En Sıcak Konular

Gorbaçov'a darbe günlerinde Türk yardımı

19 Ağustos 2011 19:32 tsi
Rusya'da Sovyetler Birliği'nin dağılmasına sebep olan 19 Austos 1991 darbesinin yıldönümünde ilginç detaylar ortaya çıktı.

Darbe günlerinde Karadeniz kıyısı Kırım'da devletikametgahına kapatılan eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov'un enformasyon imdadına Türk ve Bulgar medyası yetişmiş. Gorbaçov'un, ülkesinde yaşanan sıcak gelişmeleri Karadeniz'in karşı yakasındakiTürkiyeve Bulgaristan'dan takip ettiği ortaya çıktı.

Kırım'daki dönemin gizli servisi KGB'nin bölge üst düzey yetkilisi Lev Tolstoy, darbe günlerinde eve kapatılan Gorbaçov'un neler yaptığını anlattı. Emekli KGB Generali Tolstoy, "İletişim kesilince Gorbaçov'un ev hapisinde olduğunu anladım. Gorbaçov enformasyon açısından başka olanaklara sahip idi. Bizim ara verici istasyonlar kapatılsa da çevredeki benzer istasyonlar iyi çalışıyordu. Nöbetçi karakolda televizyon çekiyordu. Gorbaçov, "Kuğu Gölü" balesi, tanklar, Moskova ve barikatları izliyordu. Kendisinde Japon ve batıAlmanyaüretimli radyo ve televizyon sistemi vardı. Damadı Anatoli'nin mükemmel İngilizcesi vardı. Türkiye ve Bulgaristan bize yakındı. Oradan sürekli gelişmeleri izleyerek bilgiler alıyorduk." dedi.

DARBE GİRİŞİMİ ONULMAZ YARALAR BIRAKTI

19 Ağustos 1991'de Sovyetler Birliği'ni ve Komünizmi korumak amacı ile yapıldığı iddia edilen darbe girişimi ile ilgili Rus medyasında farklı görüşler ortaya atıldı. Bazı uzmanlar, siyasiler olayda demokrasinin zaferine vurgu yaparken, bazıları ise Gorbaçov veRusyaeski lideri Boris Yelstin'i "hainlikle" suçladı. Parlamento alt kanadı Duma Başkanı Boris Grızlov ise darbenin başarısız olduğunu ve hakkın kazandığını belirterek, "Çünkü darbe tarihin gidişatını değiştirmeye çalışıyordu. Yıllarca, hatta on yıllarca biriken hataları bir vuruşla çözmek mümkün değil. Olay SSCB'nin yıkılmasını sağlayacak en nihai eylemlerden biri oldu. Neticede de on milyonlarca insan zarar gördü. Ekonomik ilişkiler kesildi, sosyal politika alt üst oldu, yeni güvenlik tehditleri ortaya çıktı. Aradan 20 yıl geçmesine rağmen halen de bu sorunları ülke hissediyor." dedi.

GORBAÇOV DARBECİLERLE İŞBİRLİĞİ YAPTI İDDİASI

19 Ağustos'ta Komünist Parti, KGB ve Kızıl Ordu üst düzey yetkilileri bir araya gelerek "GKÇP" adlı devlet yönetim komitesi oluşturdu. Komite darbe girişiminde bulunarak Kırım'datatilyapan Gorbaçov'u görevden uzaklaştırdı ve ülkede olağanüstü hal ilan edildi.

Fakat dönemin Rusya Federatif Sosyalist Cumhuriyeti lideri Yelstin'in çağrısıyla halk Moskova sokaklarında tankların önüne çıktı. 22 Ağustos'ta darbe başarısızlıkla sonuçlandı. Darbe yönetiminde yer alan Oleg Baklanov, Vladimir Kryuçkov, Valentin Popov, Boris Pugo, Vlasili Starodubçev, Aleksandr Tizyakov, Dmitri Yazov tutuklanarak cezaevine gönderildi. Pugo, 22 Ağustos'ta intihar etti.

19 Ağustos darbesi halen Rus kamuoyunda tartışılıyor. Bazı tarihçilere göre, darbe bizzat Gorbaçov'un gizli "desteğiyle" yapıldı. İddialara göre, Gorbaçov olaylar sırasında "ikili" davranmıştı. Yıllar sonra basına konuşan eski Savunma Bakanı Yazov, "Ben isteseydim özel birlikleri her yere göndererek çoğu yetkiliyi yakalardım. Fakat ben ülkede iç savaşın çıkmaması için bunu yapmadım" savunması yaptı.

cihan

Bu haber 1,001 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,182 µs