En Sıcak Konular

Bankaları suçüstü yakaladık!

16 Ağustos 2011 10:41 tsi
Bankaları suçüstü yakaladık! Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF), genel başkanı Fuat Engin bankaları, yasa dışı, haksız, hukuksuz uygulamalarından birinde daha SUÇÜSTÜ yakaladıklarını, tüketicilere karşı SUÇ işleyen bankalara karşı tüketiciler adına dava açtıklarını belirtti.

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF),  genel başkanı Fuat Engin bankaları, yasa dışı, haksız, hukuksuz uygulamalarından birinde daha SUÇÜSTÜ yakaladıklarını, tüketicilere karşı SUÇ işleyen bankalara karşı tüketiciler adına dava açtıklarını belirtti. TÖF ün açtığı davaya ilişkin yazılı açıklaması aşağıdadır:


Basına ve Kamuoyuna;                                                                                                                                               Bankalar bir kez daha SUÇÜSTÜ yakalanmıştır.
4077 Sayılı TKHK’ un 10/B maddesi ve konut finansmanı sisteminde erken ödeme indirimi ve yıllık maliyet oranının hesaplama usul ve esasları hakkında yönetmelikle (vd.) ile düzenlenmiştir.  

                     Konut Finansmanı kuruluşlarının tüketicilere imzalamış oldukları sabit faizli Konut Finansmanı (konut destek kredisi) Sözleşme öncesi bilgi formu ve/veya Konut Finansmanı Kredi Sözleşmeleri (Mortgage) ile ilgili hak ve yükümlülüklerle ilgili düzenlemeye göre, sabit faizli konut kredisi kullanan tüketiciler geri ödeme süreci içerisinde birden fazla taksiti ödeyebilecekleri gibi kanla borcun tamamını ödeme hakkına da sahiptirler.                                                                                                                                                                                                                      Kredi kuruluşları, kredi tutarının vadesinden önce bütünüyle kapatılması durumunda ödenen tutarda  gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlü olup, erken ödeme cezası adı altında herhangi bir ücret talep edemezler.        


Konut Finansmanı kuruluşlarının özellikle de davalı bankaların, tüketicilerle imzaladıkları gerek Sözleşme öncesi bilgi formu, gerekse sabit faizli konut finansmanı sözleşmesi hükümleri Tüketicinin Korunması Hakkımdaki Kanunun ilgili maddeleri ile yönetmeliğine aykırı olması nedeniyle tüketicileri mağdur etmektedirler.      

 Açtığımız bu dava kapsamında davalı bankalara ait sözleşmeler incelendiğinde, yasa ve yönetmeliğe aykırı hükümler açıkça görülmektedir. Davalı bankalar yasa dışı davranışı ve hukuksuzluğu belgelere yansıtacak kadar fütursuz davranarak, uygulamalarını tüm kamuoyuna göstermişlerdir.


Davalıların, sabit faizli Konut Finansmanı Sözleşme öncesi bilgi formunun 6/c maddesi ile Konut Finansmanı Kredi Sözleşmelerinin (Mortgage) erken ödeme ücreti başlıklı bölümünde “Bir veya birden fazla taksit ödemesinin vadesinden önce yapılması veya kredi tutarının vadeden önce bütünüyle kapatılması durumunda ödenecek tutarı ifade eder.” ifadesine yer verilmiş, “Erken Hesap Kapatma ve Erken Ödeme Ücreti” başlıklı maddesinde de, “Hesabın vadeden önce bütünüyle kapatılması durumunda müşteri, borcun ödeneceği tarihteki kalan anaparayı, kalan anaparanın o tarihe kadar işlenmiş faizini, bu faize ilişkin hesaplanacak KKDF ve BSMV yi ödemeyi kabul eder. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, hesabın vadeden önce bütünüyle kapatılması durumunda müşteri ayrıca erken ödeme tutarının yüzde 2 si tutarında erken ödeme Ücreti ödeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder. 

ifadesine yer verilerek bu şekilde yasaya ve hukuka aykırı uygulama gerçekleştirilmek- tedir. Yasa dışı, yasaya ve hukuka aykırı ve olan bu durum aynı zamanda,

Konut Finansmanı                                                                                                                                                                            Kuruluşlarının haksız kazanç elde etmesine de olanak sağlamaktadır.
Hukuki sürecin bu haksızlığa da DUR diyeceğine inanıyoruz ve Konut Finansmanı (Mortgage) kredisi kullanan tüketicilerimizi kurulan bu tür tuzaklara karşı dikkatli olmaya, haksızlıklara karşı sessiz kalmamaya ve yaşadıkları benzer sorunları bizlerle paylaşarak, hak aramaya çağırıyoru



Bu haber 1,343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,244 µs