En Sıcak Konular

ABD'ye İran resti

17 Ağustos 2011 09:54 tsi
ABD'ye İran resti 'Ya siz durdurun, ya da İran ile birlikte...'

Taraf gazetesinin yayınladığı Wikileaks belgelerinin Türkiye ile ilgili bugünkü bölümünde, son günlerde yaşanan İran ve PKK/PJAK ile ilgili gelişmelerin arka planına ışık tutacak bir olaya değinildi.

23 Ocak 2007'de ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden Washington'a yazılan gizli telgrafta, Türk Genelkurmayı'nın talebi iletildi: "PKK'nın K. Irak'taki kongresini engelleyin..." Kriptoya göre, Türk Genelkurmayı, ABD'nin PKK'ya karşı harekete geçmemesi halinde, İran'la işbirliği yapılacağını da bildirdi: İranlı yetkililerle karargâhta buluşacağız..."

Başkentte dün yoğun bit trafik vardı. Başbakanlık binasına birbiri ardına gelen iki konuktan Bahman Hosseinpour İran'ın, Francis Ricciardone İse, malum, ABD'nin Ankara Büyükelçisi. Hosseinpour ile Ricciardone aynı anda değil, sırayla Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile görüştüler. Konu salt gündemin sıcak maddesi "Suriye" olsa, hiç kuşkusuz, büyükelçilerin birinci derecedeki muhatabı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olurdu. Bozdağ'ın Başbakanlık'ta - Başbakan Erdoğan'ın da binada olduğu saatlerde- İran ve ABD yetkilileriyle konuşması İse, "istihbarat" konuları nı kapsayan bir muhtemel gündemi akla getiriyor. Bu da tabii, PKK'ya karşı "sertleşeceği" söylenen önlemleri, İran'ın PJAK operasyonunu, daha özel olarak da "PKK'nın iki numarasının" İran tarafından yakalandığı yolundaki daha sonra yalanlanan haberleri düşündürüyor.

Şurası kesin: İran'ın PKK liderlerini hedef alması, yakalaması ve Türkiye'ye teslim edip etmeme konusunu bir pazarlığa dönüştürmesi, bir "senaryo" olarak bile, ABD'yi yakından ilgilendirecek ve pek de memnun etmeyecek bir husustur. Geçmişte, PKK'ya karşı ABD'den askeri ve istihbarı beklentilerini dile getiren Ankara'nın, "Bize yardım etmezseniz biz de İran'a başvururuz" dediğini, hatta bunu ABD üzerinde bir yaptırım unsuru olarak kullandığım gördük. PKK'nın herhangi bir liderinin İran'ın elinde olması ihtimali de, Washington'ın ilgisiz kalmayacağı bir keyfiyettir.

23 Ocak 2007'de ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Başmüsteşarı Nancy McEldowney'nin kaleme aldığı ve Büyükelçi Ross Wilson'ın onayıyla Washington'a gönderdiği, TÜRKİYE/İRAN: TÜRK ORDUSU PKK KONUSUNDA İRAN'DAN MEDET UMUYOR" başlıklı -GİZLİ" ibareli kısa telgraf, parantez içindeki Taraf gazetesine ait açıklamalar dışında, aynen şöyle:

1. Türk askeriyesi, Türkiye İle İran arasındaki bağların derinleşmesine muhalefet konusunda uzun bir süredir gayet sağlam durdu. Türk Genelkurmayı, İran'ı başlıca stratejik tehditlerden biri olarak görüyor ve bizimle ve Erdoğan hükümetiyle temaslarında, hükümetin Ankara İle Tahran arasındaki ikili İlişkileri geliştirme gayretlerinden endişe duyduğunu gayet açık bir şekilde İfade edegeldi. Ancak, PKK konusundaki hayalkınklığı, onların (Türk Genelkurmayı kastediliyor) bu yaklaşımlarını, en azından Iranla yapacakları işbirliği PKK'ya karşı koymakta işlerine yarayacağı ölçüde, gözden geçirmelerine yol açtı.

