En Sıcak Konular

ABD her Çin vatandaşına 5700 yuan borçlu

8 Ağustos 2011 08:03 tsi
ABD her Çin vatandaşına 5700 yuan borçlu Derecelendirme yaptı notu düştü, Çinliler hesap yaptı: ABD'nin her bir çin vatandaşına 5700 yuan borcu var....

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin kredi notuna yönelik sessizliğini bozdu ve ülkenin AAA olan notunu düşürdü. Bu kararla, ABD hükümeti, şirketleri ve tüketicileri için borçlanma daha maliyetli hale gelebilir.

ABD tarihinde ilk kez gerçekleşen bu olayda, S&P ABD’nin kredi notunu en yüksek not olan AAA’dan AA+ ya düşürdü. Kurum son dönemde borç limitinin yükseltilmesine yönelik süreçte yaşanan istikrarsızlık ve yetkililerin rekor yüksekliklere çıkan bütçe açığını azaltmak için kamu harcamalarında yeterli kesintiye gidememesini neden olarak gösterdi.

Çin: ABD'nin borç alışkanlığı dünya ekonomisini tehdit ediyor

Xinhua haber ajansının değerlendirmesinde, Washington'un savunma ve sosyal yardım harcamalarında kesinti yapması gerektiği savunuldu. Yorumda, kredi notunun düşürülmesine ABD'deki “kısa vadeli görüş açısıyla hareket eden politikacıların” kavgalarının neden olduğu ileri sürüldü. Değerlendirmede, Washington'un harcamalarını “dizginleyememesi” durumunda daha etkili kredi notu düşürülmesi ve küresel finansal sarsıntı olacağı savunuldu. Çin elinde en fazla ABD Hazine tahvili bulunduran ülkeler arasında yer alıyor.

Çinli ekonomistler, ABD'nin harcamaları kesme planının ABD ekonomisindeki toparlanmanın yavaşlayabileceği anlamına gelebileceğini, bunun da Çin'in ekonomik büyümesine zarar verebileceğini ifade ediyorlar.

ABD her Çin vatandaşına 5700 yuan borcu var

Elinde en çok ABD dolları ve ABD Hazine tahvili bulunduran Çin, ABD piyasasındaki belirsizliğin, uluslararası para sistemine zarar vereceğini ve küresel büyümenin etkileneceğini belirtti. ABD Hazine tahviline en büyük  yatırım %19 (yakalşık 2,67 tirliyon dolar) olarak   ABD Sosyal Güvenlik fonu,ABD maliye bakanlığı ise  %11 (yaklaşık1,63 tirliyon dolar) oalrak  ikinci sırada gözüküyor. Çin, en büyük yabancı yatırımcı oalrak %9 (yaklaşık 1,16 tirliyon dolar)elinde bulundurarak üçüncü sırada yer alıyor. Dolaysıyla, ABD her bir çin vatandaşına 5700yuan (yaklaşık 850 dolar) borcu var.

Pekin, 3,2 trilyon dolarlık döviz rezervlerinin yaklaşık üçte ikisini ABD doları olarak tuttuğu için bu konuda defalarca ABD hükümetine çağrıda bulundu.

timeturk

Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,788 µs