En Sıcak Konular

35 bin hastaya evinde bakıldı

16 Ağustos 2011 10:47 tsi
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Evde Sağlık Hizmeti ile Ağustos 2010-11 Haziran 2011 tarihleri arasında toplam 35 bin 623 hastaya hizmet verildi.

Hastalık grubunun yüzde 44'ünü nörolojik ve psikiyatrik, yüzde 22'sini kardiyovasküler, yüzde 14'ünü ortopedi-Travmatoloji, yüzde 9'unu kronik-endokrin, yüzde 5'ini akciğer-solunum sistemi, yüzde 4'ünü hematolojik-onkolojik ve yüzde 2'sini yatağa bağımlı kas hastalıkları oluşturuyor.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlıkta Dönüşüm Programı içinde yer alan ''Evde Sağlık Hizmeti'' hakkında bilgi verdi.

Evde Sağlık Hizmeti'nin 2010 yılının ikinci yarısında projelendirildiğini ve 2011 yılında uygulanmaya başlandığını söyledi. Bu hizmetle 73 bin kişiye ulaşılmasının hedeflendiğini ifade eden Şencan, ''Şu anda 517 birime ve 11 Haziran 2011 itibariyle toplamda 35 bin 623 kişiye ulaşıldı'' diye konuştu.

Şencan, Evde Sağlık Hizmeti'nin hem hasta ve hasta yakınları hem desağlıkçalışanları tarafından kabul gördüğünü vurgulayarak, aylık yapılan ziyaret sayılarının her geçen gün arttığını söyledi.

Evde Sağlık Hizmeti'nin birçok ülkede farklı uygulandığını anlatan Şencan, sosyal ihtiyaçların ve yaşlıların bakımının sivil toplum kuruluşları ve belediyeler tarafından yapıldığını; Sağlık Bakanlığı'nın ise doğrudan evde sağlık hizmeti sunduğunu belirtti. Şencan, şöyle devam etti:

''Bu uygulama ile daha çok hastanede sadece belli ilaçları alan ya da takip edilen hastalar evlerine taburcu ediliyor. Bunun için öncelikle ailesi ile görüşülüyor ve evde sağlık hizmeti verecek olan birimler devreye giriyor. Gerekli düzenlemelerin yapılmasından sonra gereklilik halinde hasta için yatak temin ediliyor ve gerekli tıbbi cihazlar ayarlanıyor. Ardından hastanın gerekli bakımının yapılabilmesi için aileye bilgi veriliyor.

Hastaya kan alma gibi bazı tetkiklerin yapılması gerekiyorsa, görevli arkadaşlarımız evine giderek kanını alıyor,ilaçraporunun çıkartılma gerekliliği halinde ilgili işlemleri yapıyor. Hasta ve hasta yakınlarının bu gibi işlemler için bir kez daha hastaneye gelmesi gerekmiyor.

Yapılması gereken pansuman ve muayene de hastanın evinde yapılabiliyor.''

Ekibin, hekim, hemşire, destek elemanı ve şoförden oluştuğunu belirten Şencan, takibi yapılan hastaların içinde solunum sıkıntısı olan KOAH hastalarının bulunduğunu anlattı. Şencan, bu hastaların yoğun bakım tedavisinin ardından makineye bağlı olarak yaşamlarını sürdürdüğünden evde bakımlarının yapılabildiğini ifade etti. Bu hastaların ev tipi ventilatöre bağlandığını, ventilatör takiplerinin de evde yapılması gerektiğini belirten Şencan, beslenme sorunu olan ve mama ile beslenen ya da yatağa bağımlı hastaların da evde bakım hizmetinden yararlandığını söyledi.

-''MEMNUNİYET ORANI ÇOK YÜKSEK''-

Uygulamadan hasta ve hasta yakınlarının memnuniyet oranlarının çok yüksek olduğunu vurgulayan Şencan, ''Sağlıkta Memnuniyet Anketi'nde elde edilen sonuçlarda evde sağlık hizmeti verilmesinin memnuniyeti artıran faktörler arasında ilk sıralarda yer aldığını dile getirdi.

