En Sıcak Konular

Doktorlar bayramda Somali'de

17 Ağustos 2011 10:36 tsi
Açlık ve susuzluk nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiği Afrika'yı gönüllü doktorlar da yalnız bırakmıyor.

Uluslararası Anadolu Sağlık Federasyonu (USAF) Başkanı Tuncay Delibaşı, en az 20 sağlık personelinden oluşan ilk kafilenin 24 Ağustos-8 Eylül arasında Somali'de gönüllü olarak sağlık hizmeti vereceğini söyledi. Duyarlılığı artırmak amacıyla sağlık çalışanlarını bilgilendirmek istediklerini de ifade eden Delibaşı, bu amaçla bir Somali İftarı düzenleyeceklerini aktardı. Delibaşı, Ankara ve çevre illerden yaklaşık 600 sağlık personelinin katılacağı iftarda Kimse Yok Mu Derneği temsilcilerinin bölgede yaşananlarla ilgili sunumlar yapacağını belirtti.USAF Başkanı Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, Afrika başta olmak üzere dünyanı bazı bölgelerinde çok ciddi sağlık problemleri yaşandığına dikkat çekti.

Afrika kıtasında yılda 1 milyondan fazla insanın sıtma gibi önlenebilir hastalıklardan hayatını kaybettiğini belirten Delibaşı, "Binlerce insan da tedavi edilebilir hastalıklar nedeniyle hayatlarını idame edemez durumda." dedi.

USAF'ın başta Afrika olmak üzere dünyanın her yerinde insanlığın sağlık ihtiyaçlarına bir nebze de olsa yardımcı olma amacıyla kurulmuş bir federasyon olduğunu aktaran Delibaşı, Somali'ye de duyarsız kalmayacaklarını dile getirdi.

Geçen yıl 50'nin üzerindeki gönüllü sağlık derneğinin TİKA ile işbirliği içinde Afrika'da 160 binin üzerinde yardıma muhtaç insana ulaştığını, 50'nin üzerinde sağlık taraması gerçekleştirdiğini anlatan Delibaşı, "Afrika'da zaten var olan sağlık problemlerinin üzerine bu yıl bir de kuraklık eklendi. Özellikle Somali'de büyük bölümü çocuk olan milyonlarca insan ölümle karşı karşıya." diye konuştu.

Afrika'nın benzer bir kuraklık problemini 1970'li yıllarda yaşadığını anımsatan Delibaşı, "Bu tarihlerde Somali ve çevresinde 1.5 milyon insan öldü. Bugünlerde yaşanan problemin ise o günlerden daha büyük bir risk taşıdığı ifade ediliyor. Milyonlarca kişi açlık ve kuraklık nedeniyle ölümle yüz yüze." dedi.

Türkiye'deki sağlık gönüllüleri olarak bu konuya duyarsız kalamayacaklarını dile getiren Delibaşı, en az 20 sağlık personelinden oluşan ilk kafilenin, 24 Ağustos-8 Eylül arasında Somali'de gönüllü olarak sağlık hizmeti vereceğini dile getirdi.

SOMALİ İFTARINA, 600 SAĞLIK ÇALIŞANI KATILACAK

Bu konuda duyarlılığı artırmak amacıyla sağlık gönüllülerini bilgilendirmek istediklerini ifade eden Delibaşı, bu amaçla Somali İftarı düzenleyeceklerini söyledi.

Delibaşı, "Bu iftarın amacı doktorlarla bir araya gelerek resmi ve sivil kuruluşlar aracılığı ile Somali'ye sağlık hizmetleri için doktorları teşvik etmek." dedi.

Ankara'da 20 Ağustos Cumartesi günü düzenlenecek Somali iftarında Kimse Yok Mu Derneği temsilcilerinin bölgedeki durum ile ilgili bir de sunum yapacağını dile getiren Delibaşı, "Birinci ağızdan orada yaşananlar aktarılacak. Sağlık çalışanlarımız bunları dinleyecekler, neler yapılabileceğini tartışacağız. Zaten bir organizasyon var. Bu organizasyona daha fazla sağlık gönüllüsünün destek vermesini hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Somali iftarına, Türkiye'nin birçok ilinden 600 sağlık çalışanın katılacağını aktaran Delibaşı, "Zaman oldukça dar. Biz iftarda bir form dağıtarak, gönüllü doktorlarımızı hangi aralıklarda müsait olacaklarını da içeren bilgileri alacağız. Birkaç gün içinde değerlendirip, hızlı bir organizasyonla ilk kafilenin ardından diğer kafileleri de Somali'ye göndererek sağlık konusunda ülkemizin katkısını sağlamış olacağız." açıklamasını yaptı.

cihan


Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,039 µs