En Sıcak Konular

Sondaj krizi büyüyor

8 Ağustos 2011 09:10 tsi
Sondaj krizi büyüyor Washington'a Kıbrıs notası...

Türkiye, 1 Ekim’de Doğu Akdeniz’de ilk sondajı yapma kararı alan Kıbrıs Rum Kesimi’ne karşı uluslararası alanda harekete geçiyor. Ankara, ilk sondajı bir Amerikan şirketi yapacağı için rahatsızlığını bu hafta Washington’a iletecek.

Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Doğu Akdeniz’de 1 Ekim’den itibaren doğalgaz aramak için sondaj çalışması başlatma kararını Washington ile BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) gündemine taşıyacak.

Ankara, doğalgaz aramada ilk sondajı bir Amerikan şirketinin üstlenmesi üzerine bu hafta içinde ABD nezdinde diplomatik girişimde bulunma kararı aldı. Türkiye, Washington Büyükelçiliği üzerinden yapacağı girişimde, Amerikan Nobel Enerji Şirketi’nin Rumların sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde ayırdığı 12’nci parsele ilk sondajı yapmayı kabul etmesinden duyduğu rahatsızlığı Obama Yönetimi’ne aktaracak.

Diplomatik kaynaklara göre Ankara, “Kıbrıs’ın güneyinde geçerliliği bulunmayan ruhsatlara dayanarak petrol ve doğalgaz arama, çıkarma faaliyetlerine ilgi duyan şirket ve ait olduğu ülkeyi sorumluluk ile hareket etmeye davet ediyoruz” mesajını verecek.

Sırada Mısır var

Diplomatik kaynaklar, Rumların Hüsnü Mübarek döneminde Mısır’la yaptığı anlaşma sonucu Mısır’a ait münhasır bölgeden daha fazla pay alarak ihlal yaptığının ortaya çıkması üzerine Kahire’deki yeni yönetimin de Rumlarla işbirliği yapmaktan vazgeçme eğiliminde olduğunu söylediler.
Yunan internet gazetesi To Vima ise hem Atina’yı hem de Kıbrıs Rum Yönetimi’ni, “Bu Türkiye için lafta değil gerçek casus belli (savaş nedeni) olur” diye uyardı. Gazete, “Eğer Türklerin askeri operasyon ihtimaline tümüyle cevap verebilecek durumda değilsek, Kardak’daki o gün yeniden tekrarlanabilir. O zaman da Atina ve Rum tarafı için sonuçlar çok daha trajik olabilir” ifadesini kullandı.

Uğur Ergan  / Hürriyet



Bu haber 1,388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,644 µs