En Sıcak Konular

Açlığı yaratanlar, timsah göz yaşı döküyor

18 Ağustos 2011 10:57 tsi
Açlığı yaratanlar, timsah göz yaşı döküyor "Açlığa sebel olan Emperyal Batılılar, açlığı karşı yardım çığırtkanlığı yapıyorlar. Buna Timsah Gözyaşları denir. Bilirsiniz,timsah yediklerini sindirmek için gözyaşları dökermiş."

Bugünlerde,Türkiye’deki insanlar,Afrika’da özellikle Somali’de  yaşanan açlık tragetyasına karşı duyarlılar.Medyamızda bu konuda içler acısı haberler var.Ancak,ortaya çıkan bu durumun ne yazık ki-çok küçük namuslu bir azınlık dışında- nedenlerine yönelik yayın yapılmıyor ya da yapamıyorlar.Nedenini kuraklığa dayandırıyor ve rahatlıyorlar.

AÇLIĞIN NEDENİ  EMPERYALİZMDİR.

Gerçeği söyleyelim.Açlığı yaratan,merkez ülkeler olan ABD/AB gibi ülkelerin uyguladıkları emperyal politikalardır.Açıklayalım; Küresel kapitalizm 1980’li yılların başından itibaren tarımda izlediği politikaları terk etmeye başladı. Bu dönüşümde iki önemli etken rol oynadı. Birincisi, çözülen reel sosyalist sistemin bakısının ortadan kalkmasıydı. İkincisi de tarımda özellikle Batı ya da merkez ülkeler ya da onların denetimindeki Tekelci Şirketlerde (TŞ) bunun tersi de söylenebilir-endüstriyel tarımın geldiği noktaydı. Bu ülkeler, geliştirdikleri yeni teknolojiler ve olağanüstü destekler aracılığıyla gereksinimlerinin çok üstünde tarımsal ürün ve girdi stoklarına ulaştılar. Artık çevre ülkelerinden ucuza kapattıkları tarımsal ürün alınımına da zamanla gereksinimleri kalmadı. Aksine, kendi ürettiklerine pazar bulmaları bir zorunluluk haline geldi. Bu nedenle, çevre ülkelerinin tarımsal üretiminin geriletilmesi, hatta çökertilmesi doğrultusunda yeni-liberal ekonomi politikalarını küreselleştirme örtük adıyla devreye soktular. Bu amaca yönelik olarak, tarım ürünlerinde Dünya Borsa Fiyatları’nı, çevre ülkelerin altına düşürdüler, damping yaptılar, ancak bunları yaparken de kendi iç pazarlarını korumak için her türlü önlemi aldılar. ABD Eski Dışişleri Bakanı Kissenger “ Petrolu denetlersen ulusları, gıdayı denetlersen insanları denetlersin.Gıda silahdır ve bizim müzakere çantamızdaki araçlardan biridir.” demedi mi?

SOMALİ’DE NE OLDU?

Önce bir tespit yapalım;Gazetelerin yazdığına göre,Ağustos 2011 tarihi itibariyle son üç ay içinde Somali’de 29 bin çocuk hayatını kaybetmiş,yaklaşık 600 bini de ölümle karşı karşıya. Açlık ve açlığa bağlı hastalıktan ölen bebeler kızgın çöle gömülüyor.Somali’de güney kesiminde yaşayan 4 milyon kişi açlık tehdidi altında.Kamplarda her türlü salgın hastalık var.Somali bu duruma nasıl getirildi? ABD/AB gibi ülkeler, yukarıda belirtildiği üzere ellerinde kalan ürün fazlalarını damping yaparak  Somali’ye de pazarladılar. Çiftçilerin kendi ürünlerini satma olanakları yok edildi Örneğin,ABD’den ucuza alınan tahıl ürünleri nedeniyle,tahıl üretimi yapılamaz oldu.Koyunculuk geriletildi ve post dışsatımı durdu,çıkan ya da çıkarılan sığır vebası,sığır dışsatımını da  bitme noktasına getirdi.Tarımın önemli bir kolu olan ormancılıkta da aynı dönüşüm yaşandı.Orman alanları giderek azaldı.Oysa Somali’de eskiden de kuraklık görünürdü,ancak açlıktan ölen yoktu.Bunun ortaya çıkmasında ,emperyal politikaların zorlamasıyla tarımın, polikültürden(çok bitkiye dayalı tarımsal üretim),monokültür (tek bitkiye dayalı tarımsal üretim) tarıma dönüştürülmesinin de payı oldu.Daha önce bir bitkiden yeteri verim alınmadığı durumlarda,çiftçi diğerine yönelebiliyordu.Bir başka deyişle kuraklıkta Somali çiftçisi bütün yumurtaları aynı sepete koymak zorunda bırakıldı.

Diğer yandan ülke, Sovyetler Birliği’nden ayrılarak ABD’ye yanaştırıldı.1982’de Dünya Bankası tarafından Yapısal Düzenleme Planı yapıldı ve İMF’ye teslim edilerek giderek borçlandırıldı.

Bir yandan da,Eitopya ile savaş çıkartıldı,bir yandan da iç savaş yaratıldı.Siad Barre adında bir işbirlikçi iktidarda iken Philips,Amoco,Chevron ve Conoco gibi petrol şirketlerine ayrıcalık tanınmıştı,Ancak İslamcı Eşşebat Örgütü’nün iç savaş çıkartmasıyla birlikte Batı desteğini giderek çekti.

Özetle,Somali çiftçisi dışarıdan ithal edilen ucuz ürünler karşısında yarışamadı,monokültüre dönüştürülen tarımsal üretimle ortaya çıkan zararlı ve hastalıklarla başa çıkamadı,bunlara bir de kuraklık ile iç ve dış savaşlar da eklenince ekemez ve biçemez oldu.

Şimdide bunları yaratan Emperyal Batılılar, açlığı karşı yardım çığırtkanlığı yapıyorlar.Üstelik büyük olasılıkla kendilerinin tüketmedikler gıdaları Somali halkına götürecekler.Buna Timsah Gözyaşları denir.Bilirsiniz,timsah yediklerini sindirmek için gözyaşları dökermiş.

Benim Somali’yi giden ve gidecek olanlardan bir isteğim var. Lütfen,açlığın gerçek nedenlerini,daha açıkçası durumun emperyalizmden  kaynaklandığını anlatsınlar.

Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı / Ege Üniversitesi


Bu haber 1,318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,585 µs