En Sıcak Konular

ABD, özür haberini yalanladı

18 Ağustos 2011 11:09 tsi
ABD, özür haberini yalanladı ABD, İsrail'in Türkiye'den özür dilemeyeceğinin Clinton'a bildirildiğine yönelik haberlerin doğru olmadığı ve görüşmenin ne içeriğini ne de gidişatını yansıttığı belirtildi

İsrail'in Türkiye'den özür dilemeyeceği ve Netanyahu'nun yaptıkları telefon görüşmesinde bunu Hillary Clinton'a söylediğine yönelik haberlerin doğru olmadığı ve görüşmenin ne içeriğini ne de gidişatını yansıttığı belirtildi

Günlük basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland'a, ''İsrail'in Mavi Marmara baskınıyla ilgili Türkiye'den özür dilemeyeceği ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun yaptıkları telefon görüşmesinde bunu ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a söylediğine'' yönelik haberler soruldu.

Nuland, bu haberlerin doğru olmadığını ve görüşmenin ne içeriğini ne de gidişatını yansıttığını belirterek, ABD'nin Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin geliştirilmesini uzun süredir desteklediğini hatırlattı.

Clinton'ın İsrailli ve Türk meslektaşlarıyla bu konu üzerinde çalıştığını, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesinin sadece bu iki ülkenin değil, bölge ve ABD'nin de yararına olduğuna inandıklarını ifade eden Nuland, Türkiye ve İsrail arasında müzakerelerin devam ettiği yönünde bir kavrayışa sahip olduklarını ve bunu çok fazla desteklediklerini kaydetti.

Nuland, haberlerde ''gerçek olmayanların neler olduğuna yönelik'' sorulara rağmen konunun detayına girmedi.

Bir gazetecinin ''Yani, Clinton'ın, Netanyahu'ya, İsrail'in Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilemesi gerektiğini önerdiğini söylemek doğru değil'' yorumu üzerine de Nuland, ''Telefon görüşmesi hakkındaki haber doğru değil ve konuşmanın içeriği ve gidişatını yansıtmıyor'' yönündeki sözlerini tekrarladı. Nuland, Netanyahu ile Clinton arasındaki görüşmenin iyi ve sıcak geçtiğini bildirdi.

''KOORDİNASYON VE İŞBİRLİĞİ MÜKEMMEL...''

Nuland, bir soru üzerine, Suriye konusunda uluslararası sesin yükseldiğinden bahsederken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali donör konferansında Suriye'ye yönelik ''keskin bir ifade'' kullandığına da değindi.

Bir gazetecinin, ''Başbakan Erdoğan, konuşmasında doğrudan Libya ve Suriye'deki durum arasında bağlantı kurdu ve şu an Suriye'deki pozisyonun Libya'dakiyle aynı hale geldiğini belirtti. Suriye konusunda gelecek adımların atılması bağlamında Türkiye ile aynı noktada olduğunuzu defalarca tekrarladığınızı göz önünde bulundurursak, bu sözlerine katılıyor musunuz? Suriye'de Libya'da yüz yüze kaldığımızla aynı durumda mı karşı karşıyayız? Dolayısıyla, sırada şimdi ne olacak?'' sorusu üzerine Nuland, eğer konuşmasına dikkatle bakılırsa, Erdoğan'ın aslında bu ülkelerin liderlerinin reform ve değişim çağrılarını sadece dinlememekle kalmayıp kendi halkını acımasızca öldürdüğünden bahsettiğini ve durumu tanımladığını ifade etti.

ABD olarak müttefikler, partnerler ve bölgesel oyuncularla, Suriye'nin ekonomik ve siyasi ilişkilerinin daraltılması üzerine çalıştıklarını belirten Nuland, bir soru üzerine, ABD'nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford'un Suriye'de kalmasının hayati önemli olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Nuland, bir soru üzerine, Suriye konusunda Türkiye ile koordinasyonlarının ''mükemmel'' olduğunu ve böyle olmaya da devam ettiğini söyledi. Sözcü Nuland, başka bir soru üzerine de Suriye hakkında Türkiye'nin hayal kırıklığı ve kaygılarının ABD ile aynı olduğunu belirtti.

Bu haber 925 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,430 µs