En Sıcak Konular

Japonya'da ilk kez izin verildi

17 Ağustos 2011 13:45 tsi
Fukuşima nükleer felaketinin ardından ilk kez bir nükleer reaktörün yeniden çalıştırılmasına izin verildi...

Japonya'da, 11 Mart'ta şiddetli depremin ve ardından gelen dev tsunaminin yol açtığı Fukuşima felaketinden bu yana ilk kez bir nükleer reaktörün yeniden çalıştırılmasına izin verildi.

Hokkaido Elektrik Şirketi, kuzeydeki Hokkaido adasında kurulu Tomari nükleer santralinin 3 numaralı reaktörünün, ticari işletme amacıyla yeniden çalıştırılması için yetkililerden izin alındığını açıkladı.

Bu arada Hokkaida Valisi Harumi Takahaşi, nükleer santralle alakalı dört belediyeyle konuyu görüştüğünü ve reaktörün çalıştırılmasında hiçbir engel bulunmadığını belirtti.

Japonya'daki 54 reaktörün yaklaşık dörtte üçü, şu anda bakım ve güvenlik önlemi nedeniyle çalıştırılmıyor. Japon halkı, reaktörlerin yeniden çalıştırılmasına deprem ve tsunami riski nedeniyle giderek daha fazla karşı çıkıyor.

FUKUŞİMA NÜKLEER SANTRALİNDE SORUNLAR OLDUĞU YILLAR ÖNCESİNDEN BİLİNİYORMUŞ


Fukuşima nükleer santrali ile ilgili olarak, borularda ve soğutma sisteminde sorunlar olduğunun felaketten yıllar önce bilindiği belirtildi.

Independent gazetesinin haberine göre, felaketten yıllar önce santralle ilgili problemler santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Şirketi (Tepco) yetkililerinin dikkatine sunuldu. Tepco, 2002 yılında, hayati öneme sahip devridaim borularında çatlakların olduğu bildirildiği halde bu bilgiyi hasır altı ettiğini kabul etti.

Bilginin hasıraltı edildiği dönemde Vatandaşların Nükleer Bilgi Merkezi, yaptığı açıklamada, "Bu borular kırılsaydı, soğutucunun dışarı sızacağı çok ciddi bir kazayla sonuçlanabilirdi" uyarısında bulunmuştu.

Depremden dokuz gün önce, 2 Mart'ta da Nükleer Endüstriyel Güvenlik Kurumu (NISA) Tepco'yu, devridaim pompaları da dahil olmak üzere tesisteki hayati öneme sahip cihaz parçalarını gözden geçirmede yetersiz olduğu konusunda uyardı. Tepco'ya, bu konudaki gerekli denetimleri ve onarımları yapması ve 2 Temmuz'da NISA'ya rapor etmesi bildirildi.

11 Mart'taki depremden sonra tahrip olan Fukuşima Daiçi Santralinden çevreye ve okyanusa yüksek miktarda radyasyon yayılmıştı.

Felaketten sonra birçok yöntem denense de sızıntının tamamıyla önlenmesi başarılamadı.

aa


Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,762 µs