En Sıcak Konular

"Laiklik kuşkusu pazarlayanlar var"

28 Mayıs 2007 17:05 tsi
Berkan dünkü yazısını şöyle bitiriyordu: "Unutmayın, 'biz'lerin nefes alabileceği yegâne atmosfer demokrasi" Hasan Cemal'in yazısı da benzer bir cümleyle bitiyordu: "Çare, seçim sandığı. Ceza ve ödül halkın oyuyla kesilir demokrasilerde..." Sağduyu

Radikal yazarı Tarhan Erdem yorumluyor...

İsmet Berkan 'Bu iktidara karşı her yol mubah' anlayışını ele aldığı dünkü yazısını şöyle bitiriyordu: "Hepimiz nefes almak istiyoruz. Ve unutmayın, 'biz'lerin nefes alabileceği yegâne atmosfer demokrasidir, ülkenin nefes alabileceği yegâne atmosfer demokrasidir." Bir gün önce Hasan Cemal'in yazısı da benzer bir cümleyle bitiyordu: "Çare, seçim sandığıdır. Ceza ve ödül halkın oyuyla kesilir demokrasilerde..." Bu sakin, sağduyu sahibi iki yazara bu cümleleri yazdıran neydi?

Sanıyorum bu dostlarımız, Şakir Süter'in 23 Mayıs tarihindeki 'Tuhaf
sözler' başlıklı yazısında yazdıklarını bizden çok önce duydukları için tedirgindirler. Sayın Süter o yazısında kulislerdeki söylentileri naklediyordu:
"AKP kapatılacak! Seçimler ertelenecek! 22 Temmuz'dan sonra, seçimlerin iptali de gündemde"!
Sayın Süter "Doğru, yanlış, gerçek, yalan, saçma, makul, abuk; fark etmez... Paylaşacağız..." notuyla, yazısında başka dedikodulara da yer vermişti.
Şimdi soğukkanlılıkla neler olduğunu düşünelim:
Ülkemizde, siyasal sorunlarla karşılaştığında, çözümü demokrasi içinde bulmak yerine kestirme yollar arayanlar; buldukları olmayacak marifetlerini uygulamak isteyenler olmuştur.
1954'ten bu yana siyasal hayatı izlemeye çalışırım. Her dönemde, seçim dışında iktidar değişimi arayanları gördüm. Zorla iktidar değiştirmek isteyenlere Hasan Cemal 'Organize çekirdek' adını veriyor; ben 'Cuntacı' adını daha uygun buluyorum.
Hiçbir zaman cuntacı eksiğimiz olmadı! Bunlar siyaset, basın, üniversite çevrelerinden ortak veya yardakçı bulmakta da güçlük çekmediler. İçlerinde tanınmış siyaset adamı, yazar, profesör hep vardı.
Cuntacılar her zaman siyasal iktidarı çekilmeye zorlamışlardır. Son 50 yılda, cuntacılar dört kez başarılı oldu, iktidarın kısmen ya da tamamen el değiştirmesini sağladılar. Kapalı idareden demokrasiye geçilir geçilmez eskiden kalan artıklar veya yeni hevesliler cuntalarını kurmuşlardır.
Anlaşılıyor ki bugün de iktidarın seçim dışı yollarla el değiştirmesini isteyen bir ya da birden fazla cunta vardır.
Cuntacıların lehine görünen, değişimin bazı kesimlerde yarattığı bunalımdır. Türkiye, AB ve ekonomik nedenlerle değişim sürecine girmiştir. Demokrasi dışı yol arayanlar değişimden sıkıntı duyanları insafsızca kullanmaktadırlar.
Cuntacılar, iktidarın laiklik karşıtlığı kuşkusunu da, başarıyla kullanmaktadırlar. Cumhuriyet ilkelerine tehditlerden samimiyetle çekinenlerin bir bölümü bilerek ya da bilmeden cuntacılara cesaret vermektedir.
Cumhuriyet mitinglerinin amacını saptırma girişimleri nasıl başarısız bırakılmışsa, laiklik kuşkusu pazarlayanların bizzat meydanlara koşanlar tarafından geriye döndürüleceğine inanıyorum.
Cuntacıları mağlup edenler de, onlara mağlup olanlar da sonuçta iktidarıyla ve muhalefetiyle siyaset adamlarıdır. Bugün eski darbe günlerine benzerliklerimiz vardır ama farklılıklarımız daha çoktur. Ben siyaset adamlarının cuntacıları etkisiz bırakacağına inanıyorum.
14 seçim geçiren halkımız, her şeyin farkındadır; cuntacıları, korku ve hayal pazarlayanları yakından tanımaktadır. Seçmene 'darbe' yutturulamayacaktır.
Telaşlanmayalım, oy vermeye sekiz hafta kaldı; cuntacılar karşısında tedirginlik duymayalım; sadece uyanık olalım.



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,548 µs