En Sıcak Konular

Piyasalar bu buluşmaya kilitlendi

16 Ağustos 2011 11:32 tsi
Piyasalar bu buluşmaya kilitlendi Görüşme sonrası piyasaları rahatlatabilecek çok önemli bir açıklama gelme olasılığı düşük görülüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Avrupa borç krizini ele alacağı zirve bugün piyasaların takibinde olacak.

Görüşmede alınacak karaları Euro Bölgesi dört gözle bekliyor. Umutlarsa Fransız-Alman lokomotifinin kötü gidişattan bölgeyi kurtarması ve yapıcı çözümler sunması yönünde.

Merkel-Sarkozy Zirvesi'nden, 440 milyar Euroluk Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) genişletilmesi konusunun ele alınıp alınmayacağı bilinmiyor. Görüşme sonrası piyasaları rahatlatabilecek bir açıklama gelme olasılığı da düşük. Toplantıya ilişkin detaylar ise TSİ 19:30'da belirlenecek. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, dün yaptığı açıklamada, Merkel'in Euro ülkelerindeki borç krizinin ortak devlet bonolarıyla çözülebileceğine inanmadığını belirtmişti.

Sırtlarında ağır bir yük taşıyan Sarkozy-Merkel çift ise alınacak karalar konusunda anlaşamıyor. Önceleri eşit söz hakkına sahip iki ülkede dengeler Almanya lehine dönmüş durumda. Ayrıca krizin etkileri de Fransa'da daha fazla hissediliyor. Fransa'nın son kalkınma rakamlarının sıfırda kalması alınacak kararların aciliyetini artırıyor. Ayrıca Sarkozy'nin yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarılı olabilmesi için kötü gidişata acilen bir dur demesi gerekli. Bu yüzden de tatilini yarıda keserek kabineyi toplayan Fransız Cumhurbaşkanı vakit kaybetmeden çalışmalara başlanması taraftarı.

Alman tarafında da durum Fransa'dakinden pek parlak değil. Koalisyon hükümetinde işler yolunda gitmiyor. Yerel seçimlerde alınan kötü sonuçlar koalisyonu oluşturan liberallerin şansölye üzerinde baskı kurmasına neden oluyor. Euro'ya olan güvenini yitiren Alman halkındaysa başkalarının borçlarını ödediği hissi hızla yayılıyor.

Dün yükselişlerle kapanan Avrupa ve ABD borsalarının ardından bugün Asya da küçük çaplı artışlar kaydetti. ABD vadeli piyasa ise gevşek seyir izliyor. Avrupa borsalarının da Almanya'nın beklentilerin altında kalan ikinci çeyrek büyüme verisi nedeniyle zayıf açılması bekleniyor.

Dün günü yüzde 2.48 değer artışla 53.485 puandan kapatan İMKB'de kısa vadeli ilk direnç 54.000 olarak gösteriliyor. Hafif ekside açılış sonrası dış piyasalara bağlı seyir yaşanacağı belirtiliyor.

Bu haber 829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs