En Sıcak Konular

Dalgakıran: Elle gelen kriz düğün bayram

19 Ağustos 2011 13:49 tsi
'Krizleri elle gelen düğün bayramdır' diyolar ve gayet soğukkanlılar. Sektörün cari açığa ilaç olduğunu düşünüyorlar, duvar sorunları ve istekleri var meydan okumaya da hazırlar.

Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliğinin Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, dün gazetecilerle ile Çırağan Sarayı’nda iftar davetinde bir araya geldi. İftar sonrası soruları yanıtlayan Dalgakıran makine sektörünün yaşandığı sıkıntılara değindi, küresel krizle ilgili ilginç bir yaklaşım ortaya koydu.

Dünyanın içerisinde bulunduğu küresek krizle ilgili, Türkiye’nin sağlam temeller üzerinde bulunduğunu hatırlatan Dalgakıran, dünyanın krizi için “Krizleri elle gelen düğün bayramdır diye gayet soğukkanlı karşılıyoruz” yorumunu yaptı ve endişelerinin olmadığını vurguladı.

Dalgakıran Türkiye’nin pozitif bir dönüşüm süreci içerisinde olduğunun altını çizdi. Dünyada üretimin yüzde 51‘inin Uzak Doğu’da yapıldığı bilgisini veren Dalgakıran, makine sektörü ile ilgili olarak yaşadıkları sorunlar arasında rekabet şartlarının adil olmamasını ve gümrük duvarlarının olduğunu aktardı.

Dalgakıran ‘Uzak Doğu’da üretilen makinalar Türkiye’ye satıldığın yüzde 3 gümrük vergisi ödüyorlar. Bizler ise bu ülkelere satış yapmaya kalktığımızda yüzde 25’lere varan gümrük duvarları ile karşı karşıyayız.

Bu da rekabetimizi olumsuz etkiliyor’ dedi. Uzak Doğu’nun en byük makine ihracatçılarından olan Almanya’yı 280 milyar dolarla geride bıraktığı bilgisini veren Dalgakıran Avrupa ‘da üretimin azaldığını da söyledi. ‘AB ülkelerinin büyüme rakamları bizleri endişelendiriyor’ diyen Dalgakıran bu ülkelerin en büyük pazar olduğu bilgisini de sözlerine ekledi.

Dalgakıran ‘AB kendi geleceğinden de endişe ediyor hale geldi. AB aynı zamanda bizim en büyük pazarımız. AB ülkelerinin büyüme rakamları hayal kırıklığı yaratacak.

Bizler de üretici olarak alternatif pazarları araştırıyoruz. Fakat sıfır gümrükle girebileceğimiz hiçbir ülke yok. Avrupa pazarı bugünlerde farklı bir fırsat. Avrupa’da bazı sektörlerimizin şirket alımlarının desteklenmesi en akıllı stratejilerden olabilir…’ dedi.

Dalgakıran üretimdeki üstünlüklerini iddialı sözlerle sürdürdü. Dalgakıran taklitçiliği ve çakma malları ile dünyayı kasıp kavuran Çin’i gözlerine kestirdiklerini ve gümrük sorunu olmazsa Çin’i geçebileceklerini ve büyük rekabet gücü olduklarını vurguladı.

ABD pazarına giriş konusunda bir takım şartların olduğunu, farklı standarların, kültürün ve mesafenin bu pazara ulaşmada büyük sorun olduğunu söyledi.

Dalgakıran makine sektörü için ‘Altımızda bir araç var biz bunu saatte 150 km hızla kullanabiliriz. Önceden hızımız 30 km idi, şimdi 70’lerde ama biz bu aracın 150 km ile gidebileceğini iyi biliyoruz...’ dedi.

Dalgakıran ‘Her büyüme dönemi sonrası Türkiye cari açık verdi. Bunun en önemli nedeni enerjide dışa bağımlılık ve üretim araçları konusunda üretimin azlığı… Üretim araçlarını satan bir ülke konumuna gelmeliyiz… Bizler Makine Tanıtım Grubu’nu bu amaçla kurduk. Üretim araçlarını bizler yapıp satarak ülkeye katma değer sağlayabiliriz. Türkiye’de cari açığın en önemli ilaçlarından biri makine sektörüdür’ dedi.

Türkiye’nin ithal ettiği makinaların yüzde 70’inin Türkiye’de üretildiği halde ithal edildiğini acı bir gerçek olduğunu vurgulayan Dalgakıran bunun önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin bu konudaki sıkıntılarına değinen Dalgakıran ‘Türkiye’nin sorgulanması gerkeen ciddi konular var. Vasıflı insan gücü en büyük eksiklerimizden bir tanesi… Ayrıca Türkiye’de girişimci modelini de ‘taklit etme’ anlayışından kurtarmamız gerekiyor.

Sektörde üretim yapanlar arasında en az rakibi olanın 25 rakibi var. Dünyaya farklı şeyler sunan girişimcilerimiz olması gerekiyor. Ayrıca rekabet konusu da var. Haksız rekabetin olduğu yerde adil rekabet olmaz. Örneğin Almanya’da sadece 4 komprasör üreticisi varken Türkiye’de bu rakam 55. ’ dedi.

Makine üretimlerinin AB ülkeleri ile yarışacak seviyede olup olmadığı sorusunu cevaplayan Dalgakıran, ‘Bazı makinalarda AB yakın kalitelerde ürün üretiyoruz, bazılarında kalitemiz ise AB ülkelerinin ürettikleri makinalara denk hatta daha üstün. Ama kaliteli üretilen makinalarımıza da kalitesiz muamelesi yapılıyor.

Bizim Avrupa’yı geçebilmemiz için elektronik sektörünün hızlı bir dönüşümüne ihtiyaç var. Bu dönüşüm gerçekleşmeden AB’nin hızına, kalitesine ulaşmamız mümkün değil. Örneğin Almanya gibi bu konuda çok ileri gitmiş ülkelerin ihraç edeceği mallar için öne sürdükleri standartlar üretim maliyetlerini artırıyor, rekabeti zora sokuyor’ cevabını verdi.

Türkiye’nin sanayide risk alabilen hükümet stratejisine ihtiyacı olduğunu belirten Dalgakıran, makine ve bilişim sektörlerinin Türkiye’nin rekabet gücünü oluşturduğunu ve Türkiye’nin büyük sermayedarlarının bu işe teşvik edilmesi gerektiğini aktardı.

Dalgakıran “Türkiye’ye gelen yabancı sermayenin belirli sektörlere geliyor. Teknoloji üreten yabancı sermaye Türkiye’ye neden gelmiyor? Çünkü yabancı sermaye bir ülkeyi iki şey varsa tercih eder, birincisi ucuz işgücü, ikincisi de kalifiye beyin gücüdür.

Örneğin biz Türkiye’de üretip ABD’ye direk satamıyoruz. Çünkü ABD’de standartları belirleyen kuruluşlar ve bizim bunları almamız gerekir. Bunlar da tabi ek maliyet. ABD Türkiye’ye 400 milyar dolarlık ihracat geçekleştirirken, Türkiye ABD’ye 45 milyar dolar gerçekleştiriyor.

Sorunlarımızdan bir tanesi de Türkiye’deki STK’ların zayıf olması da bu konuda elimizi zayıflatan nedenlerden. ABD için parite, lojistik ve standartlar konusunda çözümler sağlanırsa bu sıkıntı aşılabilir. Ayrıca Asya ile gümrük duvarlarının aşılması için de çalışmalar yapılması gerekir dedi. ”

Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,563 µs