En Sıcak Konular

Kocaeli'deki kimyasal madde A-4 patlayıcı çıktı

19 Ağustos 2011 10:51 tsi
Körfez ilçesi sahilinde bulunan 2 kilo 400 gramlık paketteki kimyasal maddenin, İstanbul'daki laboratuvar incelemelerine göre A-4 patlayıcı olduğunun belirlendiği bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekiplerince 7 Ağustos'ta Körfez ilçesinin sahil kesiminde yapılan kazılarda bulunan paketteki kimyasalın İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı'ndaki incelemesi tamamlandı.

Tetkiklerde 2 kilo 400 gram ağırlıktaki kimyasalın A-4 patlayıcı olduğu tespit edildi.

Patlayıcı olduğu kesinleşen kimyasal maddenin birçok LPG dolum tesisi ve TÜPRAŞ'ın bulunduğu Körfez ilçesinde ele geçirilmesinin ardından bölgede güvenlik önlemleri artırıldı ve konuyla ilgili araştırmalara başlandı.

Portekiz'de üretildiği anlaşılan sarı bir bantla sarılı patlayıcının kim ya da kimler tarafından ne amaçla bölgeye bırakıldığına ilişkin soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

-A-4 PATLAYICI-

Askeri amaçlarla kullanılmak üzere üretilen A-4 patlayıcılarla Türkiye özellikle Irak savaşı sonrası tanıştı. Savaş sırasında tonlarca A-4 patlayıcı çeşitli ülkelerden Irak'a nakledildi ancak ülkedeki otorite boşluğu nedeniyle bu patlayıcıların bir kısmı kayboldu.

Kaybolan patlayıcıların bir kısmının ise terör örgütünün eline geçmiş olabileceği öne sürüldü. Kirli beyaz renkte ve kokusuz bir madde olan A-4 patlayıcı, infilak ettiğinde 3 bin derece sıcaklık veriyor ve büyük bir basınç meydana getiriyor.

A-4'ün, TNT ve C4'ten daha güçlü bir plastik patlayıcı olduğu, bunun 5 gramının, 20 gramlık bir C-4'ün yapacağı etkiyi yarattığı kaydedildi. Hem toprak hem asfalt yolda kamufle edilebilen A-4 patlayıcı 15 yıl boyunca uygun şartlarda saklanabiliyor.

aa



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,453 µs