En Sıcak Konular

Erdoğan 3. sıraya yükseldi

14 Ağustos 2011 09:45 tsi
Erdoğan 3. sıraya yükseldi 10 yıla 3 hükümet, 2 yerel seçim başarısı, 2 referandum zaferi sığdı. Türkiye'de bu sürede neler yaşadı?

Başbakan Tayyip Erdoğan, Menderes ve İsmet İnönü'den sonra en uzun süre aralıksız başbakanlık yapan 3'üncü lider durumuna geldi.

AK Parti, kurulduğu 14 Ağustos 2001'den bu yana geçen 10 yıla; 3 hükümet, 2 yerel seçim başarısı, 2 referandum zaferi sığdırdı. AK Parti'nin 10 yılı, Türk demokrasine sınıf atlatma, milli iradenin üstünlüğü tescil ettirme mücadelesi olarak geçti. Ekonomi IMF pençesinden kurtuldu, AB ile tam üyelik müzakereleri başladı, meşru hükümeti ortadan kaldırmaya dönük çetelere karşı hukuki takip başlatıldı, Yüksek Askeri Şura ile simgeleşen şekilde sivil-asker ilişkileri çağdaş demokrasilerdeki standartlara doğru evrildi.12 EylülAnayasa Referandumu ile açılan yol, "Sivil Demokratik Anayasa" umudunu arttırdı.

KAPATILMA DAVASI ŞOKU

12 Aralık 1997'de Siirt'te okuduğu şiir yüzünden girdiği cezaevinde 4 ay kalan Tayyip Erdoğan ve arkadaşları tarafından kurulan partinin 2002'deki seçim başarısının ardından, 58. Cumhuriyet Hükümeti Abdullah GülBaşbakanlığı'nda kuruldu. Arkasından Erdoğan'a Meclis'in kapısı Cumhuriyet Halk Partisi'nin de desteklediği bir anayasa değişikliği eşinin memleketi Siirt'ten açıldı. Yenileme seçimlerinde milletvekili seçilerek Meclis'e giren Erdoğan, Abdullah Gül başkanlığındaki hükümetin istifasının ardından 15 Mart 2003'te 59. Hükümeti'i kurdu. 2007 seçimlerinde 81 yılın 80'inde milletvekili çıkaranAK Partiiçin en kritik kavşaklardan biri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın 14 Mart 2008 tarihinde açtığı kapatma davası oldu. 30 Temmuz 2008 tarihindeAnayasa MahkemesiBaşkanı Haşim Kılıç, AK Parti'nin kapatılmadığını açıklayınca tüm Türkiye hatta dünya rahat bir nefes aldı. AK Parti, 10 yaşına girerken Tayyip Erdoğan da en uzun süre başbakanlık yapan liderler sıralamasında yükseliyor. 8 yıldır başbakan olan Erdoğan, başbakanlığı kesintisiz en uzun sürdüren siyasiler klasmanında, İnönü ve Menderes'ten sonra 3. sırada. İsmet İnönü 12, Adnan Menderes ise 10 yıl boyunca aralıksız bu görevi yürütmüştü.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Menderes ve İsmet İnönü'den sonra en uzun süre aralıksız başbakanlık yapan 3'üncü lider durumuna geldi

MANŞETLERLE ZAMAN TÜNELİ

15 AĞUSTOS 2001:
HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK
14 Ağustos 2001'de AK Parti kurulduğunda Genel Başkan Tayyip Erdoğan'ın şu sözü dikkat çekiyordu: "Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak."

21 EYLÜL 2002:
VEKİLLİK YOLU KAPANDI
Parti, Eylül 2002'de ilk şoku yaşadı. YSK, Erdoğan'ın milletvekili adaylığını veto etti.

4 KASIM 2002:
ANADOLU İHTİLALİ
3 Kasım 2002'de eski siyaset tarzına, ekonomik krize tepki AK Parti'yi ezici çoğunlukla tek başına iktidar yaptı. Erdoğan: "Ben sesiz çoğunluğun sesi, kimsesizlerin kimiyim" dedi.

16 KASIM 2002:
ERDOĞAN, "GÜL" DEDİ
Partisi iktidar olan, ancak milletvekili olması engellenen Erdoğan, kader birlikteliği yaptığı Abdullah Gül'e, 58. Hükümet'in yolunu açtı.

2 MART 2003:
HESAPLAR ALTÜST
ABD, Irak için Türkiye'yi cephe ülkesi haline getirmeyi düşündü. Meclis 1 Mart 2003 tarihli "Yabancı asker kabul etme ve üçüncü ülkeye asker gönderme" tezkeresini reddetti.

