En Sıcak Konular

Suriye'de önemli gelişme!

8 Ağustos 2011 16:42 tsi
Suriye'de önemli gelişme! Suriye'de karmaşa sürerken dünyadan da çeşitli tepki ve açıklamalar gelmeye devam ediyor...

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Savunma Bakanı Ali Habib'i görevden aldı.

OLAYLARDAN KAÇAN SURİYELİLERİN, SINIRDA BEKLETİLEN SURİYE ASKERLERİNİN SAYISININ ARTIRILMASI NEDENİYLE TÜRKİYE'YE GEÇİŞ YAPAMADIKLARI BİLDİRİLDİ

Suriye'nin, ülkedeki olaylar nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin geçiş güzergahı olan Hatay'ın Yayladağı ilçesi sınırında sıkı önlem alması ve sınırdaki asker sayısını artırması nedeniyle, yeni geçişlerin yapılamadığı bildirildi.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Suriyeli askeri birliklerin, son olarak ülkenin iki büyük kenti Hama ve Deyr'uz Zur'a girmesiyle, Türkiye;ye sığınanların sayısının artacağı tahmin ediliyordu. Ancak, Suriyeli askeri birliklerinin, Suriyelilerin giriş yaptığı Yayladağı ilçesi Güveççi köyü yakınlarındaki evlere mevzilenmesi ve Türkiye'ye girmeye çalışan iki kişinin vurularak öldürüldüğü iddiası nedeniyle geçişler yapılamıyor.

Ülkelerindeki olaylardan kaçanların, sınırda bekletilen Suriye askerlerinin sayısının artırılması nedeniyle Türkiye'ye geçememeleri, Hatay'da Türk Kızılay'ı tarafından geçici olarak kurulan çadır kentlerde kalan Suriyelileri tedirgin ediyor. Sınıra yaklaşamayan, yakınlarından haber alamadıkları için endişe duyan Suriyeliler, ülkelerindeki olayların bir an önce sona ermesini bekliyor.

Bu arada, Türk Kızılay'ı tarafından kurulan ve 7 bin 292 Suriyelinin bulunduğu belirtilen çadır kentlerde düzenlenecek çeşitli etkinlikleri, burada kalan Suriyelilerin ülkelerindeki ölümler nedeniyle kabul etmedikleri öğrenildi.

Öte yandan, Suriye'nin İdlip kenti ve kente bağlı Cisr Şuur ilçesi ile Hama kentlerinde elektrik, internet ve telefon hatlarının kesildiği, Hatay'daki geçici çadır kentlerde kalan Suriyelilerin, bu kentlerde yaşayan yakınları ile irtibat kuramadıkları ve hayatlarından endişe ettikleri, bu nedenle ülkelerine geri dönenlerin olduğu kaydedildi.
EL EZHER ŞEYHİ: "SURİYE'DEKİ DURUM ÇİZGİYİ AŞTI"

Mısır'daki El Ezher'in Şeyhi Ahmet El Tayyib, Suriye'ye kan akıtmaya son verme çağrısında bulundu.

El Tayyib, Mısır'ın Mena ajansında yayımlanan açıklamasında, "Suriye'de durumun çizgiyi aştığını" belirtti.

"El Ezher'in uzun süre sabrederek, hassaslığı nedeniyle Suriye'deki durumdan bahsetmekten kaçındığını" ifade eden El Tayyib, ancak çizginin aşıldığını ve bu trajediye son vermekten başka çözümün olmadığını söyledi.
KUVEYT, SURİYE'DEKİ BÜYÜKELÇİSİNİ İSTİŞAREDE BULUNMAK ÜZERE GERİ ÇAĞIRDI

Kuveyt'in, Suriye'deki büyükelçisini istişarede bulunmak üzere geri çağırdığı bildirildi. Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed El Salim El Sabah, Kuveyt parlamentosunda basına yaptığı açıklamada, "Suriye'deki büyükelçimizi istişare için çağırdık" dedi.

El Sabah ayrıca, Körfez ülkeleri dışişleri bakanlarının Suriye'deki durum hakkında görüşmelerde bulunmak üzere bir araya geleceklerini belirtti. Diğer bir Körfez ülkesi olan Suudi Arabistan da bir gün önce Suriye'yi, bu ülkedeki protesto gösterilerini kırmak için güç kullandığı gerekçesiyle kınamış ve Şam'daki büyükelçisini geri çağırmıştı.


DEYR EZ ZOR KENTİNDE ANNE VE 2 ÇOCUĞU ÖLDÜ

Suriye'nin doğusundaki Deyr Ez Zor kentinde 3 kişinin öldüğü bildirildi.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden yapılan açıklamada, bir kadınla 2 çocuğunun güvenli bir bölge ararken öldüğü belirtildi.

