En Sıcak Konular

'Pusula' hangi partiyi ‘gösteriyor’?

28 Mayıs 2007 17:46 tsi
'Pusula' hangi partiyi ‘gösteriyor’? Seçmen pusulası önünüze geldiğinde ‘algıda seçicilik’ devreye girecek. Yani oy vermek istediğiniz partinin amblemini veya ismini arayacaksınız. Bir ihtimal daha var! Okuma-yazması olmayanlar, az bilenler, amblemleri karıştıranlar hatta kararsı

Hiçbir seçimde sandığa gidip sonra istemediğiniz bir partiye oy attığınız oldu mu? Yanlış partiye oy verenler olduğu muhakkak ama bunların istatistiki olarak ne kadarlık bir yüzdeye denk düştüğünü bulmak imkansız.

Buna rağmen her seçimde “geçersiz oy” verenlerin oranı hesaplandığında, bu rakamın da çok düşük olmayacağı tahmin edilebilir.

Ek olarak soruyu şu hale de dönüştürebiliriz. Bir seçmen sadece oy pusulasına göre karar vermek zorunda kalsa, acaba sıralama, amblemler, figürler, listenin uzunluğu ve sair nedenler “evet” oyunu nereye sürükler?

Bu sorunun kendisi gibi yanıtı da muğlak. Çünkü farklı değerlendirme olasılıkları devreye giriyor. Örneğin en güzel amblemi olan ya da en “albeni”li parti amblemi hangisi?

Renkler, figürler!

Partiler genellikle “kırmızı ve beyaz” renkleri tercih ediyorlar. Bu genelleme dışında kalan partiler; ANAP (hakim yeşil), Aydınlık Türkiye Partisi (hakim sarı ve lacivert), Liberal Demokrat Parti (hakim lacivert), AKP (hakim sarı), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (hakim siyah ve pastel aqua rengi). 

Bunların dışındaki partiler ya hakim renk olarak kırmızı kullanıp beyazı ekliyor ya da tersini. 

Renklerden sonra hakim “figürler” geliyor. En sık kullanılan ve çok belirgin figür “yıldız”. Seçime katılan 17 partinin 5 tanesi yıldız veya yıldızlar kullanıyor. En yıldızlı parti ise BTP. Tam 16 küçük yıldız barındırıyor.

Eğer “güneş” de astronomik açıdan yıldız sayılırsa, iki partinin daha bu figürü tercih ettiği söylenebilir. ÖDP ve Hak ve Özgürlükler Partisi güneş kullanmayı tercih etmiş.

“Ay” figürü de sık kullanılanlardan. Yine 5 parti ay veya aylar kullanıyor. En ay’lı parti MHP. Ondan sonra iki ay’la Genç Parti geliyor.

Hayvanları sembol olarak seçmiş üç partimiz bulunuyor. Demokrat Parti’nin pek iyi bilinen “kırat”ı birincisi. DYP amblemindeki formuyla kırat, şahlanmış ve sağa bakar durumda.

Ve tabi yine çok bilinen “arı” sembolü ise ANAP’a ait. En farklı hayvan sembolü ise Liberal Demokrat Partiye ait. Bir Yunus.

İnsanları tercih eden parti sayısı ise sadece iki. Aydınlık Türkiye Partisi ve Hak ve Özgürlükler Partisi insan figürleri kullanmayı yeğ tutmuş. Aslında bir insan figürü daha var parti amblemlerinde. Ancak gözünüzü biraz kısmanız gerekebilir. O da DYP’nin (eski amblem) kıratına binmiş olan “jokey”.

Parti amblemlerinde “araç-gereç” kullanmayı uygun bulan partiler ise AKP (ampul), Emek Partisi (çark) ve Türkiye Komünist Partisi (çark ve çekiç). Diğer partiler tarafından hiç kullanılmamış figür sahibi partiler ise Halkın Yükselişi Partisi (çınar yaprağı), Cumhuriyet Halk Partisi (oklar), Adalet ve Kalkınma Partisi (ampul) bir-iki akla gelen  örnek olarak sayılabilir.

Gözler oy’un aynasıdır

Bunlardan hangisi “ön yargısız” seçmene çekici gelir bilinmez ama bir de uzun pusulanın gözünüzle yaptığı bir temas hali bulunuyor. Pusula’nın enlemesine geniş olması ilk ele alındığında gözün “ortaya” bakmasına-kısa süreli de olsa-neden oluyor.

Buradaki partiler biraz ama sadece birazcık avantajlı… Listede 8, 9, 10, 11 ve 12 no’da yeralan; GP, DYP, LDP, BBP veMHP bu durumdan ne kadar yararlanır bilinmez.

Ancak bundan sonra göz, okuma alışkanlığının bir parçası olarak hemen en sola kayıyor ve burada hayli duruyor. Yani 1, 2, 3, 4 ve nispeten 5. sıradaki; ATP, BTP, SP, İP ve CHP avantajlı sayılabilir.

Nihayet göz bunlardan sonra sona bakıyor. Ama ne kadar alıcı bir gözle belli değil. 15, 16 ve 17 no’lu partiler; ANAP, EMEP ve TKP şans bulabiliyor.

Elbette bunların hepsi göreceli değerlendirmeler. Aklınızda ve kalbinizde oyunuzu kime vereceğinizi belirlemişseniz… Bu renklerin, figürlerin ve amblemlerin ve sıralamanın hiçbir önemi bulunmuyor.

Pusula Sıralaması:

1-   Aydınlık Türkiye Partisi
2-   Bağımsız Türkiye Partisi
3-   Saadet Partisi
4-   İşçi Partisi
5-   Cumhuriyet Halk Partisi
6-   Halkın Yükselişi Partisi
7-   Özgürlük ve Dayanışma Partisi
8-   Genç Parti
9-   Doğru Yol Partisi
10- Liberal Demokrat Parti
11- Büyük Birlik Partisi
12- Milliyetçi Hareket Partisi
13- Adalet ve Kalkınma Partisi
14- Hak ve Özgürlükler Partisi
15- Anavatan Partisi
16- Emek Partisi
17- Türkiye Komunist Partisi
www.iyibilgi.com



Bu haber 4,396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,326 µs