En Sıcak Konular

Hristofyas'ın Esad ile gizli görüşmesi basına sızdı

18 Ağustos 2011 13:24 tsi
Hristofyas'ın Esad ile gizli görüşmesi basına sızdı Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, Güney Kıbrıs’ın “Monchegorsk” gemisinin yüküne el koyması konusunda Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’la 2009 tarihinde gerçekleştirdiği görüşmenin tutanaklarının basına sızmasının

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Hristofyas’ın, 11 Temmuz tarihinde patlamaya sebep olan yükün alı konulmasına ilişkin Esad’a taahhütlerde bulunduğunu ortaya koyan belgenin iç siyasette tartışmaları alevlendirdiğini, siyasi partilerin olaya sert tepki gösterirken, hükümet sözcüsünün savunma yaptığını yazdılar.

Habere göre sözcü Stefanos Stefanu; Hristofyas’ın Esad’la gerçekleştirdiği görüşmede geminin yükünün başka bir ülkeye iade edilmeyeceği ve korunacağına dair verdiği taahhütlerin, Suriye’nin tutumu ve olası sorunların önlenmesi amacını taşıdığını iddia etti.

Stefanu, belgede iddia edildiği üzere hiçbir ülkenin, patlayıcıları almak amacıyla kesin bir öneride bulunmadığını, genel önerilerin olduğu belirtirken belgelerin siyasi amaç güdülerek, kasıtlı olarak ve kısmen sızdırıldığını öne sürdü.

Rum siyasi partilerinin Hristofyas’a sorumluluk yüklemek için kamuoyu mahkemesi kurduklarını ve yargıç gibi yargılama yaptıklarını da ileri süren Stefanu; Hristofyas’ın patlayıcıların muhafaza edildikleri yer konusunda bilgisi olmadığını da yineledi.

Öte yandan başta DİSİ ve EDEK olmak üzere, AKEL dışındaki tüm siyasi parti yetkilileri, söz konusu belgenin Hristofyas’ın patlamadaki siyasi sorumluluğunu kanıtladığını belirttiler.

Hristofyas’ın Suriye’yle ilgili politikasının yanlış olduğunu ifade eden parti temsilcileri, Hristofyas’ın da ilgili komiteler ve yetkili makamlar tarafından sorgulanmasının gerekliliğine vurgu yaptılar.

Öte yandan Politis gazetesi, Monchegorsk gemisinin yüküne el konulması kararının alındığı, Rum Başkanlık Sarayın’daki 6 Şubat 2009 tarihili toplantının tutanaklarını ele geçirerek yayımladı.

Gazete manşetten verdiği haberinde; toplantı tutanaklarına göre Hristofyas’ın patlayıcıların Güney Kıbrıs’ta muhafaza edilmesine ilişkin siyasi kararı aldığının ancak patlayıcıların güven içinde muhafaza edilecekleri garantisinin RMMO’nun o dönemdeki komutanı Konstantinos Bisbikas tarafından verildiğinin gözlemlendiğini yazdı.

Söz konusu belgede; Hristofyas’ın geminin yükünün tam sayımı ve kontrolünün yapılması konusu üzerinde ısrarla durduğu gözlemlenirken, patlama sonrasında istifa eden Savunma Bakanı Kostas Papakostas’ın ise, yükün alıkonulmasının en kötü seçim olduğunu savunduğu görülüyor.

Gazete, en önemli unsurun Bisbikas’ın patlayıcıların muhafaza edilecekleri güvenli bir yerin bulunduğu şeklindeki ifadesi olduğunu belirtirken, ancak tutanaklarda Bisbikas’ın Mari’deki askeri üssü mü kastettiğinin anlaşılamadığını yazdı.

Diğer gazeteler konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttılar:

Haravgi: “Seçili Sızdırmalarla Yanlış Bilgilendiriyorlar”.

Simerini: “Hristofyas Desteksiz kaldı – Partilerden Hristofyas’a Yaylım Ateşi”.

Alithia: “Felaket Manevraları – Tek Gerçek Birçok Yalan”.

TAK

Bu haber 1,053 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,493 µs