En Sıcak Konular

İHH'dan Somali'ye yardım

8 Ağustos 2011 15:18 tsi
Son 60 yılın en kurak yıllarını yaşayan Afrika boynuzunda dünyanın en fakir 3 ülkesinden 2 si olan Somali ve Etiyopya'da insanlar yardıma muhtaç halde çaresizce bekliyorlar.

İHH insani yadım vakfı Etiyopya'nın kuzey doğusunda bulunan 4,5 milyon nüfusun yaşadığı Etiyopya-Somali eyaletinde gıda dağıtımında bulundu.Eyaletin başkenti CİCİGA ya 70 km mesafede bulunan Somali sınırındaki ARTŞEK bölgesinde bulunan 3000 kişinin yaşadığı barınak kamp bölgesinde 300 ton mısır, 2 ton yağ ve 3 ton hurma dan oluşan acil gıda dağıtımını 3000 insana gerçekleştirdi.

İHH Y.K Üyesi Osman Atalay dağıtım yaptığımız Artşek bölgesinde 1.200 000 insan çalı çırpı, naylon ve kartonlarla destekleyerek oluşturdukları barınak türü yerlerde yaşadıklarını bölge insanının kamp olarak adlandırdığı bu yerlerde su, tuvalet, gibi en önemli ihtiyaçlardan mahrum olarak tam 11 yıldır bu şekilde hastalık ve ölümlerle mücadele ettiklerine şahit olduklarını söyledi.Etiyopya'nın bu bölgesine 11 yıl önce kuraklık dolayısı ile köylerini terk ederek gelen insanlar bir daha köylerine geri dönemediler.

2000 yılındaki büyük kuraklık döneminde gene bu bölgeye geldiğimizde bu insanlara yardım getirmiştik. Fakat 11 sene sonra tekrar geldiğimizde hiçbir şeyin değişmediğini aynı muhtaç yoksul ve hayati ihtiyaçlarından mahrum bir şekilde hastalıklarla boğuştuklarına şahit olduk.Bu gün Somali'den Kenya ve Etiyopya ya göç eden bu insanların tamamına yakını asla geldikleri yerlere dönemeyecektirler.

Yetersiz beslenmeden kaynaklanan karın şişmeleri, saç, deri hastalıkları, katarak görme bozuklukları ve çocuk ölümlerini sıtma ishal tüberküloz'dan çok sayıda insanın kampda sürekli ölümü beklediklerini gözlemledik.

İHH Y.K Üyesi Osman Atalay, bölgeye gelen yardım kuruluşları en fazla 2 -3 ay sonra bölgeden yavaş  yavaş çekilecekler, gelen yardımlar acil gıda yardımları bunlar pansuman tedbirden öteye geçmeyecektir.Bölgenin kuraklığı ve yoksulluğunun önüne geçmemizin yollarını aramalıyız.Bu bölgelere su kuyusu ve küçük baş hayvanlar vermeliyiz.Su göletleri oluşturacak projelere yatırım yapmak ve kampanyalarımızın yarısını kuyu, hayvancılık projelerine dönüştürmeliyiz.Aksi halde bu insanların yaralarını asla tedavi edemeyiz.

STK'lar kampanyalarının büyük bölümünü kalıcı projelere dönüştürmesi gerekiyor.Unutmamak gerekir ki Afrika ve bu bölgenin genelinde kronik kuraklık hastalık ve yoksulluk var.Fakat bu sefalet önlenebilir tedavisi çok kolay olan bir problemdir.İHH bölgede 6 su kuyusu açtığını ve bir su göleti, 2 su kuyusu projesi başlattığını açıkladı.



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,233 µs