iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Washington- Tahran hattında "son" tango!

28 Mayıs 2007 16:24 tsi
Washington- Tahran hattında Washington ve Tahran yirmi sekiz yıl aradan sonra masaya oturdu. Bu önemli gelişmenin ne anlama geldiğini bölgeyi yakından tanıyan gazeteci Hüsnü Mahalli ile konuştuk. iyibilgi özel

Türkiye iç tartışmalarına kilitlenmişken bölgede önemli bir gelişme yaşanıyor. Washington yirmi sekiz yıl sonra Tahran ile masaya oturuyor. İran tarafına göre, büyükelçiler düzeyinde gerçekleşecek görüşmenin gündemini, "Irak'taki İran rejimi muhalifi Halkın Mücahitleri Örgütü, Irak'taki güven ve istikrara İran'ın katılımının sağlanması, ABD güçlerinin çekilmesi için takvim belirlenmesi ve Irak'ın yeniden yapılandırılmasında İran'ın rolü" konuları oluşturuyor.

Irak'ta güven ve istikrar için çözüm yolları aranacağı ifade edilen görüşmeye, Irak'ın ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak El Rubai'nin de katılacağı belirtiliyor.

ABD’nin Irak’tan çekileceği tartışmalarına tuz biber eken bu gelişme ne anlama geliyor? ABD İran’la masaya oturup Irak’tan çekilmeden önce nüfuz paylaşımı mı yapıyor? Böyleyse Türkiye’den ne gibi bir beklenti oluşabilir? İyibilgi İran-ABR görüşmesini bölgeyi yakından tanıyan gazeteci Hüsnü Mahalli’ye sordu.

“ABD İran’dan çekilmeyecek!”

Mahalli öncelikle ABD’nin Irak’tan çekileceği şeklindeki iddianın gerçekçi olmadığını söyleyerek sözlerine başlıyor. ABD’nin Irak bağlamında İran ile görüşmesinin sadece Irak ile ilgili değil, tük bölgeyi ilgilendiren konularda olduğunu belirtiyor. Hizbullah’tan nükleer teknolojiye, Irak’ın güvenliğinden bölgesel sorunlara birçok konunun ele alınacağını düşündüğünü belirten Mahalli “Amerikalılar İran’ın nükleer girişimine yönelik son kararlarını alıyorlar. ABD’deki Yahudi lobisi ve İsrail Washington yönetimi üzerindeki baskısını arttırdı. Araplar artan Şii nüfuzundan endişeli. Amerikalılar son adım öncesinde İranlıların ne düşündüğünü ilk ağızdan duymak için masaya oturma kararı aldılar. Bundan sonra belki daha üst düzey bir görüşme olur. Ondan sonra ne yapılacağına karar verilecek” diyor.

Mahalli’nin sözleri bir hayli ilginç. Peki, ABD’nin son kararı İran’a müdahale mi olacak? Bu sorumuzu da yanıtlayan Mahalli “İran’a müdahalenin bir seçenek olduğunu söylüyorlar. Ancak sadece bu değil. ABD İran’la anlaşabilir de. Her şey olabilir. Ancak ABD’nin İran’la anlaşabilmesi için İran’dan nükleer girişim ile ilgili taviz beklediği bir gerçek” şeklinde yanıt veriyor.

“Kürt sorunu kaşınabilir!”

Öte yandan ABD-İran görüşmesi Türkiye’de yapılan “Kuzey Irak’a girelim mi girmeyelim mi” tartışmasına denk geldi. Bölgede hiçbir şeyin etkileri açısından birbirinden bağımsız olmadığı düşünüldüğünde Hüsnü Mahalli’ye “bu denklemi nasıl değerlendiriyorsunuz” diye yoruyoruz. Mahalli’nin yanıtı şöyle: Türkiye’deki tartışmalar eksik yapılıyor. Olaya yalnız Türkiye-Irak meselesi ya da PKK sorunu olarak bakılıyor. Oysa konuştuğumuz hikaye bütün bir bölgeyi ilgilendirir. Türkiye gibi Sünni bir ülkenin ordusunun Kuzey Irak’a yerleşmesi İran’ı memnun etmez. Girmesine karşı çıkmayacaktır ancak orda kalmasını istemez. Şu anda Şiilerle ittifak halinde olan Barzani ve Talabani de bunu istemez. Araplar da Kürtlere karşı yapılacak bir operasyona sıcak bakacaktır. Ancak eğer kalıcı olacaksa bu operasyon Arap ülkeleri de farklı tavır sergileyebilir. Daha önemlisi bu operasyon sonrasında Kür t sorunu kaşınacaktır. Bırakın operasyonu DTP meclise girdiğinde en sıcak madde bu olacaktır. DTP’liler AB’ye gidip “siyasal sisteme katılmamız engelleniyor” diyecektir. Sınırötesi operasyon olursa bu konu daha da önemli hale gelecektir. Bu ortamda demokrasi yara alabilir.”

www.iyibilgi.com



Bu haber 795 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,891 µs