En Sıcak Konular

“Onur da bir stratejik değerdir”

19 Ağustos 2011 10:50 tsi
Ya’alon, bir İsrail özrünün Erdoğan’ın bütün Ortadoğu’nun karşısına geçip Türkiye’nin İsrail’e diz çöktürdüğünü ilan etmesine yol açmasından, her şeyden çok korkuyor. Onur, gerçekten de stratejik bir değerdir, fakat aynı zama

Zvi Bariel *

İsrail’in Türkiye’den niye özür dilememesi gerektiğini izah ederken Stratejik İlişkiler Bakanı Moşe Ya’alon, “Onur da bir stratejik değerdir,” buyurdu.

Ya’alon, bir İsrail özrünün Başbakan Erdoğan’ın bütün Ortadoğu’nun karşısına geçip Türkiye’nin İsrail’e diz çöktürdüğünü ilan etmesine yol açmasından, her şeyden çok korkuyor. Onur, gerçekten de stratejik bir değerdir, fakat aynı zamanda aptallıkla heba edilebilecek de bir değerdir.

Türkiye şu an, Erdoğan’ın uyarılarına omuz silken Suriye’yle, yanı sıra Türkiye’yi Amerikan-Siyonist politikaların ‘taşeronu’ olarak gören ve halihazırda Ortadoğu politikalarıyla ilgili bir dörtyol ağzında duran İran’la ihtilaf içinde.

Eğer stratejik meseleler Ya’alon’u kaygılandırıyorsa, İsrail-Türkiye ilişkilerini yenilemek için şimdi önemli bir fırsat doğduğunu da görmeli. Bilhassa ABD’nin Türkiye’yi, Suriye’ye yönelik politikasına karar vermek açısından hayati bir müttefik olarak gördüğü ve İsrail-Türkiye çatışmasının, en azından ABD Dışişleri Bakanı’na göre, Amerikan çıkarlarına zarar verdiği düşünülürse, hakikaten bir fırsat söz konusu.

Netanyahu teslim oldu

İsrail’in sert tepkisi, başka meselelerin yanında, Gazze filosu olayını araştıran BM komitesinin hazırladığı raporun içeriğine bağlı –raporda sorumluluğun büyük bölümü Türk hükümetine yüklenirken, İsrail’in sorumluluğu azaltılıyor.

Ancak bu rapor sadece iki hükümet arasında değil, iki ulus arasındaki ilişkilerde hasıl olan zararı tamir edemez. İsrail, filoya yönelik operasyonunun hukuken meşru olduğunu gösterebilir, fakat böyle bir ‘adalet’, İsrail’in Türkiye’yle stratejik ilişkilerinin tabutuna çakılan son çivi anlamına da gelebilir.

Raporda Türkiye’nin özür veya tazminat talebine değinilmiyor. Dahası, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun cevabı, raporun açıklanmasına dek bekleyebilir, bulgularını dayanak alabilirdi ve bunun ardından (ikili ilişkileri onarmak arzusundan dolayı) İsrail, en azından üzüntüsünü ifade edip (sorumluluk almaksızın) öldürülenlerin ailelerine tazminat ödeyebilirdi.

Netanyahu’nun acele edip Türkiye’nin özür talebini reddetmesine (ki geçmişte ucu özre varacak açıklamalar yapmayı kabul etmişti) neyin yol açtığını anlamak güç. Bunun tek izahı, Ya’alon ve Lieberman’a teslim olması olabilir.

Türkiye, İsrail’le ilişkilerini normalleştirme arzusunu ve İsrail’le filo skandalından önceki ilişkilere dönmek için sadece özür beklediğini açıkça dile getirdi.

Şimdi Türkiye’nin İsrail’e yeni bir büyükelçi atamayı veya yeni bir İsrail büyükelçisini almayı kabul edeceğine inanmak zor. Türkiye-İsrail ilişkileri sınavında “Kimin kime daha çok ihtiyacı var?” ve “Kim daha onurlu?” gibi sorular sorulduğunda, İsrail-Türkiye işbirliğinin muazzam stratejik önemi unutulup gidiyor.

Çeviri: Radikal

Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,011 µs