Anne ve çocukların tank destekli Suriye askeri birliklerinin kentte dün başlattıkları operasyondan kaçarken öldüğü, babanın yaralandığı kaydedildi.

Suriye Devrim Koordinasyon Komitesi'nden dün yapılan açıklamada, Deyr Ez Zor kentindeki dünkü operasyonda en az 50 sivilin öldüğü bildirilmişti. Operasyonun bugün de devam ettiği, bu sabah kentten ağır silah sesleri duyulduğu açıklanmıştı.
ALMAN HÜKÜMETİ SURİYE DEVLET BAŞKANI ESAD'A, ŞİDDETE SON VERMESİ ÇAĞRISINDA BULUNDU

Alman hükümeti, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a, şiddete son vermesi çağrısında bulundu.

Alman hükümeti sözcü yardımcısı Christoph Steegmans, Berlin'de yaptığı açıklamada, hükümetin Suriye'deki gelişmelerden büyük endişe duyduğunu belirterek, "Devlet Başkanı Esad, kendi halkıyla diyaloğa girmeyi reddettiği ve şiddete başvurduğu sürece, Alman hükümetinin görüşüne göre ülkenin kaderini tayin etme konusundaki yasallığını kaybetmiştir" şeklinde konuştu.

Suriye Silahlı Kuvvetlerinin sivillere yönelik saldırılarını hafta sonunda da sürdürdüğüne işaret eden Steegmans, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlı ortak tavrına rağmen, Suriye Devlet Başkanı'nın tutumunda bir değişiklik olmamasını gittikçe artan bir endişeyle izlediğini kaydetti.

Steegmans, Alman hükümetinin, AB'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarını artırmasını takdirle karşıladığını, ayrıca ekonomik alandaki yaptırım imkanlarını araştırdığını sözlerine ekledi.

Almanya Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü de Suriye hükümetinin, "ülkede yasallığını kaybetmek için her şeyi yaptığını" belirterek, Şam'daki Almanya Büyükelçiliğinin hala çalıştığını, ancak Suriye hükümeti ile ilişkileri en aza indirdiğini ifade etti.

Sözcü, büyükelçiliğin Suriye'deki muhalif gruplarla da sürekli irtibat halinde olduğunu kaydederek, bu ülkeden gelen bilgilerin azlığı nedeniyle büyükelçiliğin temas kanallarını açık tutmasının önemli olduğuna dikkati çekti.

ÜRDÜN DIŞİŞLERİ BAKANI CUDE'DEN DİYALOG VE REFORM ÇAĞRISI

Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cude, Suriye'de rejim karşıtı gösterilerin kanlı şekilde bastırılmasından "endişe duyduğunu" belirterek, krize son vermek için diyalog ve reform çağrısında bulundu.

Ürdün'ün Petra ajansının haberine göre Cude, yayımlanan açıklamasında, "Suriye'deki durumun endişe verici ve üzücü olduğunu" kaydetti.

"Suriye'nin bu zor durumdan sıyrılması için diyalog ve reform" çağrısında bulunan Cude, Ürdün'ün komşusunun iç işlerine karışmayacağını da vurguladı.
DEYR EZ ZOR KENTİNDEKİ OPERASYON BUGÜN DE SÜRÜYOR

Tank destekli Suriye askeri birliklerinin doğudaki Deyr Ez Zor kentine dün başlattıkları operasyonun bugün de devam ettiği, bu sabah kentten ağır silah sesleri duyulduğu bildirildi.

Suriye'deki protesto eylemlerini organize eden Yerel Koordinasyon Komitesi'nden yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin Deyr Ez Zor'da bugün de topçu ateşi ve makineli silahlarla saldırılarına yeniden başladığı belirtildi.

Suriye Devrim Koordinasyon Komitesi'nden dün yapılan açıklamada, Deyr Ez Zor kentindeki dünkü operasyonda en az 50 sivilin öldüğü bildirilmişti.

KAN AKITILMASINA SON VERİLMESİNİ İSTEYEN SUUDİ ARABİSTAN, ŞAM BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Suriye'de kan akıtılmasına son verilmesini talep ederek, bu ülkedeki büyükelçilerini geri çağırdıklarını açıkladı.

Kral Abdullah, El Arabiye TV tarafından yayımlanan yazılı açıklamasında, "Suriye'deki gelişmeler Suudi Arabistan tarafından kabul edilemez" diyerek, Suriye yönetiminin protestoculara karşı orantısız güç kullandığını ifade etti.

Açıklamada, "Suriye, çok geç olmadan geniş düşünmeli ve sadece sözle değil, pratikte de reformları başlatmalı ve uygulamalı" denildi. Kral Abdullah açıklamasında, ''Suriye'nin ya aklın yolunu seçeceğini, ya da kargaşa ve kayıpların derinliklerine sürükleneceği'' uyarısını da kaydetti.

AA 



Bu haber 1,201 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,497 µs