En Sıcak Konular

Maddeler birer birer kabul ediliyor

28 Mayıs 2007 22:14 tsi
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın maddeleri birer birer kabul edildi. Son olarak seçim tarihlerin düzenleyen 6. madde 366 oyla kabul edildi.

2. MADDE, 361 OYLA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın, ''Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) görev ve yetkileri kapsamına, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin usul ve esasların dahil edilmesini'' öngören 2. maddesi, 361 oyla kabul edildi. Yapılan gizli oylamaya, 365 milletvekili katıldı. Madde, 1 ret, 1 çekimser oya karşılık 361 oyla kabul edildi. 2 oy da boş çıktı. Yasanın 3. maddesinin görüşülmesine başlandı.

3. MADDE 363 OYLA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderdiği Anayasa değişikliği kanununun ''TBMM'nin yapacağı bütün işlerinde üye tamsayısının üçte biriyle toplanmasını'' öngören 3. maddesi, 363 oyla kabul edildi. Yapılan gizli oylamaya, 371 milletvekili katıldı. Madde; 3 ret oyuna karşılık 363 oyla kabul edilirken, 1 çekimser, 1 oy boş çıktı, 3 oy da geçersiz sayıldı. Yasanın, ''Cumhurbaşkanının halk oyuyla ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini'' öngören 4. maddesinin görüşülmesine başlandı.

4. MADDE 367 OYLA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, 1. tur oylaması yapılan Anayasa değişikliği paketinin, "Cumhurbaşkanının halk oyu ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini" öngören 4. maddesi, 1 ret oyuna karşı, 367 oyla kabul edildi.

Anayasanın 102. maddesinde değişiklik öngören ve "Cumhurbaşkanının halk tarafından ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini" düzenleyen maddenin gizli oylamasına, 371 milletvekili katıldı. Madde, 1 ret oyuna karşılık 367 oyla kabul edildi. Oylamada, 3 oy geçersiz sayıldı.

Madde, Cumhurbaşkanının, 40 yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilmesini öngörüyor.

Kabul edilen maddeye göre, Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak, bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkün olabilecek. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde "geçerli oyların toplamı birlikte" hesaplandığında yüzde 10'u geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilecek. Cumhurbaşkanı olarak seçilen kişinin, varsa partisi ile işbirliği kesilecek ve TBMM üyeliği sona erecek.

6. MADDE 366 OYLA KABUL EDİLDİ

Anayasa değişikliği teklifinin 1'inci tur oylamasında, teklifin 6'ncı maddesine bağlı geçici 18'inci maddenin gizli oylamasına 368 milletvekili katıldı. Madde, 1 ret oyuna karşı 366 oyla kabul edilirken, 1 oy da boş çıktı.

Anayasa değişikliği teklifinin 1'inci tur oylamasında, teklifin 6'ncı maddesine bağlı geçici 18'inci maddenin gizli oylamasına 368 milletvekili katıldı. Madde, 1 ret oyuna karşı 366 oyla kabul edilirken, 1 oy da boş çıktı.

Geçici 18'inci maddeye göre, Anayasa'nın 67'nci maddesindeki, "seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanamayacağına" ilişkin hüküm, cumhurbaşkanlığı seçiminde dikkate alınmayacak.

Ajanslar 



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,891 µs