2. Türk Genelkurmayı, kısa süre önce bize gelerek, PKK'nın mart ayında Kuzey Irak'ın Tengi Cehunge (McEldowney telgrafta şehrin ismini aynen böyle yazmış, ancak Kuzey Irakta bu isimde bir kent yok. ABD'li diplomatın kastettiği yerin. Kandil Dağı'nda bulunan, Süleymaniye şehrine on kilometre uzaklıkta. Iran sınırına ise iki saatlik yürüyüş mesafesindeki ve olağan zamanlarda bin kadar militanın barındığı PKK kampı "Kani Cenge"olması yüksek ihtimal) şehrinde yapacağı Yıllık Kongresrne karsı ABD'nin doğrudan eyleme geçmesini talep etti. Bu kongrenin engellenmesi ve genel olarak da PKK'nın kapatılması için bizimle birlikte çalışma yönündeki baskın tercihlerini dile getirdiler, [(1) Burada Türk tarafının ABD'den talep ettiği eylemin niteliği belirtilmiyor, ancak talebin Genelkurmay yetkililerinden gelmesi ve spesifik olarak Kuzey Irak'taki bir PKK toplantısının engellenmesini kapsaması, ayrıca ABD'nin Irak'taki varlığının niteliği düşünüldüğünde, eylemden kastın "askeri bir eylem" olması kuvvetle muhtemel -ki burada Ingilizcede "askerî eylem"anlamına da uygundüşen "action" kelimesi kullanılmış. (2) PKK'nın bu telgrafta dile gelen çerçevede bir kongreyi Mart 2007'de değil ama 16-22 Mayıs 2007 tarihlerinde Iran sınır hattında. Kandil Dağı'nm değişik yerlerinde gerçekleştirdiği biliniyor. 213 delegenin katılımıyla yapılan o kongre, Kongra-Gel'in 5. Genel Kurulu olarak kayıtlara geçmiş ve alınan kararlarda, oybirliğiyle Koma Komalen KunJistan'ın, yani Kürdİstan Halklar federasyonu'nun adı, bugün halâ geçerli olan şekliyle Koma Civaken Kurdistan (KCK), yani Kûrdistan Topluluklar Birliği olarak değiştirilmiş ve başkanlığına Murat Karayılan seçilmişti. Söz konusu kongreye karşı. Iran, ABD ya da Türkiye'nin doğrudan bir eylemi gündeme gelmedi.

İran'dan dört subay Genelkurmay'da...
Ama, (Türk Genelkurmay yetkilileri) aynı zamanda, ABD'nin eyleme geçmemesi halinde, yardımcı olmaya çok niyetli olduklarını iddia ettikleri İranlılardan talepte bulunacaklarını belirtmek için de özel bir gayret gösterdiler Bu diyalogun bir parçası olarak, Türk Genelkurmayı, İran'dan dört askerî yetkiliyi 24 ocakta Genelkurmay Karargâhı'nda kabul edecekleri konusunda, bizi 23 ocakta bilgilendirdi ve yapacakları görüşmelerin "ağırlıklı olarak" Irak ve Irak-İran sınırındaki gelişmelerde "yoğunlaşacağının" altını çizdi.

3. Türkler, Türk Genelkurmayı da buna dahil, eylem (yine "action" kelimesi kullanılıyor) için sabırsızlanıyorlar ve çok bastırıyorlar. (Başbakan Recep Tayyip) Erdoğan kamuoyu önünde söyledi ve Türk Genelkurmayı da bize özel görüşmelerimizde defaatle iletti ki, eğer biz önümüzdeki haftalarda PKK'ya karşı harekete geçmezsek, bu durumda Türkiye kendisi Kuzey Irak'a yönelik bir askeri eyleme girişecektir. (Sınır ötesi operasyon seçeneği, özellikle Genelkurmay tarafından genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçiminin yılı olan 2007'nin ilk yansı boyunca sürekli gündemde tutulmuştu. Sonunda. PKK'nın 20 ekim 2007'deki Dağlıca Baskını fitili ateşledi; hükümet sınır ötesi operasyon tezkeresiyle ilgili görev emrini 28 Kasım 2007'de Genelkurmaya verdi ve Irak topraklarındaki PKK unsurlarını hedef alan operasyon 1 Aralık 2007'de başladı.)

Wilson

Taraf



Bu haber 1,670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,628 µs