En Sıcak Konular

Gazlı içeceklerde siroz tehdidi

28 Mayıs 2007 12:01 tsi
Gazlı içeceklerde siroz tehdidi Sağlık ve çevre konusundaki hassasiyetiyle tanınan İngiliz Independent gazetesi , neredeyse tam sayfa kapak yaptı ğı manşet haberinde, kolalı ve gazlı alkolsüz içeceklerde bulunan koruyucu E211 maddesinin, DNA yapısını bozup siroza ve hatta Parkinson gibi

E211 maddesi, 148 milyar dolarlık küresel karbonatlı içecek piyasasında yıllardır kullanılan bir koruyucu. İçecekleri küflenmeye karşı koruyan bu kimyasal madde aynı zamanda Avrupa Birliği’nden de onaylı.
 
Ancak ‘sodyum benzoat’ olarak adlandırılan E211 üzerine daha önce de çeşitli araştırmalar yapmış olan Sheffield Üniversitesi moleküler biyoloji profesörü Peter Piper, Independent gazetesine yaptığı açıklamada, bu kimyasalların mitokondride DNA’ya zarar vererek, nihai süreçte Parkinson ve siroz gibi gibi daha çok adı yaşlanma ve alkol tüketimiyle anılan hastalıklara yol açabileceğini ifade etti.
 
Benzoik asitin bir türevi olan sodyum benzoat, doğal olarak çilek ve böğürtlen gibi meyvelerde bulunuyor. Turşu ve sosların da içine konulan bu madde, alkolsüz içeceklerde C vitamini ile birlikte kullanıldığında, ‘benzen’ adı verilen bir kanserojen madde oluşmasına yol açıyor.
 
Sodyum benzoat üzerine çalışmalarıyla tanınan Profesör Piper, laboratuar ortamında bu maddenin canlı maya

 
üzerinde nasıl bir etki yarattığını ölçtü. Deneyin sonunda, “hücrelerin enerji istasyonu” olarak da tanımlanan mitokondrinin DNA’sında tahribata neden olduğu anlaşıldı. Kimi durumlarda mitokondri nin tamamen devre dışı kaldığı gözlendi. Piper, yaptığı açıklamada, “Mitokondri, size enerji vermek için oksijen tüketir. Ancak siz buna zarar verirseniz, hücre de çok ciddi şekilde kötü çalışmaya başlar. Bu DNA bozulmasının yol açtığı birçok hastalık var. Parkinson da bunlardan biri. Ama tabi yaşlanma olayından bağımsız bir şekilde…” dedi.

Yüz milyonlarca tüketicinin söz konusu olduğu bu dev sektör üzerinde ciddi etkiler yaratabilecek araştırmasında İngiliz hükümetine bağlı bir araştırma konseyinden maddi destek gören Prof. Piper, ebeveynlere tavsiyede bulunurken, ürünlerdeki E211 miktarının güvenli olup olmadığı yeni testlerle ortaya çıkarılana kadar, içinde koruyucu maddeler bulunan içecekler alırken dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
 
The Independent, bu içecekleri üreten firmaların ve İngiliz Alkolsüz İçecek Üreticileri Birliği’nin, devlete bu koruyucu maddelerin zararsız olduğu konusunda güvence verdiğini de ifade etti.
 



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,431 µs