaki bir Heron tarafından saptanmasından sonra 2 Heron ile birlikte 3 İnsansız Hava Aracı daha havalandırıldı. Teröristlerin sınır ötesinde Dağlıca karakoluna çok yakın bir mesafede oldukları tespit edildi. Teröristlerin sınır boyuna ilerlemeleri dakika dakika kaydedildi. Görüntüler Heron'lar aracığıyla önce Batman'daki İHA Üssü'ne oradan da 2 dakikalık gecikme ile Genelkurmay Harekat Merkezi'ne aktarıldı. Aktarılan görüntülerde 7 teröristin 9 katır eşliğinde ağır silah taşıdıkları görüldü. Bir süre sonra terörist grubun bir barakaya girdikleri belirlendi. Yaklaşık bir saat süren izleme sonucunda barakada 9 teröristin daha olduğu saptandı.

JETLERE START EMRİ

İlk etapta terörist sayısının 16 dolayında olduğunun belirlenmesinden sonra Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı, 8. Ana Jest Üs Komutanlığı'ndaki F-16 filosuna "15 dakika içinde hazır olun" emri verildi. Uçakların havalanması ile birlikte belirlenen barakadaki teröristler ve 9 katır üzerlerindeki ağır silahlarla birlikte etkisiz hale getirildi. Uçakların operasyonu tamamlaması ile birlikte bölgeye gönderilen Heron'lar ilk etapta 13 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirledi. Kısa bir süre sonra da 3 teröristin kaçtığı anlaşıldı. Bunun üzerine teröristlerin kaçtığı bölgeye yönelik yoğun topçu ateşi başladı. Topçu ateşi ile 3 terörist ve bazı barakalar da etkisiz hale getirildi. Heronların bölgede kaydettiği 4 kişilik terörist grubun da etkisiz hale getirildiği öğrenildi. Türkiye'nin operasyonları başlatması ile birlikte Kandil'i adeta İHA ablukasına aldığı belirtildi. ABD'nin de destek vermesi ile Kandil üzerinde 10 dolayında İHA'nın sürekli olarak görüntü aldığı öğrenildi.

ABD DESTEKLİYOR

Genelkurmay kaynakları teröristlerin dağlarda ortalama bir aylık yiyecek stoku bulundurduğuna dikkat çekerek, "Operasyon aralıksız sürecek, artık geri dönüş yok. İnler bir bir vurulacak. ABD ve bölgesel hükümetin bu konuda ciddi desteği var. Türkiye'nin kararlılığını görüyorlar" değerlendirmesinde bulundular.

KAYA MAĞARALARI

Bu arada terör örgütü yöneticilerinin Kandil'de bomba isabet etmeyecek şekilde mağaralar yaptıkları belirlendi. Bu mağaraların tünel açma makinaları yardımıyla kayaların oyulması ile yapıldığı belirtildi. PKK'nın bu çerçevede Kandil'de 10 büyük mağara oluşturduğu ifade edildi. TSK'nın aralıksız süren operasyonları ile bu mağaralarda gizlenen örgütün önde gelen yöneticilerini lojistik açıdan çökertmeyi de hedeflediği belirtildi.

105 HEDEF VURULDU

TSK, dün Kuzey Irak'a üçüncü hava harekâtı düzenledi. Yapılan açıklamada Kandil Dağı, Sinath-Haftanin, Hakurk ve Gara bölgelerinde tespit edilen terör örgütüne ait 20 hedefe Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından, Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgelerinde tespit edilen 85 hedefin de topçu ateşiyle vurulduğu bildirildi. Açıklamada "Hedefler üzerinde sağlanan hasar ve zayiatın değerlendirilmesi, keşif uçuşu dahil çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgilere göre sürdürülmektedir" denildi. Genelkurmay, hava harekâtının yeni görüntülerini de medyaya verdi. Kayıtlarda, Avaşin-Basyan bölgesi malzeme deposu mağara, terörist barınağı; Hakurk bölgesi terörist barınağı; Kandil bölgesi malzeme deposu ile Zap bölgesi köprü ve terörist barınağının nokta atışı ile bombalandığı görülüyor.

sabah

Bu haber 1,619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,857 µs