En Sıcak Konular

Beşşar Esad'a yeni çağrı

19 Ağustos 2011 08:43 tsi
Beşşar Esad'a yeni çağrı İngiltere, Fransa ve Almanya'dan Suriye'ye ilişkin ortak açıklama geldi...

İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın tüm meşruluğunu kaybettiğini belirterek, çekilmeye çağırdı.

Üç liderin ortak kaleme aldığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyinin, bölgedeki çok sayıda ülkenin, Körfez İşbirliği Konseyinin, İslam İşbirliği Teşkilatının ve Arap Ligi Genel Sekreterliğinin yaptığı çağrıları Suriyeli yetkililerin yok saydığı kaydedilerek, şöyle denildi:

''(Suriyeli yetkililer) halkı şiddetle ve zalimce bastırmaya devam etmektedir ve meşru isteklerini reddetmektedir. Suriye halkının sesini yok saymaktadır, halkı ve uluslararası toplumu boş vaatlerle sürekli kandırmaktadır.''

Fransa, Almanya ve İngiltere'nin ''barışçıl ve cesur gösterilerin kanlı bir şekilde bastırılmasını, Esad ve yetkililerinin aylardır yaptığı insan hakları ihlalini tekrar kınadığı'' belirtilerek, Esad rejimine karşı sert AB yaptırımlarının etkin bir şekilde desteklendiği bildirildi.

Suriye rejimini hemen şiddete son vermeye çağıran üç lider, şunları kaydetti:

''Ülkelerimiz, Esad'ın tüm meşruluğunu kaybettiğine ve ülkeyi daha fazla yönetemeyeceğine inanıyor. Esad'ı, gerçeklerle yüzleşmeye, Suriye'nin yararı ve insanlarının birliği için kenara çekilmeye çağırıyoruz.

Suriye'deki şiddet şimdi son bulmalı. BM'nin merkezi rolüyle, Suriye halkı, bölgedeki ülkeler ve uluslararası ortaklarımızla, talepleri desteklemek, barışçıl ve demokratik bir geçiş için çalışmaya devam edeceğiz.''

AB ÜLKELERİ, SURİYE'YE KARŞI BM YAPTIRIM KARAR TASARISI HAZIRLAMAYA BAŞLIYOR

İngiltere, Fransa, Portekiz ve Almanya'nın, Suriye'ye BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarıyla ilgili karar tasarısı taslağı hazırlamaya başlayacakları bildirildi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Philip Parham, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Konseyin yeni adımlar atması için zamanın geldiğine inanıyoruz'' dedi.

Alman, Fransız ve Portekiz temsilcileri de, kapalı kapılar ardında yapılan konsey toplantısından sonra Parham'ın açıklamasını teyit ettiler.

ABD'nin Daimi Temsilci Yardımcısı Rosemary DiCarlo da, Washington'ın, Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye karşı ''ek tedbirler'' almasını desteklediğini belirtti.

Bu arada, Suriye'nin BM Büyükelçisi Beşşar Caferi, ABD'nin bazı BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle birlikte Suriye'ye karşı ''diplomatik savaş'' yaptığını söyledi.

AMERİKALI ÜST DÜZEY YETKİLİLER:  ''(SURİYE KONUSUNDA) TÜRKİYE İLE ORTAKLIĞIMIZ SON DERECE ÖNEMLİ''

Amerikalı üst düzey yetkililer, Suriye konusunda Türkiye ile oraklıklarının ''son derece önemli'' olduğunu söyledi.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, Suriye konusunda ABD olarak Avrupa'daki liderlerle, bölgesel müttefik ve partnerleriyle ve Arap dünyasıyla temas halinde olduklarını söyledi.

Bu noktada, ''Essad rejimine yönelik baskılarını giderek artıran Türkiye ile çok yakın istişare içinde olduklarını'' ifade eden yetkili, 11 Ağustos'ta ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinin içeriğini örnek verdi.

Yetkili, ''diğer birçok konuda olduğu gibi, bu konuda da Türkiye ile ortaklıklarının son derece önemli olduğunu'', ancak özellikle Suriye konusunda, Türkiye'nin Suriye ve Suriye rejimiyle uzun yıllardır ilişkileri bulunduğunu kaydetti.

Ayrıca, Türk liderlerin, Suriye rejiminin halkına karşı yetkilerini kötüye kullanmasını kınamada ve Essad rejimine karşı daha fazla baskı yapılmasına yönelik kararlılıkta çok güçlü bir tutum sergilediğini ifade eden üst düzey yetkili, Türkiye ile sadece son 24 saat içinde değil, hafta ve aylardır yakın temas içinde olduklarını ve buna devam etmeyi de istediklerini dile getirdi.

