En Sıcak Konular

Mısır'da Sina'ya binlerce asker konuşlandırıldı

14 Ağustos 2011 23:38 tsi
Mısır'ın İsrail ile koordinasyon içinde, binden fazla askerini Sina yarımadasına konuşlandırdığı bildirildi.



İsrail'in Kanal 2 televizyonu, Mısır askerlerinin Sina'ya konuşlanmasının, Gazze Şeridi'nin hemen yanıbaşındaki yarımadada, El Kaide yanlısı eylemlerin giderek artmasından kaynaklandığını belirtti.

Kanal 2, Arap basınında yayımlanan bazı haberlere atfen, Mısır eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevinden ayrılmasından sonra, Sina'da faaliyette bulunan bazı "uluslararası" terör gruplarının, yerel Bedeviler'in de yardımıyla, yarımadayı ele geçirme ve burada bağımsız bir siyasi varlık kurmaya çalıştıklarını ifade etti.

İsrail ve Ürdün'e Mısır'dan doğalgaz sağlayan boru hattına düzenlenen sabotajları da bu grupların yaptığı belirtiliyor.

Mısır İçişleri Bakanlığı yetkililerine dayanılarak da binden fazla Mısır asker ve polisinin Cuma günü ve dün itibarıyla zırhlı araçlar eşliğinde Bedevi köyü Şeyh Zvayd'a girdikleri ve burada yıllar önce İsrail'e ait Yamit yerleşiminin bulunduğu alana konuşlandıkları da kaydedildi.

Şeyh Zvayd, Gazze ile sınırdan yaklaşık 15 km kadar uzaklıkta bulunuyor.

Bu arada, Haaretz gazetesi de yabancı basında yer alan haberlere göre, bir İsrailli savunma yetkilisinin geçen Cuma günü Kahire'ye giderek, buradaki yetkililerle İsrail-Mısır sınırındaki durumu değerlendirdiğini bildirdi. Haaretz'e göre, görüşmede, kaçırılan ve 5 yıldan fazla süredir Gazze'de bulunan İsrailli asker Gilad Şalit konusu da ele alındı.

Geçen Temmuz ayında ve Mübarek'in gidişinin hemen ardından, bazı silahlı gruplar, Gazze Şeridi ile sınırdan yaklaşık 40 km kadar uzaklıktaki El Ariş'te ve diğer bölgelerde, Mısır polislerine ait karakol ve binalara saldırmışlar ve Mısırlı polislerle gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Temmuz'daki çatışmalarda 5 kişi hayatını kaybetmişti.

Mısır ordusu askerleri, çatışmalardan sonra olaylarla ilgili oldukları şüphesiyle 10'u Filistinli olmak üzere 15 kişiyi gözaltına almış, Sina'da dağıtılan bildirilerde ise Mısırlı polislere yeni saldırılar düzenleneceği tehditleri savrulurken, bildirilere "Sina'daki El Kaide" imzası atılmıştı.

İsrail ile Mısır arasında, 1979 yılında imzalanan barış anlaşması Sina'daki Mısır askeri varlığının sayısını sınırlandırmasına rağmen, İsrail'in ikinci kez olmak üzere, Mısır askerlerinin daha büyük bir güçle Sina'ya yerleştirilmesinde mutabık kaldığı da ifade ediliyor.

Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,370 µs