En Sıcak Konular

'Görüşlerimiz kararlı bir şekilde iletilecek'

8 Ağustos 2011 20:23 tsi
'Görüşlerimiz kararlı bir şekilde iletilecek' Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye ziyaretinde Türkiye'nin görüşlerini açık ve kararlı bir biçimde dile getireceğini söyledi.

Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye'de yaşanan olaylarla ilgili bakanlar kurulunu bilgilendirdiğini belirtti. Arınç, Suriye'deki gelişmeleri ilk gününden beri takip ettiklerine işaret ederek, "Sayın Dışişleri Bakanımız Başbakanımızın talimatlarıyla yarın Şam'a gidecek ve bu konuda Türkiye'nin, hükümetin görüşlerini sayın Başbakanımızın ifadesiyle 'açık ve kararlı biçimde' kendilerine aktaracaktır. Suriye ve dost ülkelerdeki gelişmelerle ilgili tutumumuz son derece açıktır. Can kayıpları olmaksızın, halkın haklı talepleri karşılanmalı, demokratik reformlar gecikmeksizin karşılanmalıdır. Bu reformların gerçekleşmesi beklenirken Suriye'de sivil kayıplara yol açan geniş çaplı operasyonlar yapılmaktadır. Bu operasyonların ne yöntemi ne zamanlaması anlaşılır değildir. Yöntemi açısından şunu söyleyebiliriz: Hama ve De yor Zor'da tanklar kullanılarak operasyonlar yapılmaktadır. Bu çapta canlı kayıplara yol açmıştır. Bu tür yöntemler hiçbir şekilde mazur görülemez. Zamanlaması da yanlıştır. Çünkü Ramazan ayı İslam dünyası içerisinde çok mukaddes bir aydır. Bu ay küskünlerin bile barıştığı, herkesin birbirine sevgiyle, şefkatle yaklaştığı bir ayda bu tür operasyonların yapılmasının hiçbir mantığı yoktur. Dolayısıyla can kayıplarına yol açmadan, demokratik reformların süratle hayata geçirilmesi, demokratik tepkilere, özgürlük alanlarına dikkat edilmesi gerekirken bu tür operasyonlarla Suriye'de sivil kayıplara uğranılması kadın, erkek, çoluk, çocuk sayıları yüzleri aşan insanın hayatını kaybetmesi büyük bir acı ile takip edilmektedir. Sayın Dışişleri Bakanımız yarınki ziyaretinin çok olumlu sonuçlar vermesini temenni ediyoruz. Bu konuda Türkiye'nin, sayın Başbakanımızın, hükümetimizin, bizlerin ifade ettiği konuda yeni gelişmeler konu edilecek ve Türkiye'nin tavrı kendilerine bir kez daha kararlı bir şekilde aktarılacaktır. Sayın Dışişleri bakanımızın dönüşünü takiben durum tekrar değerlendirilecek, bu konuda Türkiye'nin adım atması gereken konular yine kamuoyuyla paylaşılacaktır."

'Suriye toprakları içerisinde bir tampon belge oluşturulması düşünülüyor mu?' sorusuna ise Arınç, "Bu konu görüşülmedi, aktaracağım bir bilgi yok" diye karşılık verdi.

'ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamada ABD Dışişleri Bakanı'nın mesajlarını da Davutoğlu'nun götüreceği belirtiliyor. Bu mesajlar nedir?' sorusuna ise Arınç, "Türkiye'nin görüşleri bu şekilde özetlenebilir. Başbakan Erdoğan cumartesi konuşmasında Türkiye'nin görüşlerini açıkça ortaya koymuştu. Sayın Clinton ve başkasının düşüncelerini Dışişleri Bakanımızın aktarıp aktarmayacağı bizim gündemimizde yok. Bu olay şüphesiz yalnız Suriye'yi değil, bölgemizi ve dünyayı yakından ilgilendiriyor. ABD Dışişleri Bakanlığını da, Avrupa ülkelerinin de Suriye'deki olaylara karşı duyarsız kalması hem mümkün değil, hem beklenemez. BM'nin ve uluslar arası camianın harekete geçmesi doğaldır." şeklinde konuştu.

YARDIMLAR VERGİDEN İNDİRİLECEK

Arınç, Somali ve açlık tehlikesi yaşayan diğer Afrika ülkelerine yapılacak yardımlarla ilgili Başbakanlık genelgesiyle başlatılan yardım kampanyasında 19 milyon 673 bin 124 lira toplandığını söyledi.

Kurumlar ve Başbakanlık aracılığı ile makbuz karşılığı ayni ve nakdi yardımların vergi matrahlarından düşülmesi için Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını söyleyen Arınç, "Somali ve diğer ülkelere bugüne kadar yapılan yardımların süratle sevk edilmesi ve bundan sonraki yardımlardan vergi alınmaması kararı alınmıştır. Başbakanımız bu kampanyanın çok önemli olduğunu ifade etmektedir. Halkımızın da duyarlı olduğunu biliyoruz." diye konuştu.

(CİHAN)

Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,978 µs