10 MART 2003:
ŞİİR GİBİ DÖNDÜ
Siirt'te okuduğu bir şiir yüzünden siyasi hayatı bitirilmek istenen Erdoğan, 9 Mart 2003 Siirt yenileme seçimleri ile milletvekili seçildi.

15 MART 2003:
59. HÜKÜMET
Başbakan Tayyip Erdoğan, 59. Hükümet'i kurdu.

29 MART 2004:
TÜRKİYE PARTİSİ AK Parti, yerel seçimlerde de zafere imza attı.

24 NİSAN 2004:
KIBRIS TÜRK HALKI "EVET" DEDİ:
Annan Planı, KKTC'de kabul edilirken, Rumlar yine çözümsüzlüğe oynadı.

13 AĞUSTOS 2005:
KÜRT SORUNU BENİM SORUNUM
Başbakan'dan Diyarbakır'da önemli mesaj: "Herkes birinci sınıf vatandaştır. Kürt sorunu benim de sorunumdur!"

18 MAYIS 2006:
HEDEF MANŞETTEN KURŞUN AVUKATTAN
Türkiye'yi kaos ortamına sürükleme planında tetik çekildi. Danıştay üyelerine yönelik kanlı saldırı ülkede infiale yarattı. Olayın arkasından Ergenekon yapılanması çıktı.

29 NİSAN 2007:
DARBEYE HAYIR!
27 Nisan gecesi Genelkurmay'ın internet sitesine konulan e-uhtıraya karşı hükümet dik durdu. 28 Nisan'da yapılan karşı açıklama ertesi gün SABAH'ın manşetine böyle yansıdı.

23 TEMMUZ 2007:
HALK BİLDİRİSİ
AK Parti, 22 Temmuz seçimlerini yüzde 47 gibi görkemli bir oyla kazandı. Başbakan Erdoğan, meşhur balkon konuşmasıyla, seçmenin yüzde 53'ünü de kucaklayacakları mesajı verdi.

29 AĞUSTOS 2007:
11. CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL
Nisan 2007'de e-muhtıra ve Anayasa Mahkemesi kararı ile geciktirilen cumhurbaşkanlığı seçimini yeni Meclis yaptı. Abdullah Gül, 11. Cumhurbaşkanı oldu.

22 EKİM 2007:
REFERANDUM VE DAĞLICA BASKINI
Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine imkân veren anayasa değişikliği için referandumun yapıldığı gün terör örgütünün Dağlıca baskını ile yine şehit haberleri geldi.

27 OCAK 2008:
VELİ KÜÇÜK TUTUKLANDI
Ergenekon terör örgütüne yönelik soruşturma kapsamında bir dönemin simge ismi emekli Tuğg. Veli küçük tutuklandı.

15 MART 2008:
MECLİS'İ DE KAPATIN
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı AK Parti hakkında kapatma davası açtı. Bu girişimin, hükümeti yıpratmaya yönelik andıç çalışması ile ilgisi daha sonra anlaşıldı.

20-25 MART 2008:
ERGENEKON'DA BÜYÜK GÖZALTI
Türkiye, meşru hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik askeri-sivil uzantıları olan organize suç örgütü iddiası ile yüzleşti.

31 TEMMUZ 2008:
KAPATMAYA RET
Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin kapatılmasını istemine "ret" kararı verdi.

30 OCAK 2009:
DAVOS'TA TAVIR: "ONE MİNUTE"
Başbakan Erdoğan, Davos Zirvesi'nde İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in tek taraflı yorumları karşısında, dünyada büyük yankı uyandıran "One minute" çıkışını yaptı.

30 MART 2009:
MİLLETİN MESAJINI ALDIK
AK Parti, yerel seçimleri açık ara kazandı. Oy oranındaki nisbi gerileme üzerine Başbakan, "Milletin mesajını aldık" dedi.

13 EYLÜL 2010:
TÜRKİYE, DARBE AYIBINI TEMİZLEDİ
12 Eylül 2010'daki anayasa referandumu 1darbenin 30. yılında gerçekleşti.Anayasa değişikliğiyüzde 58'le kabul edildi.

13 HAZİRAN 2011:
HAYDİ USTA
AK Parti, iktidarda oylarını artırarak üst üste üç seçim kazanan ilk parti oldu.

2 AĞUSTOS 2011:
ARTIK ORTAK YOK
Başbakan Tayyip Erdoğan, YAŞ'a tek başına başkanlık etti.

sabah

Bu haber 909 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,942 µs