En Sıcak Konular

The economist'ten ilginç çıkış!

19 Ağustos 2011 14:24 tsi
The economist'ten ilginç çıkış! The Economist'te yer alan bir makalede, 'Türkiye'nin en son isteyeceği şey kendisine düşman bir İran'dır. Türkiye, Suriye ile ilgili yapabileceğinden fazlasını vaat etmesin' ifadelerine yer verildi.

'Batılı müttefikler için Türkiye ile İran'ın arasını açmak en büyük ödül. Türkiye İran ile açık bir şekilde karşı karşıya gelmek istemiyor çünkü stratejik çıkarlar söz konusu ve İran'ın PKK terörüne karşı Türkiye'ye desteği oldu.

Türkiye'nin isteyeceği en son şey kendisine düşman bir İran. AK Parti çevresi Suriye kargaşasını siyonist komplo olarak görüyor ve ana muhalefet bu düşünceyi paylaşıyor. Türkiye yapabileceğinden daha fazlasını vaat etmesin.'

The Economist'in "Bir komşu ile bir sorun" - Türkiye'nin Suriye'ye yönelik sert demeçlerinin icraat ile uyuşması mümkün değil alt başlıklı makale özetle bu düşünceleri sıralıyor.

Makaleden;

'BATILI MÜTTEFİKLER İÇİN TÜRKİYE İLE İRAN ARASINA TAKOZ KOYMAK EN BÜYÜK ÖDÜL'

'Türkiye'nin Batılı müttefikleri Suriye'ye yönelik bir işgal başlatmak niyetinde değil. Fakat diplomatik baskı yapmaya yöneliyorlar ve AK Parti'nin Esad ile olan politik ve ticari bağlantılarını koparması konusunda istekliler. Fakat en büyük ödül Türkiye ile İran arasına bir takoz koymak olacaktır.

Türkiye'nin mollaları şımartması ABD'yi kızdırdı-en son olarak Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin geçen sene Birleşmiş Milletler'de İran üzerine ileride uygulanacak yaptırımlara karşı oy kullanmasının ardından. Türkiye o zamandan beri durumu düzeltmeye çalıştı. İran'ı hedef aldığı kesin olan nükleer savunma füzelerine yönelik NATO planlarını onayladı ve bir tereddüt geçirdikten sonra, Libya'daki müttefik askeri operasyonlarında işbirliği yapıyor.

'TÜRKİYE İRAN İLE AÇIK BİR ŞEKİLDE KARŞI KARŞIYA GELMEK İSTEMİYOR'

Stratejik çıkarlar var ve İran'ın PKK terörüne karşı Türkiye'ye desteği oldu.
Yine de Türkiye, anlaşılabilir bir şekilde, onun doğal gaz açısından ana kaynaklarından biri olan ve Türk ihraç ürünlerinin Orta Asya'ya yönelik öncelikli transit rotası üzerinde bulunan İran ile açık bir şekilde karşı karşı gelmemeye çalışıyor. İran ayrıca Türkiye'ye PKK'ya yönelik mücadelesinde destek verdi- Türk hükümeti ile herhangi bir uzlaşmaya varmaya karşı olan şahinlerle flört etmesine karşın.

'TÜRKİYE'NİN EN SON İSTEYECEĞİ ŞEY KENDİSİNE DÜŞMAN İRAN'

Son zamanlarda, geçen ay içinde PKK 30 Türk askerinin hayatını kaybettiği çatışmalara girdi. 17 Ağustos'ta artan kamuoyu öfkesiyle birlikte, Erdoğan Kürt kontrolündeki Kuzey Irak içlerindeki yüzlerce PKK hedefine yönelik bombardımına onay verdi. Fakat bu eylemler geçmişte başarısız oldu ve Türkiye'nin en son isteyeceği şey kendisine düşman bir İran.

'AK PARTİ ÇEVRESİ SURİYE KARGAŞASINI SİYONİST KOMPLO OLARAK GÖRÜYOR VE ANA MUHALEFET DE BU DÜŞÜNCEYİ PAYLAŞIYOR'

Öte yandan, AK Parti'li pek çok kişi Suriye'deki kargaşayı Türkiye'yi İran'a karşı aşındırmak için bir başka Amerikan destekli bir siyonist komplo olarak görüyor. Onların düşüncelerine göre nihai hedef Türkiye'ye haddini bildirmek.

Hayal kırıklığı yaratıcı bir şekilde, aynı düşünce yeni liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte bütün iddaları değişime uğrayan ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi tarafından da papağan gibi tekrarlanıyor.

'TÜRKİYE YAPABİLECEĞİNDEN DAHA FAZLASINI VAAT ETMESİN'

Bu durumda Türkiye'nin seçenekleri ne? Şam'dan elçisini çekebilir, Suriye'ye yönelik silah sevkiyatını engellemeye devam eder ve ekonomik yaptırım uygular. Bunun dışında yapabileceğinden daha fazlasına dair söz vermekten vazgeçmelidir.'

Habertürk



Bu haber 1,231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,710 µs