En Sıcak Konular

Somali Cumhurbaşkanı: Erdoğan'ın ziyareti tarihi jest

18 Ağustos 2011 11:02 tsi
Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed: Erdoğan'ın ziyareti tarihi jest...

Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyaretinin tarihi bir jest olacağını belirterek, ''Bu, Türkiye halkının ve hükümetinin Somali'deki kardeşleriyle yan yana durma kararlılığı ve iradesini göstermekle kalmıyor aynı zamanda sorunun ve Somali'ye nasıl yardım edilebileceğinin altını çiziyor'' dedi.Ahmed, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı sonrasında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İİT toplantısının öneminin, toplantıya katılan ülkelerin Somali'ye yardım etme konusunda hemfikir olması ve bazı taahhütlerde bulunmasından kaynaklandığına işaret eden Ahmed, Türkiye'nin cumhurbaşkanı, başbakanı ve halkıyla bu konuda liderlik rolü üstlendiğini belirtti.

Ahmed, bu zirve ile yalnızca Somali'nin dostu olan ülkelerin değil, tüm İslam ülkelerinin, Somali'de yaşanan durumun zorluğunu fark ederek, yardım için harekete geçtiğini vurguladı.

Gelişmiş ülkelerin yaşanan büyük sıkıntılar karşısındaki tutumuna ilişkin bir soru üzerine Ahmed, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin ve bazı İslam ülkelerinin şu ana kadar oynadıkları rolün batılı ülkeler tarafından görüleceğine ve belki bu ülkelerin de ortaya çıkmaya başlayacağına inanıyoruz. Bazı batılı ülkeler katkıda bulundu ancak bu şu anda ihtiyaç duyulana yaklaşmadı bile. Kendilerinden beklediğimiz rolü oynamadılar. Dünyaya şu mesajı vermek istiyorum; 21'inci yüzyılda çocuklar ve savunmasız insanlar açlıktan ölüyor. Biz, özellikle batının, bu sorunların önlenmesinde daha etkin bir rol oynamasını bekliyoruz.''

Somali Cumhurbaşkanı Ahmed, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali'ye gerçekleştireceği ziyareti tarihi bir jest olarak niteledi.

Ahmed, ''Bu, Türkiye halkının ve hükümetinin Somali'deki kardeşleriyle yan yana durma kararlılığı ve iradesini göstermekle kalmıyor aynı zamanda sorunun ve Somali'ye nasıl yardım edilebileceğinin altını çiziyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Somali halkı adına, yardım kampanyalarına yoğun ilgi gösteren Türkiye halkına teşekkürlerini ileten Ahmed, iki ülkenin yalnızca İslami değil, tarihi ve kültürel bağlara da sahip olduğuna işaret etti.

Ahmed, ''Bu, Türkiye halkının büyüklüğünü de gösteriyor. Onlar öylece durup çocukların ve diğerlerinin ölmesini seyretmek istemiyor, bu yüzden bize yardıma geliyorlar'' dedi.

-GELECEĞE BAKIŞ-

Ülkesinde yaşanan açlık sorununun çözümü için uzun vadede yapılması gerekenler bulunduğuna dikkati çeken Ahmed, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Somali bir yokluk ülkesi değil. Pek çok kaynaklarımız var. Amacımız, halihazırdaki duruma ilişkin istikrarı oluşturmak. Ancak elbette geleceğe de bakıyoruz. Tarımı, hayvancılığı geliştirmek üzerine odaklanmak istiyoruz. Sahip olduğumuz tüm doğal kaynakları kullanmak ve sürdürülebilir bir ekonomi ile geleceği inşa edecek önlemleri almak istiyoruz. Uluslararası topluma şu mesajı vermek istiyorum. Tek sorunumuz, şu andaki kıtlıktan kaynaklanmıyor. Somali 20 yıldır güvensizlik ortamında yaşıyor ve şu anda yaşanan sıkıntılarda bu ortam da bir rol oynadı. Bu, bir ölçüde de uluslararası toplumun bu sorunların çözümü konusunda sorumluluk üstlenmemesinden kaynaklandı. Ancak bunun artık bir son olduğunu ve Somali'nin bundan sonra parlak bir geleceğe doğru ilerleyebileceğini umuyoruz.''

Ahmed, Somali'deki genel sorunların çözümü konusunda uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesine ilişkin Türkiye'nin liderlik rolü oynayıp oynayamayacağına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'nin bu yönde adım attığını ve bu rolde başarılı olacağına da inandıklarını söyledi.



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,859 µs