En Sıcak Konular

Trans yağ kanser yapıyor

29 Mayıs 2007 14:34 tsi
Starbucks Coffee basın açıklaması yaparak ürünlerinde kullandıkları trans yağ oranının %20 olduğunu ve azaltacaklarını söyledi

* NEDİR: Eskiden bilinen en zararlı yağ türü hayvansal yani doymuş yağlardı. Bilim adamları bunun kullanımını en aza indirmek için ayçiçek, mısırözü gibi doymamış yağların hidrojen yapısıyla oynayarak trans yağları üretti. Bu işlem doymamış yağların katı margarine dönüştürülmesini sağlıyor.

* HANGİ GIDALARDA VAR: Kekler, bisküviler, çikolatalar, margarinler, ekmekler, unlu mamuller, çerezler, tatlılar, çorbalar, soslar gibi gıda sektöründe birçok alanda kullanılıyor.

* NEDEN TERCİH EDİLİYOR: Çünkü trans yağlar raf ömrünu uzatıyor, maliyeti düşürüyor ve kızartma yağlarının tekrar kullanılabilmesini sağlıyor. Amerikan Gıda ve Sağlık Dairesi FDA’in 1999’da yaptığı bir araştırma piyasadaki krakerlerin tamamında, kurabiyelerin yüzde 95’inde ve donmuş ürünlerin yüzde 80’inde hidrojenize edilmiş yağ kullanıldığını gösterdi.

* ZARARLARI NELER: Şöyle bir örnek verelim: Zararlı olmasıyla bilinen hayvansal yağların bile vücutta bir işlevi var. Hidrojen yapısı değiştirilerek üretilen trans yağlar ise vücutta hiçbir işe yaramıyor! Trans yağlar, en küçük yapılı yağ çeşidi olduğu için damara anında yapışıyor ve kana kolesterol enjekte etmişsiniz gibi bir etki yaratıyor. Kötü kolesterol seviyesini yüzde 73 artırıyor, iyi kolesterolü de düşürüyor. İngiltere’de yapılan 25 yıllık bir araştırma trans yağlardan alınan kalori yüzde 2 oranında arttığında, kalp hastalığı riskinin ikiye katlandığını gösterdi. Trans yağlar kansere de davetiye çıkarıyor, özellikle prostat kenserini tetikliyor. Obezite riskini 5’e katlıyor.

‘Trans yağı azaltıyoruz’


Kahve zinciri Starbucks trans yağ konusunda bir basın açıklaması yayınladı: Trans yağ tartışmalarına konu olan ürünler Starbucks Coffe mağazalarında sunulan yiyeceklerdir. Türkiye’de Starbucks Coffee mönülerinde yer alan yiyeceklerin hazırlanmasında büyük oranda ayçiçek ve soya yağı kullanılmaktadır. Trans yağ içerdiği belirlenen yağlar ile hazırlanan yiyeceklerin mönülerdeki oranı yüzde 20 civarındadır. Bu oranın kademeli olarak daha da aşağılara çekilerek yerine ayçiçek yağ kullanılması hedeflenmektedir.

 



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,688 µs