En Sıcak Konular

27 yıl sonra ilk kez!

29 Mayıs 2007 07:27 tsi
27 yıl sonra ilk kez! İran ve ABD, Tahran’daki devrimden bu yana ilk kez, büyükelçiler düzeyinde Bağdat’ta masaya oturdu. ABD, İran tarafına "Irak’taki asilere verdiğiniz destekten ötürü endişeliyiz" mesajı iletti.

1980 yılından bu yana ABD ile İran ilk kez büyükelçi düzeyinde karşılıklı masaya oturdu. Irak’ın başkenti Bağdat’taki Yeşil Bölge’de gerçekleştirilen görüşmeye iki ülke elçileri katıldı. Irak’ın ev sahipliğinde el sıkışarak başlayan görüşme, yeniden görüşme umuduyla son buldu.

Görüşmeye Irak Başbakanı Nuri el-Maliki evsahipliği yaptı. ABD Büyükelçisi Ryan Crocker ve İran Büyükelçisi Hasan Kazimi ve heyetleri masada karşılıklı oturdular. Maliki, Irak’ın komşu ülkelere düzenlenecek olası saldırılara karşı bir rampa olarak kullanılamayacağını söyledikten sonra ABD ve İranlılar ikili görüşmeye geçti. Crocker, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Görüşmeler olumlu geçti. İran’ın bundan sonra nasıl davranacağı önemli" dedi.

Crocker, "İranlılara, Iraklı güvenlik güçleri ve müttefik güçleriyle savaşan milislere desteklerinden ötürü endişelerimizi aktardık. Gerçek olan şu ki, eylemlerde kullanılan patlayıcı ve mühimmatın büyük bir kısmı İran’dan geliyor. Bu tür eylemlerin son bulması gerekiyor, sonuçlarına bakacağız" dedi. Amerikalı elçiye göre, İranlı elçi bu suçlamalara doğrudan yanıt vermedi, sadece Maliki hükümetini desteklediklerini söyledi.

Görüşmede Irak’ta casusluk suçlamasıyla tutuklanan Tahran’ın ’diplomatik görevli’ olduğunu öne sürdüğü yedi İranlının durumu ise gündeme gelmedi. İran, güvenliğin sağlanması için Irak’ta üçlü bir güvenlik mekanizması oluşturulmasını önerirken, ABD bu öneriyi değerlendireceğini belirtti. Şimdilik yeni bir ABD-İran görüşmesi için bir takvim oluşturulmadı. Irak’ta şiddetin sona ermesi için görüşme yapılırken Bağdat’ın Sinak sanayi bölgesindeki en büyük Sünni camisi yanında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 24 kişi öldü.
hürriyet



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,767 µs