Şencan, evde sağlık bakımı hizmeti ilehastaneenfeksiyonu riskinin de azaldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Çünkü, bu hastalar hastanede kaldıklarında çapraz enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalıyor. Dirençli bakteriler diğer hastalara yayılabiliyor. Hastane enfeksiyonun da ne kadar tehlikeli olduğunu biliyorsunuz. Bu nedenle, hastaların gerekli tedavi ve bakımı aldıktan sonraki en kısa süre içinde taburcu edilmesi önem taşıyor.

Ayrıca, uygulama ile hastanede yatak işgali de engellenmiş oluyor. Böylece, maliyet azalırken, durumu ciddi ve hastanede müdahale edilmesi gereken hastalara da yer açılmış oluyor.

Hasta açsından da ailesinin yanında olmak ciddi moral kaynağı oluyor. Hastaya bakan aile bireyleri için de sık sık hastaneye gelme durumu ortadan kalkıyor.''

-''UYGULAMADAN YARARLANMAK İÇİN HİÇBİR ÜCRET ÖDENMİYOR''-

Şencan, hizmetten yararlanabilmek için, hastanın bulunduğu yerdeki aile hekimlerinin koordine edebildiğini, hastanelerin hasta adına evde bakım birimlerine başvurabildiğini ya da hastanın-hasta yakının ilgili birimlere müracaat edebildiğini anlattı.

Evde sağlık hizmeti almak istemeyen hastaların da bulunduğunu, bunun hastalara bir yaptırım olmadığını vurgulayan Şencan, hastaların uygulamadan yararlanmak için hiçbir ücret ödemediğini belirtti. Şencan, uygulamanın hasta ve hasta yakınlarına konfor sağladığını ifade ederek, ''Örneğin, yürümekte zorlanan bir hasta, tetkikler için hastaneye gelirken apartmanındaki merdivenlerden çok zor koşullarda indirilebiliyordu. Bu hasta için bazen ağrılı bile oluyordu. Şimdi, ise evinde her şeyi yapılabiliyor'' dedi.

-''TOPLAMDA 891 TIBBİ CİHAZ HASTALARA VERİLDİ''-

Şencan verilen hizmete ilişkin bilgileri de şöyle sıraladı:
''Aile hekimliği kapsamında evde sağlık hizmeti veren personel hariç 579 hekim, bin 136 hemşire, 224 tıbbi sekreter, 469 şoför, 82 fizyoterapist, 76 diyetisyen, 94 psikolog ve 98 sosyal çalışmacı hizmet verdi.

Toplam 70 bin 681 hasta muayene edildi, 8 bin 444 konsültasyon yapıldı, tıbbi cihaz için bin 837 sağlık kurulu raporu, ilaç için 4 bin 762 hekim raporu, 2 bin 930 tedavi için sağlık raporu verildi. Altı bin 578 damar yolu açıldı, 70 fototerapi yapıldı, 32 hasta ventilatöre bağlandı, 10 bin 122 mesaneden sonda uygulaması yapıldı. 33 bin 622 yara, 402 yanık pansuman edildi, 30 buhar tedavisi, bin 270 fizik tedavi, bin 90 psikiyatrik ve 405 rehabilitasyon uygulamaları yapıldı. Bunlar, öne çıkan uygulamalar. Toplamda 185 bin 990 farklı alanda hizmet verildi.

Kullanıma verilen tıbbi cihazlar açısında ise en fazla 334 şeker ölçüm cihazı, 124 havalı yatak, 108'er oksijen tüpü-monometresi ve pulse oksimetre verildi. Toplamda 891 tıbbi cihaz hastalara verildi.

Hasta gruplarına bakıldığında, hastaların yüzde 44'ü nörolojik ve psikiyatrik, yüzde 22'si kardiyovasküler, yüzde 14'ü ortopedi-travmatoloji, yüzde 9'u kronik-endokrin, yüzde 5'i akciğer-solunum sistemi, yüzde 4'ü hematolojik-onkolojik ve yüzde 2'si yatağa bağımlı kas hastalıkları oluşturuyor.

Hizmetten çıkarılan hastalar incelendiğinde ise 5 bin 247 vefat, 2 bin 591 iyileşme, bin 361 adres değişikliği öne çıkıyor.''

aa

Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,489 µs