En Sıcak Konular

Rum Başpiskopos, Ürdün Kralı'ndan arabuluculuk isteyecek!

19 Ağustos 2011 17:12 tsi
Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos, Rum papazların KKTC'deki kiliselerde görev yapmalarına izin verilmesini sağlamak için Ürdün kralından arabuluculuk yapmasını isteyecek.

Alithia gazetesinin haberine göre, 2. Hrisostomos, Rum papazların KKTC'deki kiliselerde görev yapmalarına izin verilmesini istediğini, ancak Kıbrıs Türk tarafının, "bu konuda istekli olunmasına rağmen Türk askerinin yasakladığını" iddia etti.

2. Hrisostomos, Kıbrıs Türk tarafının, imamların Rum tarafında görev yapmalarına izin verilmesi talebi üzerine gerçekleşen diyalogda kendisinin de Rum papazlarla ilgili talebi ortaya koyduğunu kaydetti.

Başpiskopos, KKTC devletinin Kilise'nin talebini reddetmesine karşın kendisinin, iyi niyet jesti olarak imamların "Rum tarafına gitmelerine" rıza gösterdiğini savundu.

Gazete, 2. Hrisostomos'un hafta sonu Ürdün'e gideceğini ve Ürdün kralı ile yapacağı görüşmede kraldan, KKTC'deki kiliselerin işletilmesine izin vermesi maksadıyla Türk hükümeti nezdinde arabuluculuk yapmasını isteyeceğini aktardı.

Kilise olarak, Kıbrıs Rum Kesimindeki camilerde görev yapacak imamlara,

"meşru olarak Kıbrıs'ta ikamet etmeleri" şartını koyduklarını belirten Başpiskopos, Türkiye kökenli imamların da Rum tarafında görev yapmalarının talep edildiğini ancak Kilise'nin bunları reddettiğini söyledi.

-"Atina uzaksa, daha yakın olan Lübnan'a git ve oradan gel"-

KKTC Din İşleri Dairesi Başkanı (Müftüsü) Doç. Dr. Talip Atalay'ın da Rum tarafına geçmek istediğini, ancak kendisine, Güney Kıbrıs hava ve deniz limanlarından giriş yapmaları şartıyla gelip görev yapabileceklerini söylediğini anlatan 2. Hrisostomos, "Müftü barikattan geçerek 'özgür bölgelerde' görev yapmak istedi. 'Atina'ya gidip oradan mı geleyim' diye sordu ben de kendisine

'istersen daha yakın olan Lübnan'a git ve oradan gel' cevabını verdim" dedi.

1963'ten beri ilk kez Güney Kıbrıs'taki camilere Kıbrıslı Türk imam atandı. Atanan iki imam Derviş Şamil, Şakir Alemdar, Larnaka'daki Hala Sultan Tekkesi ve Lefkoşa'daki Bayraktar Camisi'nde görev yapacak.

aa



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,472 µs