OBAMA VE ERDOĞAN, GÖRÜŞMELERİNDE SURİYE'Yİ KONUŞTU

Başka bir üst düzey yetkili de 11 Ağustos'ta Obama-Erdoğan görüşmesinin çok uzun geçtiğini ve çoğunlukla Suriye üzerine odaklandıklarını söyledi.

Bu görüşmede liderlerin, ülkelerinin bu konuda atacakları yeni adımlar üzerine istişare ettiklerini anlatan yetkili, aynı zamanda iki liderin Suriye yönetiminin halkına karşı şiddet kullanımına dair kaygılarını ve Suriye halkının meşru taleplerinin yerine getirilmesine inançlarını tekrar dile getirdiklerini ifade etti.

Yetkili, bu konuşmada iki liderin ayrıca, ekiplerinin konu üzerinde yakın çalışması ve sürekli gelişmeleri izleme üzerinde anlaştığını belirterek, ''Bence, Türkiye ile koordinasyon ve istişarelerimiz sürekli ve güçlü. Bu, burada çok önemli bir rol oynuyor. Bunun da devamını istiyoruz'' dedi.

BM SURİYE'YE HEYET GÖNDERİYOR

Birleşmiş Milletler, Suriye'de hükümetin protesto gösterilerini şiddet kullanarak bastırması üzerine, insani durumu incelemek üzere bu ülkeye hafta sonunda bir heyet gönderecek.

BM insani işler yetkilisi Valerie Amos BM Güvenlik Konseyi'nin basına kapalı toplantısında bilgi vererek, Şam yönetiminin heyetin gelişini onayladığını belirtti. 

Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre Amos, Cumartesi günü başlayacak ziyarette heyete, Suriye'de hiçbir engelle karşılaşmadan istedikleri yere gitmelerine izin verilmesi gerektiğini belirtti.

BM insan hakları yetkilisi Navi Pillay aynı toplantıda Konsey üyelerine bilgi vererek, ''Suriye'de insanlığa karşı suç işlenmiş olabileceğini'' belirtti ve ''BM Güvenlik Konseyi'nin, Suriye konusunun Uluslararası Ceza Mahkemesine sevk edilmesini değerlendirmesini'' teklif etti. Pillay bu önerisini, Cenevre'de açıklanan, Suriye konulu BM insan hakları raporundaki tespitlere dayandırdı. Söz konusu raporda, Suriye'de yapılan katliamlarla ilgili tek tek ayıntılı bilgiler yer alıyor, ülkede insanlığa karşı suç işlenmiş olabileceğinden söz ediliyor ve konunun Uluslararası Ceza Mahkemesinin görev alanına girdiği belirtiliyor.


''SURİYE ASKERLERİ BİR STATTA 26 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ''

Birleşmiş Milletler yetkilileri Güvenlik Konseyi'nde, Suriye askerlerinin bir statta 26 muhalif göstericiyi öldürdüğünü bildirdiler.

BM yetkilileri, isminin açıklanmasını istemeyen kaynakların açıklamalarına dayanarak, Beşşar Esad rejiminin sonunu isteyen göstericilere karşı Şam'ın uyguladığı baskı sırasında Suriye güçlerinin bir statta aralarında 13 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 26 kişiyi öldürdüklerini belirttiler.

HUMUS'TA BİR GÖSTERİCİ ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan basın mensupları, Suriye'nin orta kesimlerindeki Humus kentinde bu akşam düzenlenen rejim karşıtı gösteriyi dağıtmak için güvenlik güçlerinin ateş açtığını, bir kişinin öldüğünü, bir kişinin de yaralandığını duyurdular.

Suriye insan hakları kuruluşları da, Suriye ordusunun bu akşam, rejim karşıtı gece gösterilerinin yapıldığı Şam dahil birçok kentte yeniden konuşlandığını bildirdiler.

Suriye Devlet Başkanı Esad'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a muhaliflere karşı askeri operasyonların durdurulduğu yönünde telefonla açıklama yaptığının bildirilmesine karşın, polis desteğindeki askerlerin Şam'ın dış semtleri Zabadani, El Mahatta, El Cisr ve El Amira'da mevzilendiği, Şam'ın merkezinde akşam namazından sonra gösteri yapanlara polisin ateş açarak müdahale ettiği, kimsenin yaralanmadığı, 3 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Aynı kaynaklar, Deyr Ez Zor'a bu akşam konuşlanan çok sayıda güvenlik gücünün en az 10 kişiyi gözaltına aldığını bildirirken, gece gösterilerin devam ettiği Lazkiye'de üç gün önce güvenlik güçlerinin açtığı ateşte yaralanan iki sivilin öldüğünü kaydettiler.

İnsan hakları eylemcileri, kuzeydeki Hama'nın El Calaa semtinde de 200 kadar güvenlik gücü ve rejim yanlısı milisin akşam namazından sonra düzenlenen gösteriye katılanlardan 10'unu gözaltına aldıklarını belirttiler.

aa


Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,812 µs