En Sıcak Konular

28 yıl sonra ilk buluşma

28 Mayıs 2007 08:23 tsi
28 yıl sonra ilk buluşma İran ve ABD yetkilileri, 28 yıl aradan sonra, üçüncü bir ülkeyi ilgilendiren konu nedeniyle de olsa, ilk kez bir araya geliyor. Washington ve Tahran yönetimleri bugün, Irak'taki güvenlik konusunu büyükelçiler düzeyinde ele alacak.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yapılacak toplantıya İran'ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kumi'nin yanı sıra İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Ortadoğu Genel Müdürü ile Dışişleri Bakanlığı Özel Irak Bürosu Başkanı katılacak.

Toplantıya ABD adına katılacak heyete de Bağdat Büyükelçisi Ryan Croker başkanlık edecek. Resmi haber ajansı İRNA'nın bildirdiğine göre, toplantıya katılacak İran heyeti, Bağdat'a gitti.

İran tarafına göre, büyükelçiler düzeyinde gerçekleşecek görüşmenin gündemini, "Irak'taki İran rejimi muhalifi Halkın Mücahitleri Örgütü, Irak'taki güven ve istikrara İran'ın katılımının sağlanması, ABD güçlerinin çekilmesi için takvim belirlenmesi ve Irak'ın yeniden yapılandırılmasında İran'ın rolü" konuları oluşturuyor.

Irak'ta güven ve istikrar için çözüm yolları aranacağı ifade edilen görüşmeye, Irak'ın ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak El Rubai'nin de katılacağı belirtiliyor.

Görüşmenin, her ne kadar Irak konusunda yapılacağı ifade edilse de, aralarında 28 yıldır diplomatik ilişki olmayan iki ülke yetkililerini bir araya getirmesi
açısından önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

İran – ABD ilişkileri

İran'ın son şahı Muhammed Rıza döneminde çok iyi düzeyde olan İran - ABD ilişkileri, 1979 İslam devriminden sonra, Humeyni çizgisindeki üniversite öğrencilerinin Tahran'da ABD Büyükelçiliği’ni basarak, burada çalışan 52 kişiyi rehin tutmaları nedeniyle tamamen kesilmişti.

Aralarında 28 yıldır diplomatik ilişki bulunmayan iki ülke, son yıllarda özellikle İran'ın nükleer programı nedeniyle uluslararası arenada sık sık karşı karşıya geliyor.

ABD, İran'ı nükleer silah üretmeye çalışmakla suçlarken, programının barışçıl amaçlı olduğunu ifade eden Tahran yönetimi, BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen nükleer programını durdurmuyor.

Irak'ı işgal eden Washington yönetimi, bu ülkedeki güvensizlikten de İran'ı sorumlu tutuyor.
 
Hakkındaki iddiaları kabul etmeyen Tahran yönetimi, Irak'taki güvensizliğin asıl nedeninin ABD olduğunu, bu nedenle de geri çekilmesini istiyor.

Aralarındaki sorunları çözmek için bugüne kadar bir araya gelmeye yanaşmayan ABD ve İran, Irak'ın güvenliği konusunda görüşmek için anlaştıklarını açıklamıştı.

Uzmanlar, üçüncü bir ülke dolayısıyla da olsa birbirini düşman olarak gören iki ülkenin bir araya gelmesinin önemli olduğunu ve ikili görüşmeler için zemin oluşturabileceğini belirtiyor.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD ile görüşmeye sadece Irak konusunda müsaade ettiğini belirtmiş ve kendilerine karşı tutumunu değiştirmeden bu ülkeyle doğrudan görüşmeyeceklerini açıklamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de, Irak ile ilgili müzakerelerden sonra görüşmenin devam edebilmesi için, "ABD'nin yapıcı bir tutum sergilemesini, Irak'taki hatasını kabul ederek bu ülkeyi terketmesini" şart koşmuştu. CNNTurk



Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,969 µs