En Sıcak Konular

Suriye Erdoğan'a sert cevap verdi

8 Ağustos 2011 09:36 tsi
Suriye Erdoğan'a sert cevap verdi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu kritik Suriye ziyaretine hazırlanırken Şam’dan sert bir mesaj geldi.

Devlet Başkanı Beşşar Esed’in danışmanı Şaban, “Türkiye’ye daha sert bir cevap vereceğiz” restini çekti. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Sabrımız tükeniyor” diyerek Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye’ye “kararlı birmesaj” götüreceğine yönelik açıklamasına Şam’dan tepki gecikmedi. Devlet Başkanı Beşşar Esed’in danışmanı Buseyna Şaban rest çekerek, Davutoğlu’nun daha sert bir cevap alacağını söyledi. Şaban, “Davutoğlu, Türkiye’nin silahlı terörist grupların sivillere, askerlere ve polislere karşı gerçekleştirdiği vahşi cinayetler ve suçları kınamayan tavrı noktasında daha sert bir cevap alacak” dedi. Şam, rejim karşıtı barışçıl gösterileri silahlı grupların işi olarak değerlendiriyor.

SURİYE EGEMEN BİR ÜLKE

Suriye haber ajansında yer alan konuşmasında Buseyna Şaban, “Eğer Türk hükümeti, kültürel ve tarihi bağlardan dolayı Suriye meselesini bir dışmesele olarak görmezse, Suriye her zaman dostlarının müzakeresini memnuniyetle kabul etmiştir. Ancak içişlerine yönelik uluslararası veya bölgesel müdahaleleri her zaman reddetmiştir” ifadelerini kullandı. Başbakan Erdoğan, Suriye’ye ilişkin pek çok konuşmasında Suriye’yi bir iç mesele olarak gördüklerini vurgulamıştı. Erdoğan, “Bizim Suriye ile 850 kilometre sınırımız var, akrabalık, tarih, kültür bağlarımız var. Burada olan bitene seyirci kalmamıza fırsat vermez” demişti.

KANLI PAZAR: 57 ÖLÜ

Rejim tankları ve askerleri, Hama’ya düzenlediği kanlı baskından bir hafta sonra doğudaki Deir Ez Zor kentine saldırdı. Bu kentteki saldırılarda 38 kişi ölürken ülke genelinde de toplam 57 kişi hayatını kaybetti. Suriye ordusu, rejim karşıtı gösterilerin yapıldığı Deir Ez Zor kentine dün büyük bir operasyon düzenledi. Kente tanklarla giren askerlerin, 9 kadar semtin kontrolünü ele geçirdiği bildirildi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdel Rahman, yarım milyondan fazla kişinin yaşadığı kentin en az üç semtinden silah ve patlama sesleri geldiğini aktardı. Rahman, Suriye ordusunun en az 250 tank ve zırhlı araçla kenti her yerden kuşatmış olduğunu vurguladı. Rahman, ayrıca Humus kentinin de Suriye ordusu tarafından kuşatıldığını kaydetti. Ayrıca 25 kadar tankın da Humus eyaletine bağlı Houla kentine girdiği bilgisini veren Rahman, burada en az 4 kişinin öldüğünü belirtti.

BM’DEN ESED’E BASKIN UYARISI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’den muhaliflere karşı kullandığı askeri yöntemlere son vermesini istedi. Bu görüşme, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki olayları bastırırken yaptığı şiddeti kınayan kararının ardından geldi. Esed ise 15 Mart’tan bu yana devam eden protestolara karşı kullanılan şiddeti savundu. Kanlı baskınlar yüzünden 2 bin kadar kişi hayatını kaybetmişti. Esed, “Yol kesen, kentleri kapatan ve halkı terörize eden kanun dışı kişilere karşı harekete geçmek, vatandaşlarının güvenliğini savunmak ve yaşamını korumakla yükümlü olan devletin bir zorunluluğudur” dedi.

Suriye parasız kalıyor

Suriye lirasını 2 yıldır basan Avusturya, Şam’ın insan hakları ihlalleri yüzünden parasını basmama kararı aldı. Merkez Bankası sözcüsü Christian Gutlederer, “Ülkedeki insan hakları ihlalleri ve siyasi gelişmeler nedeniyle Suriye lirasının baskısının durdurulduğunu” bildirdi. Yetkililer, Suriye’ye en son bu yıl ilkbaharda 600 milyon lira tutarında banknot gönderildiğini, ülkedeki gelişmeler üzerine Suriye lirasının basılmasını durdurduklarını kaydetti. Bankanın kararını doğrulayan Dışişleri Bakanlığı, “Suriye yönetimiyle Merkez Bankası’na bağlı banknot matbaası arasındaki sözleşmenin inceleneceğini” belirtti.



Bu haber 1,093 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,900 µs