En Sıcak Konular

Heykel: Arap Baharı İsrail'i endişelendiriyor

8 Ağustos 2011 12:10 tsi
Mısırlı ünlü yazar Muhammed Hasaneyn Heykel, Arap Baharı’nın yaptığı değişikliği değerlendirdi. Heykel, bu değişimin İsrail’i aşırı endişelendirdiğine dikkat çekti. Heykel, 'Arap Baharı biyolojik değişime yol açtı' dedi.

Mısırlı usta gazeteci-yazar Muhammed Hasaneyn Heykel, bölgedeki müttefiklerini vuran Arap Baharı’nın İsrail tarafından endişeyle karşılandığını ve engellenmeye çalışıldığını söyledi. Hiç hesapta olmayan üçüncü bir güç tarafından gerçekleştirilen bu değişimin tüm dünya tarafından büyük dikkatle izlendiğini dile getiren Heykel, devrim sonrası farklı gruplar arasında yaşanan çatışmaya da değindi.

Ünlü yazar Muhammed Hasaneyn Heykel, İsrail’in Arap bölgesindeki gelişmelerden –son zamanlarda bir nebze azalsa da- büyük endişe duyduğunu ifade etti. İsrail’in Arap Bölgesi’nde görülen gelişmelerden çok rahatsız olduğunu, Arap Bölgesi’ndeki müttefiklerini vuran bu Arap Baharı’nın gelişini ve gelişmesini engellemeye çalıştığını ekledi. Ünlü yazar ayrıca Arap değişiminin birçok ülkede yaşları yetmişe gelmiş liderler ve iktidarda otuz-kırk yıl kalmaları hususunda biyolojik değişime yol açtığını ve yerlerine acilen yeni neslin evlatlarından alternatifler hazırlandığını, Arap Baharı’nın değişim rüzgârlarıyla eski liderlerin ayaklarının altından halının çekildiğini dile getirdi.

Hesapta olmayan güç

Heykel sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm dünya; özellikle de Amerika, Arap Bölgesi’ndeki değişikliği takip ediyor ve olası değişim senaryoları için hazırlık yapıyor. Bu da ‘bilinenden bilinene, içerikten içeriği’nin sonucudur. Yani ebeveynlerin neslinden evlatların nesline (geçiş) ki bu daha önce görülmemiştir. Ortaya hesapta olmayan üçüncü bir güç çıkarak tecrübesizliğine, işleri idare etmedeki imkânsızlığına karşın değişim yapmayı başardı.”

Muhammed Heykel değişim baharı yaşayan Arap Bölgesi’nde her bir kesime ayak basacak bir yer bulunabilmesi için bütün güçler arasında bir mücadeleye tanıklık edildiğine, bunun da tüm kesimlerin çıkarlarının korunması için olduğuna işaret etti. Heykel ayrıca özellikle Mısır’da olmak üzere değişimi gerçekleştiren tarafların arasında çatışma olduğunu belirtti. Çatışma taraflarını ise şöyle açıkladı: “Devrimi gerçekleştiren, ancak işleri yürütme tecrübesi olmayan, isteklerinin hemen gerçekleştirilmesini istediği halde ülkeyi yönetmesine fırsat verilmeyenler ve istikrarlı veya bir geçiş programına sahip aşamalı geçiş yönetimi değil de geçici olduğu için büyük projeleri gerçekleştirmekte büyük sıkıntı yaşayan iktidar.”

Heykel son olarak şöyle dedi: “Mısır’da işler Geçici Askeri Konsey aracılığıyla iki yıl boyunca daha iyi şekilde yürütülebilir. Bu şekilde ülkeyi yönetebilir ve durumların iyileşmesini sağlayabilir. Bu da Mısır’da yönetimin ileri doğru hareket etmekten aciz geçici sultanın, ileriye dönük önemli, büyük adımlar atabilecek geçiş sultasına çevrilmesiyle mümkündür. Şu an yönetimde olan ve ülkeyi yöneten zaten Askeri Konsey’dir.” Heykel, ülkede seçimler olması halinde İslamcıların büyük güç elde edeceğini düşünüyor.



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,926 µs