En Sıcak Konular

Suriye muhalefeti Ankara'yla temasta

14 Ağustos 2011 11:02 tsi
Suriye muhalefeti Ankara'yla temasta Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Suriye Devlet Başkanı Esad'la yaptığı görüşmeden umutlanan Suriyeli muhalifler Ankara'nın kapısını çaldı.

Suriye muhalefetinin önde gelenleri, Ankara'dan bir dizi talepte bulundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la yaptığı görüşmeden umutlanan Suriyeli muhalifler Ankara'nın kapısını çaldı. Ankara ile temasa geçen Suriye muhalefetinin tek organize yapısı İhvan'ın önde gelen isimlerinin, "Davutoğlu - Esad görüşmesinin başarılı ve etkili olduğunu" düşündükleri belirtildi. Muhalifler, Türkiye'den beş talepte bulundu. Bunların başında ise operasyonların durması için Esad'a daha fazla baskı yapılması geldi. Suriye muhalefetinin beş talebi şöyle sıralandı:

DAHA FAZLA BASKI


Davutoğlu-Esad görüşmesinin ardından Suriye ordusu kısmen de olsa operasyonların şiddetini azalttı. Türkiye elçisinin Hama'da gözlemlerde bulunmasına izin verildi. Bu Hama halkının nefes almasını sağladı. Esad yönetimi üzerindeki etkinizi artırın. Kanın durması için daha fazla baskı yapın.
 
Biz Esad düşmanı değildik, hiçbir zamanda Esad düşmanlığı yapmadık. Ancak Beşar Esad da kan döktü. Masum insanlar canlarından oldu. Esad yönetimi akıttığı onca kandan sonra meşruiyetini kaybetmiştir. Bize destek olun ve siz de Esad'ı tanımadığınızı açıklayın.
 
BM, İKT ve Arap Birliği içinde uluslararası kampanya başlatarak Esad yönetiminin meşru olmadığını anlatın, onların da Esad yönetimini tanımamasını sağlayın. Uluslararası toplum Suriye'ye yönelik yaptırımlardan bahsediyor. Türkiye'nin Suriye halkına zarar verecek yaptırımlar konusunda dikkatli olacağını ve Suriye halkının haklarını savunacağını biliyoruz. Yaptırım uygulamak isteyenlerin rejim ve halk arasında ayrım yapması gerekir.
 
Suriye'de en büyük sorunumuz altyapı. Ne yazık ki Suriyeli vatandaşlarımıza ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Mesajlarımızı aktaramıyoruz. Her çoğulcu demokraside olduğu gibi, bizim de sesimizi duyurma hakkımız olmalı. Bunu Suriye içinde yapamıyoruz. Bu yüzden Türkiye'den yardım istiyoruz. Suriye içine yayın yapabilmemiz için bize Arapça yayın yapacak bir televizyon kanalı açın.
 
Suriye'de demokrasi mücadelesi devam edecek. Bunun için çok partili yapıya ve çoğulcu bir topluma geçmemiz gerekiyor. Burada Türkiye'den ve Ak Parti'den öğreneceklerimiz var. Bizimle temasınızı kesmeyin. Demokrasi, çok partili hayat ve benzeri konularda bilgi ve tecrübe aktarın.

'Tanklarla girmiyoruz'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Şam'da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'la yaptığı kritik görüşmenin yeni ayrıntıları ortaya çıkıyor. Edinilen bilgilere göre Esad yönetiminin aşırı güç kullanımıyla ilgili yapılan konuşma sırasında Davutoğlu'nun Esad'a ilginç bir yanıt verdiği öğrenildi. Diyalog şöyle gelişti:

- Davutoğlu: Aşırı güç kullanıyorsunuz.

- Esad: Biz teröristlerle mücadele ediyoruz. Ülkemizi korumaya çalışıyoruz. Sizde de PKK var. Siz de PKK'yla mücadelede uçakları, tankları kullanıyorsunuz. Bunları kullanmıyor musunuz? Biz de aynısını yapıyoruz."

- Davutoğlu: Ama biz kendi şehirlerimize tanklarla girmiyoruz.

Yahya Bostan - Sabah



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,634 µs